Βρετανία: Οι Ειδικές Δυνάμεις έκαναν διαγωνισμούς δολοφονίας αμάχων στο Αφγανιστάν

 Βρετανία: Οι Ειδικές Δυνάμεις έκαναν διαγωνισμούς δολοφονίας αμάχων στο Αφγανιστάν

Οι πράκτορες της SAS στο Αφγανιστάν σκότωσαν επανειλημμένα κρατούμενους και άοπλους άνδρες υπό ύποπτες συνθήκες, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Οι πρόσφατες στρατιωτικές αναφορές υποδηλώνουν ότι μια μονάδα μπορεί να σκότωσε παράνομα 54 άτομα σε μια εξάμηνη περίοδο.

Έρευνα του BBC για τη δράση μονάδων των Ειδικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (Special Air Service – SAS) του βρετανικού στρατού στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτει την ύπαρξη «διαγωνισμών» δολοφονίας αμάχων και το «φύτεμα» όπλων για να δικαιολογηθούν οι παράνομες αυτές δολοφονίες.

Το 2019, το BBC και οι Sunday Times ερεύνησαν μια επιδρομή της SAS που οδήγησε σε υπόθεση βρετανικού δικαστηρίου και εντολή στον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκαλύψει έγγραφα που περιγράφουν τον χειρισμό της υπόθεσης από την κυβέρνηση.

Για αυτήν την τελευταία έρευνα, το BBC ανέλυσε πρόσφατα επιχειρησιακές εκθέσεις που περιγράφουν λεπτομερώς τις εκθέσεις της SAS για νυχτερινές επιδρομές. Βρήκαμε ένα μοτίβο εντυπωσιακά παρόμοιων αναφορών για Αφγανούς άνδρες που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν επειδή τράβηξαν τουφέκια AK-47 ή χειροβομβίδες πίσω από κουρτίνες ή άλλα έπιπλα αφού είχαν τεθεί υπό κράτηση…

Σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της ερευνητικής ομάδας του BBC Panorama, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που υπηρέτησαν στις εν λόγω μοίρες, οι Ειδικές Δυνάμεις προέβαιναν συστηματικά σε δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν, με μία μόνο μονάδα να μετρά 54 δολοφονίες σε διάστημα έξι μηνών την περίοδο 2010-11. Ο συνολικός αριθμός δολοφονιών ολόκληρης της μοίρας των SAS κατά την εξάμηνη θητεία της στο Αφγανιστάν μετράται σε τρία ψηφία.

Ανώτερος αξιωματικός που εργαζόταν στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο BBC ότι υπήρχε «πραγματική ανησυχία» για τις αναφορές της μοίρας.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιδρομές και οι εξηγήσεις δεν είχαν νόημα», είπε. "Από τη στιγμή που κάποιος κρατείται, δεν θα έπρεπε να καταλήγει νεκρός. Το να συνέβαινε ξανά και ξανά προκαλούσε συναγερμό στα Αρχηγεία. Ήταν σαφές εκείνη τη στιγμή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά."

Τα εσωτερικά email της εποχής δείχνουν ότι οι αξιωματικοί αντέδρασαν με δυσπιστία στις αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τις ως «αρκετά απίστευτες» και αναφέροντας την «τελευταία σφαγή» της μοίρας. Ένας επιχειρησιακός αξιωματικός έστειλε email σε έναν συνάδελφό του για να πει ότι "για την 10η φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες" η μοίρα είχε στείλει έναν κρατούμενο πίσω σε ένα κτίριο "και εμφανίστηκε ξανά με ένα AK".

Το BBC επισκέφτηκε αρκετά από τα σπίτια στα οποία εισέβαλε η μοίρα SAS το 2010/11. Σε ένα, σε ένα μικρό χωριό στο Nad Ali στο Helmand, υπήρχε ένας χτισμένος ξενώνας όπου εννέα Αφγανοί άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός έφηβου, σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της 7ης Φεβρουαρίου 2011.

Οι στελέχη της SAS έφτασαν με ελικόπτερα υπό την κάλυψη του σκότους και πλησίασαν το σπίτι από κοντινό χωράφι. Σύμφωνα με την αναφορά τους, οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, ωθώντας τους να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν όλους όσους βρίσκονταν στον ξενώνα.

Μόνο τρία AK-47 ανακτήθηκαν, σύμφωνα με την αναφορά της SAS - μία από τις τουλάχιστον έξι επιδρομές της μοίρας στην οποία ο αναφερόμενος αριθμός εχθρικών όπλων ήταν μικρότερος από τον αριθμό των νεκρών.

Μέσα στον ξενώνα, ό,τι φαινόταν ότι ήταν τρύπες από σφαίρες από την επιδρομή ήταν συγκεντρωμένες στους τοίχους χαμηλά στο έδαφος. Το BBC έδειξε φωτογραφίες από τη σκηνή σε εμπειρογνώμονες βαλλιστικών , οι οποίοι είπαν ότι οι συστάδες υποδηλώνουν ότι είχαν εκτοξευθεί πολλαπλοί γύροι πυρών προς τα κάτω από ψηλά και δεν φαινόταν ενδεικτικό ανταλλαγής πυρών.

Ο Leigh Neville, ειδικός στα όπλα που χρησιμοποιούνται από τις Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι τα μοτίβα των σφαιρών υποδηλώνουν ότι «οι στόχοι ήταν χαμηλά στο έδαφος, είτε επιρρεπείς είτε σε καθιστή ή σκυμμένη θέση κοντά στον τοίχο - μια ασυνήθιστη θέση εάν συμμετείχαν ενεργά σε μια σύγκρουση».

Το 2014, το RMP ξεκίνησε την Επιχείρηση Northmoor, μια ευρεία έρευνα για περισσότερα από 600 φερόμενα αδικήματα από βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δολοφονιών από τη μοίρα SAS. Ωστόσο, οι ερευνητές του RMP είπαν στο BBC ότι παρεμποδίστηκαν από τον βρετανικό στρατό στις προσπάθειές τους να συγκεντρώσουν στοιχεία.

Η επιχείρηση Northmoor καταρρίφθηκε το 2017 και τελικά έκλεισε το 2019. Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία εγκληματικότητας. Μέλη της ομάδας ερευνών είπαν στο BBC ότι αμφισβητούν αυτό το συμπέρασμα.

Οι μαρτυρίες κάνουν επίσης λόγο για «διαγωνισμό» δολοφονιών μεταξύ των μοιρών των SAS, με τη συγκεκριμένη μοίρα που έγινε αντικείμενο της έρευνας να προσπαθεί να επιτύχει περισσότερες δολοφονίες από τη μοίρα που αντικατέστησε.

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, αξιωματικοί σε ανώτατο επίπεδο στη διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων γνώριζαν για αυτές τις δολοφονίες, όμως δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε να καταγγελθεί αυτή η δράση στη Στρατιωτική Αστυνομία. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ κάνει λόγο για γνώση των γεγονότων από τον Στρατηγό Σερ Μαρκ Καρλτον-Σμιθ, πρώην αρχηγό των Ειδικών Δυνάμεων και μετέπειτα επικεφαλής του βρετανικού Στρατού, ο οποίος παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως οι βρετανικές δυνάμεις «υπηρέτησαν με θάρρος και επαγγελματισμό» στο Αφγανιστάν και τηρήθηκαν τα «υψηλότερα πρότυπα».

ΠΗΓΗ: BBC,

Σχόλια