Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ: Νέες πολεμικές προετοιμασίες Ένταση των ανταγωνισμών η στρατηγική του
«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτήν τη βδομάδα θα είναι μεταμορφωτική (transformative) (...) Η νέα μας Αντίληψη θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού. Αναμένω να γίνει σαφές ότι οι Σύμμαχοι θεωρούν τη Ρωσία την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά μας. Επίσης η Σύνοδος θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με την Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες μας».
Με αυτά τα λόγια στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ έδωσε χτες το περίγραμμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, που ξεκινά σήμερα με επιμέρους παρεμβάσεις και κορυφώνεται αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη.
Ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε ότι θα παρθούν αποφάσεις για ενίσχυση της «προωθημένης παρουσίας» του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία: «Θα ενισχύσουμε τις ομάδες μάχης μας (battlegroups) στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας», από ενισχυμένα τάγματα που είναι σήμερα. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα αφορά και τα 8 συγκροτήματα και πρόσθεσε ότι θα «μεταμορφώσουν» τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (σ.σ. με ισχύ περίπου 40.000 προσωπικό σήμερα) και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας υψηλής ετοιμότητας σε πολύ πάνω από 300.000».
«Θα ενισχύσουμε επίσης την ικανότητά μας για ενισχύσεις σε κρίσεις και συγκρούσεις», συνέχισε, προετοιμάζοντας για παραπέρα κλιμάκωση των συγκρούσεων με μέτρα όπως: «Περισσότερος προ-τοποθετημένος εξοπλισμός και αποθέματα στρατιωτικών προμηθειών. Περισσότερες προωθημένες δυνατότητες, όπως αεράμυνας. Ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχος. Και αναβαθμισμένα αμυντικά σχέδια, με δυνάμεις προκαθορισμένες για την υπεράσπιση συγκεκριμένων Συμμάχων. Αυτά τα στρατεύματα θα ασκούνται μαζί με τις εγχώριες αμυντικές δυνάμεις». Ολο αυτό, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, αποτελεί «τη μεγαλύτερη, από τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά, αναθεώρηση της συλλογικής μας αποτροπής και άμυνας».
Για να γίνουν αυτά χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες, τόνισε, παραπέμποντας και στα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε χτες το ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα οποία το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων σε τέτοιες πληρωμές από τους Ευρωπαίους Συμμάχους και τον Καναδά. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 τα 30 κράτη - μέλη αναμένεται να δαπανήσουν το αστρονομικό ποσό των 1,051 τρισ. δολαρίων για τέτοιες δαπάνες.
Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε ακόμα περισσότερο ΝΑΤΟικό λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι παρουσία του Ζελένσκι «στη Σύνοδο Κορυφής θα συμφωνήσουμε ένα ενισχυμένο Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας (Comprehensive Assistance Package) για την Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικές παραδόσεις υποστήριξης σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα κατά των drones και τα καύσιμα. Μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ».
Παραπέρα, μίλησε για αποφάσεις που θα παρθούν για «τη συνέχιση της προσαρμογής του ΝΑΤΟ» στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Κομβικά σημεία αυτής της προσαρμογής είναι η σύσταση ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, ύψους 1 δισ. ευρώ, για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής), αλλά και η «εμβάθυνση της συνεργασίας με τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ», εξ ου και χαιρέτισε το γεγονός ότι Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην πορεία του για δράση όπου Γης. Θα συμμετάσχουν επίσης Γεωργία και ΕΕ, ενώ θα υιοθετηθούν και νέα «πακέτα υποστήριξης» για Γεωργία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Μαυριτανία και Τυνησία.
Στο «μενού» θα είναι και οι «απειλές και προκλήσεις από τον νότο», με τον Στόλτενμπεργκ να εξηγεί ότι «θα εξετάσουμε την απάντησή μας στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στη νότια γειτονιά μας».
Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!
Με τα «σκήπτρα» της «πρωταθλήτριας» σε ΝΑΤΟικές δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και με «υψωμένη τη σημαία» της εμπλοκής στα δολοφονικά σχέδια προσέρχεται για μια ακόμα φορά η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που η ιμπεριαλιστική συμμαχία δίνει κι άλλο «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα εμφανίζεται και φέτος (όπως και το 2021) πρωταθλήτρια σε αυτές τις δαπάνες καθώς υπερκαλύπτει (σχεδόν στο διπλάσιο) τη νόρμα του ΝΑΤΟ το 2% του ετήσιου ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, δίνει το 3,76%, ξεπερνώντας ξανά τις ΗΠΑ (3,47%) και όταν μόλις 9 κράτη - μέλη πιάνουν αυτόν τον στόχο.
Η χώρα το ...απογειώνει και στον δεύτερο ΝΑΤΟικό στόχο, τουλάχιστον το 20% αυτού του 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για μείζονες εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται τρίτη στη σχετική λίστα, με 45,3%, με βάση τα κονδύλια που δεσμεύονται για μαχητικά, φρεγάτες, ελικόπτερα κ.λπ.
Σύμφωνα πάντα με τα ΝΑΤΟικά στοιχεία, η χώρα εμφανίζεται να δεσμεύει 7,445 δισ. ευρώ φέτος για στρατιωτικές δαπάνες από 6,764 πέρυσι και 4,812 το 2020, ενώ ο κάθε Έλληνας πολίτης εμφανίζεται να καταβάλλει 730 δολάρια φέτος γι' αυτές τις δαπάνες, από 696 πέρυσι και 504 πρόπερσι.
Φυσικά, δεν περνά απαρατήρητο ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συνεχίστηκε απρόσκοπτα και στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν, σημειωτέον, προετοιμάστηκε η νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, αποφασίστηκαν μια σειρά εξοπλισμών, όπως οι αναβαθμίσεις των αεροσκαφών «P3» και «F-16» και παράλληλα υλοποιήθηκε ο πρώτος γύρος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, το 2015 δαπάνησαν 4,073 δισ. ευρώ, το 2016 4,190, το 2017 4,208 και το 2018 4,560.
Άλλωστε, η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, προσέρχεται στη Σύνοδο με «τσεκαρισμένα τα κουτάκια» της εμπλοκής σε όλα τα θέματα που συζητούνται:
Πέραν του Ουκρανικού και του οπλισμού που έχει ήδη στείλει, με βάση και τη νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, έχει στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τις βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Ακτιο, όπως και όποια άλλη υποδομή τής ζητηθεί. Παράλληλα, συνεισφέρει στη Δύναμη Ταχείας Απόκρισης, ενώ στο νεότευκτο Βattlegroup που έστησε το ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία η κυβέρνηση ενέταξε Τμήμα Αντιαρματικών, αποτελούμενο από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.
Επιπλέον, επισημοποίησε ότι «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR», συλλέγοντας εικόνα από τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και, φυσικά, μπαίνοντας στο στόχαστρό τους. Εξάλλου, πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και προσωπικό είναι προς διάθεση στις ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, SNMG2 και SNMCMG2, όπως και για την ευρωατλαντική αποστολή στη Μεσόγειο «Sea Guardian».
Στο ενδιάμεσο, τα αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προσαρμόζονται (με νέες Διευθύνσεις, ή αναδιάταξη υφισταμένων) σε κρίσιμα για τη λυκοσυμμαχία ζητούμενα, όπως οι ειδικές επιχειρήσεις, η αντιπυραυλική - αντιαεροπορική άμυνα, ο κυβερνοπόλεμος, οι επιχειρήσεις στο Διάστημα, ενώ συμμετέχουν και στο ΝΑΤΟικό «Ταμείο Καινοτομίας»
Στόλτενμπεργκ :«Εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη νομοθεσία και έχει ξεκινήσει αστυνομικές έρευνες κατά του PKK - «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τα συμφέροντά μας» τόνισε ο Ερντογάν πριν από την αυριανή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μέρος της διαδικασίας ένταξης στη Συμμαχία ανέφερε Ο Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον στις Βρυξέλλες.
Ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Τουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.
«Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγιση της Σουηδίας για την τρομοκρατία σε έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο κόσμο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Ερντογάν για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, με την ολοκλήρωση των εργασιών στα σύνορα με τη Συρία. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που μεταδίδονται από το πρακτορείο Anadolu, έρχονται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Δύσης για αποφυγή ξένων παρεμβάσεων στα συριακά εδάφη.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν τοποθετήθηκε και για το θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία: «Αύριο θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας» τόνισε ειδικότερα.
Επιπροσθέτως,
επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει
τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει
νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK,
ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα
έκδοσης.
«Αυτά
τα συγκεκριμένα βήματα αντιπροσωπεύουν
μια αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγιση
της Σουηδίας για την τρομοκρατία σε
έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο
κόσμο»
σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Πρώτο Θέμα
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου