ΔΝΤ: Επαίνους για την πολιτική που φτωχοποιεί τον λαό Νέα σχέδια αντιλαϊκών, αντεργατικών ρυθμίσεων

 ΔΝΤ: Επαίνους για την πολιτική που φτωχοποιεί τον λαό Νέα σχέδια αντιλαϊκών, αντεργατικών ρυθμίσεων

Επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», πάγωμα μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων, περαιτέρω μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων βάσει του νέου «κώδικα αφερεγγυότητας», αλλά και προσοχή στις παροχές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συστήνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ βλέπει «ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, κυρίως λόγω της «επεκτακτικής» νομισματικής πολιτικής και των κονδυλίων της ΕΕ. Ικανοποίηση δηλώνεται και για την «πρόοδο» που καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλη και την έξοδο από την επιτήρηση.

Σε μια εμφανώς αισιόδοξη πρόβλεψη και παρά τον «αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, φθάνοντας το 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ κάνει λόγο για 6,1% φέτος εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Τη φόρα που έχει πάρει ο ληθωρισμός στην τρεχάλα του προς τα επάνω μάλλον δεν τη βλέπει το αγαπημένο μας ταμείο. Απλώς σύντομα θα κάνει μια ακόμη επί τα χείρω πρόβλεψη. Πάντως εκτιμά ότι τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6% και 1,2%, αντίστοιχα. Επιμένει για τον πληθωρισμό κλείνοντας τα μάτια σε όλες τις τάσεις που διαγράφονται.

«Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι μετατροπής φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα. Παρά τη βελτίωση, η εξωτερική θέση πέρυσι ήταν μετρίως πιο αδύναμη από εκείνη που συνάδει με τα θεμελιώδη και τις επιθυμητές πολιτικές. Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές, ειδικά από την περαιτέρω όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία και τις ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με την πανδημία», συμπληρώνει το ΔΝΤ. Βολική εξήγηση ο πόλεμος και η πανδημία, για κάθε άσχημο αποτέλεσμα και κάθε δυσπραγία…

Στην ανάλυσή του, το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σθεναρά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID-19, με την παραγωγή να επιστρέφει στο προ-πανδημίας επίπεδο το 2021.  «Η ισχυρή δημοσιονομική απάντηση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και οι πολιτικές προληπτικής εποπτείας και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν το κλειδί για την προώθηση της ανάκαμψης», σημειώνεται. Ευτυχώς μας λέει που οι «θεσμοί» φρόντισαν για να μην πάμε φούντο.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει επιπλέον πρόοδο, παρά το δύσκολο περιβάλλον, στις «μεταρρυθμίσεις» σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η επιδιόρθωση των τραπεζικών ισολογισμών. Σημειώνει, ωστόσο, την ανάγκη να συνεχιστεί η «συνετή πολιτική και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που ενισχύουν την ανάπτυξη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να προωθηθεί η χωρίς αποκλεισμούς και πιο πράσινη ανάπτυξη. Την ίδια πολιτική με αυτή της κυβέρνησης συνιστά σε κάθε νέα κυβέρνηση. Κριτική στο ΔΝΤ από τους λαλίστατους κατά τα άλλα αστικούς πολιτικούς σχηματισμούς δεν είδαμε ούτε ακούσαμε. Αλαλία επίσης για όλες τις κρίσιμες συστάσεις του. Κάτι σαν εθνικό πρόγραμμα που απαιτεί εθνική συστράτευση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική αλλά καλά στοχευμένη το 2022 προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη (προς την ανάπτυξη όχι τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο τον νέο) ενοποίηση με διατηρημένα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια.

Παράλληλα, τονίζει:

  • τη σημασία να αντικατασταθούν οι γενικές επιδοτήσεις για υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη υποστήριξη για ευάλωτες ομάδες. Με λίγα λόγια να θυσαυρίζουν λίγοι, να τα παίρνουν από τους πολλούς και ας «βοηθάμε» αυτούς που βρίσκονται στην απόλυτη ανέχεια
  • την ανάγκη προσεκτικής αξιολόγησης των επιπτώσεων των σχεδίων για μόνιμες περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης. Προφανώς προσέξτε τι θα κόψετε από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους…
  • ότι η πρόσφατη αύξηση των δαπανών για την υγεία και των δημοσίων επενδύσεων πρέπει να διατηρηθεί, ενώ θα πρέπει να αντισταθούν οι πιέσεις για αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Που είδε τις πραγματικές αυξήσεις στον τομέα της υγείας κανένας δεν ξέρει. Όμως την ανάγκη για παραπέρα φτωχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων την προτάσσει σαν όρο απαράβατο για τη συνέχιση της πορείας που έχει χαράξει με τους άλλους διεθνείς μας «εταίρους» και την υποτακτική τους κυβέρνηση.
  • ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη κατά τη διάρκεια δυσμενών κρίσεων. Σώζετε μόνο αυτούς που έφθασαν στο παρά πέντε, αυτό είναι το μήνυμα.

Όσον αφορά τα δάνεια, το ΔΝΤ επαινεί τις αρχές για την ταχεία μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες και για τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες προκλήσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας. Σύμφωνα με την ανάλυση, περαιτέρω πρόοδος στη μείωση του προβληματικού χρέους θα πρέπει να προέλθει από την εφαρμογή του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας, τη βελτίωση της διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων. Έχει και άλλα σχέδια «σωτηρίας» στο συρτάρι λοιπόν…

Επιπλέον, το ΔΝΤ εκτιμά ότι  το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια βασική ευκαιρία για την ενίσχυση των προηγούμενων «μεταρρυθμιστικών επιτευγμάτων», την αντιμετώπιση των υπολειπόμενων «διαρθρωτικών σημείων συμφόρησης», μεταξύ άλλων στην αγορά εργασίας, την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού και την εξασφάλιση βιώσιμης, πλούσιας σε θέσεις εργασίας και πιο πράσινη ανάπτυξη. Ετοιμάζει δουλειά για τον Χατζηδάκη και τους ομοίους του. Να μην ξεκουραστούν ούτε λεπτό οι άνθρωποι…

Σχολιάζοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, το ΔΝΤ σημειώνει τη θετική επίδραση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ωστόσο, συνιστά την παρακολούθηση των πιθανών επιπτώσεών της στον πληθωρισμό και την ανεργία των νέων. Αυτή θα φταίει όταν όλα θα πάνε κατά διαβόλου όπως όλα τα μηνύματα μας προδιαθέτουν.

                                                                         Νίκος Πυλιώτης

 

Σχόλια