Υπάρχει και φτηνό ρεύμα αλλά μόνο για τους βιομήχανους
Μετά την Ιταλία και τη Μάλτα η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη ακριβότερη τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος στην ΕΕ κατά το α' τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Κομισιόν η οποία βέβαια τα φορτώνει όλα στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η χονδρεμπορική τιμή το διάστημα αυτό ανήλθε σε 237,8 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 348% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανήλθε σε 201 ευρώ/MWh.
Η αύξηση αυτή οδήγησε και σε μεγάλες αυξήσεις στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που έφτασαν στο 111%. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τον Μάρτη του 2022 τα ελληνικά νοικοκυριά χρεώθηκαν με το 7ο ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, πληρώνοντας περίπου 300 ευρώ/MWh. Οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις με κατανάλωση στον μήνα χαμηλότερη των 200 MWh πλήρωσαν με διαφορά το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, 433 ευρώ/MWh χωρίς ΦΠΑ και επιστρεφόμενους φόρους, όταν ο μέσος όρος ήταν 205 ευρώ σε όλα τα κράτη. Στην ίδια μοίρα και η επόμενη κλίμακα μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με κατανάλωση μεταξύ 500 και 2.000 MWh, όπου η τιμή έφτασε τα 400 ευρώ.Αυτές ήταν οι τιμές για την πλέμπα.
Όσον αφορά τους βιομηχάνους, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική. Για την κατηγορία όπου η κατανάλωση κινήθηκε μεταξύ 70.000 και 150.000 ΜWh, η τιμή στην Ελλάδα ίσα που ξεπέρασε τα 120 ευρώ/MWh τον ίδιο μήνα, βρέθηκε μάλιστα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα, αλλά όχι για τον λαό. Είτε με ενεργειακή κρίση είτε χωρίς, αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Γιατί μπορεί τα διάφορα «Pass» που ανακοινώνει ως δήθεν μέτρα η κυβέρνηση να μη φτάνουν ούτε για «ζήτω» γι' αυτούς, αλλά για τους βιομηχάνους φαίνεται πως υπάρχει τρόπος συγκράτησης των τιμών.
Η ΕΕ ενέκρινε επίσης το σχέδιο REPowerEU τον Μάιο, όπου περιγράφει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, την αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και τη στήριξη της πράσινης μετάβασης.
Οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου συνέχισαν να μειώνονται τόσο μέσω της Λευκορωσίας (-71 % σε ετήσια βάση) όσο και μέσω των οδών διέλευσης της Ουκρανίας (-41 %) το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στις αρχές Ιουνίου, οι ροές μέσω του Nord Stream μειώθηκαν κατά 60 %.
Ο εφοδιασμός με ρωσικούς αγωγούς εξασφάλισε μόνο το 28 % των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου εκτός ΕΕ, ενώ το 34 % εξ αυτών έφθασαν με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι καθαρές εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 10 %, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 72 %. Η ΕΕ δαπάνησε περίπου 78 δισ. EUR για εισαγωγές φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2022 (εκ των οποίων 27 δισ. EUR αφορούσαν τις ρωσικές εισαγωγές).
Στις 31 Μαρτίου 2022, το μέσο ποσοστό πλήρωσης της αποθηκών φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 26 %, δηλαδή περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι πριν από ένα έτος. Οι τιμές άμεσης παράδοσης στους ευρωπαϊκούς κόμβους φυσικού αερίου κυμαίνονταν το πρώτο τρίμηνο μεταξύ 95-100 ευρώ/MWh. Οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στις πρωτεύουσες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 84 % τον Μάιο του 2022 σε ετήσια βάση.
Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν πληγώνουν μόνο την ίδια αλλά απειλούν και τη συνολική ενεργειακή της επάρκεια συν το γεγονός ότι οδεύει προς βαθιά ύφεση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς της.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης,
24/7
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου