Κρίση εμείς, απίστευτα κέρδη αυτοί
Μπορεί να κόψαμε τις μετακινήσεις, να ψάχνουν διεθνώς τρόπους να κόψουν την κατανάλωση ενόψει του «δύσκολου χειμώνα», να ανάβουμε το ερκοντίσιον με το χρονόμετρο στο χέρι, να πληρώσαμε και να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος χρυσούς αλλά κάποιοι θησαυρίζουν με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, και διεθνώς και εγχωρίως…
Το σκάνδαλο των
υπερκερδών των μονοπωλίων ενέργειας εμφανίζεται μόνο μερικώς από τα δημοσιευθέντα,
και όχι τα πραγματικά, ποσοστά αύξησης τους.
Η Shell ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ 11,5 δισ. δολαρίων, ποσό που είναι διπλάσιο σε σχέση με τα 5,5 δισ. δολάρια του Απριλίου του 2011 και έρχεται ως απόρροια της μεγάλης αύξησης των τιμών στην ενέργεια.
Το ιστορικό ρεκόρ τετραμήνου για τη Shell έρχεται σε μια περίοδο που η Centrica, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Gas ανακοίνωσε εξαπλάσια κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Οι δύο εταιρείες ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των τιμών ενέργειας που οδήγησαν σε υψηλότερη τιμή καυσίμων και στις αντλίες.
Όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, η ενεργειακή κρίση πλήττει πρωτίστως και κυρίως νοικοκυριά και καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ExxonMobil, τα κέρδη της υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το το πρώτο τρίμηνο του έτους και διαμορφώθηκαν στα 17,9 δισ. δολάρια, έναντι 5,5 δισ., ποσό διπλάσιο από τα αντίστοιχα κέρδη του α' τριμήνου του 2021.
Μεγάλα κέρδη και για την Exxon, που έφτασαν τα 115,7 δισ. δολάρια, έναντι 67,7 δισ. πέρυσι, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις προβλέψεις. Όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, αύξησε την παραγωγή της αερίου και πετρελαίου στο κοίτασμα στο Πέρμιαν κατά 130.000 ισοδύναμα βαρελιού πετρελαίου και τη διύλιση κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Παράλληλα, η Chevron είχε κέρδος-ρεκόρ ύψους 11,6 δισ. στο β' τρίμηνο του 2022, ποσό σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με τα 3,1 δισ. του 2021.
Τα κέρδη αυτά των αμερικανικών πετρελαϊκών οφείλονται στην άνοδο της τιμής του γαλονιού βενζίνης που έφτασε τα 5,02 δολάρια στις 14 Ιουνίου -έχει μειωθεί έκτοτε-, ενώ ανέβηκε και η αξία της μετοχής της ExxonMobil κατά 44,1% από την αρχή του έτους.
Όσο και να ψάξει κανείς παγκοσμίως δύσκολα να βρεθεί εταιρεία ενέργειας που να μην έχει τεράστια αύξηση κερδών.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Η κρατικοποίηση όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται
στον τομέα της ενέργειας έρχεται στο προσκήνιο παράλληλα με την αναγκαιότητα
μιας άλλης κατεύθυνσης στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας που βυθίζονται
όλο και πλατύτερα λαϊκά στρώματα.
Επιμέλεια: Νίκος
Πυλιώτης
ΠΗΓΗ: Reuters
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου