Πάροχοι ενέργειας και διυλιστήρια λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα με τις ευλογίες κυβέρνησης και ΕΕ
Μία ακόμα ψυχρολουσία για τα λαϊκά νοικοκυριά αποτελεί ο νέος τρόπος χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκε στις αρχές της περασμένης βδομάδας από τις εταιρείες προμηθευτές της Ενέργειας. Η πολυαναμενόμενη «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», που θα ελάφρυνε δήθεν τα νοικοκυριά και είχε διαφημιστεί δεόντως, δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μία ακόμα απάτη με τεράστιο οικονομικό κόστος για τον λαό. Οσα ανακοίνωσαν οι προμηθευτές της Ενέργειας και η κυβέρνηση, σκιαγραφούν έναν άθλιο μηχανισμό, μέσω του οποίου μονιμοποιούνται οι αυξήσεις - φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν.
Πρόκειται για μια άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, που δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αλλωστε, η ανακοίνωση των νέων χρεώσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου, από τη μία, οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια και, από την άλλη, η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής». Μονά - ζυγά δικά τους...
Συγκεκριμένα
παραδείγματα
Ας δούμε ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες. Τα τιμολόγια λοιπόν που ανακοινώθηκαν από τις εταιρείες για τον Αύγουστο, κινούνται πάνω κάτω στα 0,5 ευρώ για κάθε κιλοβατώρα. Και μάλιστα «φουσκώνουν» και το πάγιο.
Μέχρι την Πέμπτη 28 Ιούλη είχαν ανακοινώσει όλες οι εταιρείες τις νέες χρεώσεις. Συγκεκριμένα:
-- H ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 0,486 ευρώ την κιλοβατώρα για το οικιακό τιμολόγιο και πάγιο 3,5 ευρώ.
-- Ο «ΗΡΩΝ» ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 0,495 ευρώ την κιλοβατώρα για το οικιακό με κλιμακωτό πάγιο από 9,9 έως 17,9 ευρώ και 0,54 για το επαγγελματικό.
-- Η «Protergia», 0,549 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια (όπως για το εξοχικό) που ανεβαίνουν έως και τα 0,56 ευρώ. Το πάγιο είναι από 1 έως 5 ευρώ τον μήνα.
-- Η «Elpedison» παρουσίασε έναν διαφορετικό τρόπο αποτύπωσης της χρέωσης. Σύμφωνα με αυτόν, θα υπολογίζεται κάθε μήνα ένα ποσό έκπτωσης (επιστροφής στον καταναλωτή), ανάλογα με το πώς θα κινείται η χονδρεμπορική. Για τον Αύγουστο η εταιρεία εκτιμά ότι στο δημοφιλέστερο πρόγραμμά της, η τελική χρέωση θα είναι 0,4956 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με πάγιο στα 5 ευρώ τον μήνα.
-- Η εταιρεία «NRG» ανακοίνωσε τιμοκατάλογο με τιμές από 0,499 έως 0,548 ευρώ/MWh και διακύμανση του παγίου από 4,8 έως 5,5 ευρώ τον μήνα.
-- Η «Watt&Volt» έδωσε τιμή για τα τιμολόγια χωρίς πάγιο στα 0,58 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω για τα τιμολόγια με πάγιο. Δηλαδή με πάγιο 30 ευρώ (!) η τιμή της κιλοβατώρας φτάνει τα 0,379 ευρώ, ενώ με πάγιο 15 ευρώ η τιμή διαμορφώνεται στα 0,477.
-- Η «VOLTON» στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα με 9,9 ευρώ πάγιο.
-- Η «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ» ανακοίνωσε τιμολόγιο με 0,484 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με πάγιο 8 ευρώ τον μήνα και με ετήσια συνδρομή.
-- Η «ΖΕΝΙΘ» ανακοίνωσε 0,519 ευρώ ανά κιλοβατώρα συν 4 ευρώ πάγιο.
-- Η «VOLTERA» ανακοίνωσε 0,68 ευρώ με πάγιο 2,9 ευρώ.
Αυτές είναι οι τιμές που θα φαίνονται στους λογαριασμούς και με βάση αυτές οι εταιρείες θα εισπράξουν.
Από αυτό το «σφαγείο» καλείται να διαλέξει ο καταναλωτής, όπως λέει η κυβέρνηση, διαφημίζοντας δηλαδή τα καλά της ...ελεύθερης επιλογής στην καπιταλιστική αγορά.
Η σύγκριση
Ας δούμε τώρα τη σύγκριση πριν την «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» σε τέσσερις περιπτώσεις που έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο:
Εταιρεία «Watt&Volt». Μέχρι σήμερα χρέωση κιλοβατώρας 0,076 ευρώ.
Η τιμή κιλοβατώρας τώρα πάει στα 0,585 ευρώ.
Η χρέωση αυξάνεται κατά 669%!!!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο:
Eταιρεία «VOLTERA». Μέχρι σήμερα χρέωση κιλοβατώρας 0,08 ευρώ
Η τιμή κιλοβατώρας τώρα πάει στα 0,68 ευρώ.
Η αύξηση είναι της τάξης του 750%!!!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3ο:
Εταιρεία «Elpedison». Μέχρι σήμερα χρέωση κιλοβατώρας 0,109 ευρώ.
Η τιμή πάει τώρα στα 0,4956 ευρώ.
Η αύξηση είναι της τάξης του 350%!
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4ο:
Εταιρεία «VOLTON». Μέχρι σήμερα χρέωση κιλοβατώρας 0,055 ευρώ.
Η τιμή πάει τώρα στα 0,52 ευρώ.
Η αύξηση είναι της τάξης 900%!
Αν υπολογίσουμε τις ανατιμήσεις του Αυγούστου, μειώνοντας τις νέες τιμές κατά το ποσό της λεγόμενης επιδότησης, δηλαδή να αφαιρέσουμε τα 0,337 ευρώ, τότε στις παραπάνω περιπτώσεις για μεν την «Watt&Volt» η αύξηση χρέωσης είναι 225,9% (υπερτριπλάσια), για δε την «VOLTERA» 328,8% (υπερτετραπλάσια), ενώ για την «VOLTON» 241%!
Στην πραγματικότητα η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού οι εταιρείες επινόησαν μια ακόμα ...ρήτρα για να αυξήσουν τα έσοδά τους, είτε επιβάλλοντας υποχρέωση πληρωμής παγίου, είτε εκτοξεύοντας τις πάγιες χρεώσεις που είχαν μέχρι χτες. Σε ό,τι αφορά το πάγιο, η κυβέρνηση, σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού, προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε νομοθετική παρέμβαση με την οποία καθορίζει ως ανώτερη χρέωση τα 5 ευρώ μηνιαίως. Βέβαια, αυτό, αναμένεται να μεταφερθεί από το Σεπτέμβρη στο βασικό τιμολόγιο, κάτι που άλλωστε ήδη έχουν αφήσει να διαφανεί οι εταιρίες...
Ποιος πληρώνει τα
μέτρα - κοροϊδία;
Το θράσος της κυβέρνησης είναι απύθμενο και κυριολεκτικά κοροϊδεύει, όταν μιλάει για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Όλα τα μέτρα «στήριξης» που ανακοίνωσε χρηματοδοτούν ξανά τους ομίλους και καλύπτει για λογαριασμό των παρόχων το μέρος των λογαριασμών που δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εξοφληθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά και «επιστρέφει» από τη φοροληστεία του λαού τα διάφορα... pass κοροϊδίας!
Άλλωστε, ακόμα και τα λεφτά της λεγόμενης επιδότησης είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι χρήματα που πληρώνει ο λαός μέσω της φορολογίας. Έτσι, από τη μία οι καταναλωτές πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς απευθείας στις εταιρείες και από την άλλη πληρώνουν ξανά τις εταιρείες μέσω της άμεσης ή έμμεσης φορολόγησής τους.
Είναι χαρακτηριστικά τα πρόσφατα στοιχεία από την έκθεση του προϋπολογισμού της Βουλής, που δείχνουν τη συσσώρευση εσόδων από τους φόρους που αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Την ίδια στιγμή, άλλα στοιχεία δείχνουν τη διαρκή μείωση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων και την ένταση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ ταυτόχρονα οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου προϊδεάζουν για νέο κύκλο στα βάσανα των λαών.
e στην προαιρετική μείωση της κατανάλωσής φυσικού αερίου , οι τιμές του εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, στις 28/7 η τιμή έκανε κυριολεκτικά άλμα στα €225,5/ΜWh για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας TTF, που αποτελεί σημείο αναφοράς (benchmark) για την Ευρωπαϊκή αγορά φ. αερίου. Πλέον, η μηνιαία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 75% και η ετήσια σε 904%. Εξάλλου στις 26/7 το UK Gas (βρετανικό) έκλεισε με αύξηση 17,32%, που μεταφράζεται σε ημερησία άνοδο 55,5 πέννες ανά θερμική μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία ποσοστιαία εκτίναξη της τιμής φθάνει το 118,70% και η ετήσια σε 292,49%.
Είναι σαφές ότι η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας το μόνο που «απελευθερώνει» είναι τα κέρδη των ομίλων και «φυλακίζει» στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό! Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πριν από μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!
Κέρδη 3,6 δις έχουν τα διυλιστήρια και ψάχνουν τρόπους να τα εξαϋλώσουν
Δεν χρειάζονται πολύπλοκες αναλύσεις ή εσωτερική πληροφόρηση για να προσδιορίσεις με ακρίβεια τα ουρανοκατέβατα κέρδη των δύο διυλιστηρίων στην Ελλάδα. δεν χρειάζεται καν να κοιτάξεις τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις ή τους ισολογισμούς που δημοσιεύουν. Αφού η τιμολόγηση γίνεται βάσει διακύμανσης διεθνών τιμών (PLATTS), η διακύμανση του περιθωρίου διύλισης (Crack Spread, τα λεγόμενα «margins»/περιθώρια) στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι σαν ανοιχτό λογιστικό βιβλίο.
Σε επίπεδο μηνός, το περιθώριο ξεπέρασε τα 14 δολάρια ανά βαρέλι τον περασμένο Φεβρουάριο κατά μέσο όρο, τα 16 δολάρια τον Μάρτιο, τα 19 δολάρια τον Απρίλιο, τα 33 δολάρια τον Μάιο, τα… 41+ δολάρια τον Ιούνιο, τα 36 δολάρια τον Ιούλιο (με πτωτική-σταθερή πορεία μπαίνοντας προς τον Αύγουστο στα 30,36 δολάρια ανά βαρέλι αργού πετρελαίου που επεξεργάζονται, δηλαδή +287,37% σε σχέση με μια μέση τιμή κάτω των 10 δολαρίων που θεωρείται λογική μακροχρόνια). Για τον Ιούλιο 2022 (μέχρι 28/7) ο οργανισμός PLATTS δίνει περιθώριο διύλισης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο τα 36,4 δολάρια, όταν στο τέταρτο τρίμηνο 2021 ήταν 11,5 δολάρια. Την ίδια τιμή δίνει και η βρετανική BP στις εκθέσεις της για τους επενδυτές.
Το κλειδί της μετάφρασης όλων αυτών σε λεφτά είναι το γεγονός ότι με περιθώριο διύλισης στα 7,6, έστω 8+ δολάρια «βαριά», ένα διυλιστήριο σαν τα ΕΛΠΕ εξασφαλίζει –βάσει ιστορικών στοιχείων– ετήσιο EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) της τάξης των 800-900 εκατ. ευρώ, ποσό που εξασφαλίζει τη λειτουργία, τις αποσβέσεις, τα δάνεια, τις συντηρήσεις, ένα ικανοποιητικό μέρισμα της τάξης του 3-4% για τους μετόχους. Αντίστοιχα, η Motor Oil έχει μια ενδιαφέρουσα μερισματική πολιτική γύρω στο 6% με 7%, αλλά και μια μελλοντική υποθήκη για την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη του ομίλου.
Στα 190+ εκατ. βαρέλια που επεξεργάζονται ετησίως οι δύο εταιρείες διύλισης στην Ελλάδα (περίπου 27 εκατ. μετρικοί τόνοι), οτιδήποτε πάνω από τα 9-10 δολάρια ανά βαρέλι είναι ουρανοκατέβατα κέρδη (αυτά που δεν τα δούλεψες, αλλά σου τα έφερε η «αγορά» γιατί τα καθημερινά «stress tests» που κάνεις έδειξαν ότι… αντέχει) και μπορείς εύκολα να τα υπολογίσεις ακόμη και σε επίπεδο μήνα ή τριμήνου κ.ο.κ.
Όλα αυτά φυσικά σε γενικές γραμμές, αφού στην πραγματικότητα το margin/περιθώριο είναι δύο πράγματα: το benchmark margin (ανεξαρτήτως τεχνολογίας, η διαφορά τιμής μεταξύ προϊόντων και αργού πετρελαίου, με βάση τη συνθετότητα των διυλιστηρίων, απλά ή hydrocracking) και ο δείκτης overperformance, δηλαδή η αρχιτεκτονική και παραγωγική δυνατότητα κάθε διυλιστηρίου, πάνω από αυτήν που δημοσιεύεται κάθε μέρα από το PLATTS.
Βάσει των δεδομένων
πάντως, εάν το περιθώριο «κάτσει» π.χ. στα 30 δολάρια κατά μέσο όρο (δηλαδή 20+
δολάρια overperformance), σε ετήσια βάση τα 190 εκατ. βαρέλια αποδίδουν…
ουρανοκατέβατα κέρδη 3,6 δισ. ευρώ!
Εάν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να τα φορολογήσει επ’ ωφελεία των καταναλωτών και της επιχειρηματικότητας, μπορεί να ξεκινήσει ανά τρίμηνο να μαζεύει λεφτά, αντί να κρύβεται πίσω από… ισολογισμούς.
Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας συμβιβασμός από τον λαό, εν έτει 2022 να μένει στο σκοτάδι ή να διαλέγει ποιο δωμάτιο και για πόσο θα ζεστάνει. Εκεί οδηγεί το γεγονός ότι η Ενέργεια είναι εμπόρευμα για να πλουτίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι κοινωνικό αγαθό. Να γίνουν άμεσα δημόσιες όλες οι αντίστοιχες επιχειρήσεις και να ενταχθούν σε ενιαίο φορέα ενέργειας, βασικό πυλώνα σε ένα γενικότερο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική προς όφελος του λαού, αναβάθμιση και οικονομία, επάρκεια, με προστασία του περιβάλλοντος. Τελεία και παύλα.
Επιμέλεια: Χρήστος
Αειβάτης
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης,
Εφσυν,
energia.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου