Η UNICEF κατηγορεί τις πλούσιες χώρες (και τη χώρα μας) πως θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά όλου του κόσμου

 Η UNICEF κατηγορεί τις πλούσιες χώρες (και τη χώρα μας) πως θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά όλου του κόσμου

Οι πλούσιες χώρες δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες ζωής για τα παιδιά όλου του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου έρευνας Innocenti του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) που δημοσιεύεται σήμερα και τις καλεί να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών τους, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτινων πόρων.

Το κέντρο ανέλυσε στοιχεία για τις 39 χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με βάση διάφορα κριτήρια: τη χρήση εντομοκτόνων, την υγρασία στα σπίτια, τη μόλυνση από μόλυβδο, τον φωτισμό, τα απορρίμματα... Όπως όλοι γνωρίζουν και η χώρα μας είναι μέλος του ΟΟΣΑ και της ΕΕ…

Η έκθεση αναφέρει ότι εάν όλοι στον κόσμο καταναλώνουν πόρους με τον ρυθμό που καταναλώνουν οι άνθρωποι στις χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, θα χρειαζόταν το ισοδύναμο 3,3 γαιών για να συμβαδίσει με τα επίπεδα κατανάλωσης. Εάν όλοι καταναλώνουν πόρους με τον ρυθμό που καταναλώνουν οι άνθρωποι στον Καναδά, το Λουξεμβούργο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον πέντε γαίες.

Αν και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χαρακτηρίζονται καλές μαθήτριες, καμιά από τις χώρες που μελετήθηκαν δεν προσφέρει υγιή περιβάλλοντα για τα παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση. Η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδά και οι ΗΠΑ δεν το εγγυώνται στα παιδιά που ζουν στις επικράτειές τους, ενώ οι λιγότερο πλούσιες χώρες, στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη, έχουν λιγότερο σοβαρό αντίκτυπο στην κατάσταση του πλανήτη, κατά την έκθεση.

«Όχι μόνο η πλειονότητα των πλουσίων χωρών δεν καταφέρνει να προσφέρει στα δικά της παιδιά υγιή περιβάλλοντα αλλά, χειρότερα, συμβάλλει στην καταστροφή εκείνων των άλλων παιδιών, αλλού στον κόσμο», καταγγέλλει σε δελτίο Τύπου της UNICEF η Γκουνίλα Όλσον, η διευθύντρια του κέντρου Innocenti.

Στις 39 χώρες που μελετήθηκαν, πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά έχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Νορβηγία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης ως προς την παροχή υγιούς περιβάλλοντος στη δική τους νεολαία, η κατάσταση είναι ακριβώς αντίθετη, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης ως προς τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές, τον όγκο των λεγόμενων ηλεκτρονικών σκουπιδιών, το επίπεδο της κατανάλωσης...

Στην Ισλανδία, στη Λετονία, στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ένα παιδί στα πέντε είναι εκτεθειμένο στην υγρασία και στη μούχλα στο σπίτι του, ενώ στην Κύπρο, στην Ουγγαρία και στην Τουρκία το πρόβλημα αφορά πάνω από το ένα παιδί στα τέσσερα.

Πολλά παιδιά αναπνέουν τοξικό αέρα στο εσωτερικό των σπιτιών τους και στο εξωτερικό, ειδικά στο Μεξικό, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Φινλανδία και στην Ιαπωνία, τονίζεται στην έκθεση. Στο Βέλγιο, στο Ισραήλ, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Τσεχία και στην Ελβετία, πάνω από ένα παιδί στα 12 εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης από εντομοκτόνα.

Η UNICEF ζητά τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος των παιδιών:

1.                Οι κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο πρέπει να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στο περιβάλλον των παιδιών σήμερα, μειώνοντας τα απόβλητα, τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και διασφαλίζοντας στέγαση και γειτονιές υψηλής ποιότητας.

2.                Βελτιώστε το περιβάλλον για τα πιο ευάλωτα παιδιά. Τα παιδιά σε φτωχές οικογένειες τείνουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη έκθεση σε περιβαλλοντικές βλάβες από ό,τι τα παιδιά σε πλουσιότερες οικογένειες. Αυτό περιχαρακώνει και ενισχύει τα υπάρχοντα μειονεκτήματα και ανισότητες.

3.                Βεβαιωθείτε ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές είναι ευαίσθητες στα παιδιά. Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι ανάγκες των παιδιών να ενσωματώνονται στη λήψη αποφάσεων. Οι ενήλικες υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, από τους γονείς μέχρι τους πολιτικούς, πρέπει να ακούσουν τις προοπτικές τους και να τις λάβουν υπόψη όταν σχεδιάζουν πολιτικές που θα επηρεάσουν δυσανάλογα τις μελλοντικές γενιές.

4.                Συμμετοχή των παιδιών, των κύριων ενδιαφερόμενων μερών του μέλλοντος: Τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν τα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. αλλά είναι και το λιγότερο ικανό να επηρεάσει την εξέλιξη των γεγονότων.

5.                Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν αποτελεσματική δράση τώρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα πρέπει επίσης να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δράσης τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για την παγκόσμια κοινότητα και σε διάφορους τομείς από την εκπαίδευση έως υποδομή.

«Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις μελλοντικές γενιές να δημιουργήσουμε καλύτερους χώρους και χώρους για να ευδοκιμήσουν τα παιδιά», είπε ο Olsson. «Τα αυξανόμενα απόβλητα, οι επιβλαβείς ρύποι και οι εξαντλημένοι φυσικοί πόροι επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας και απειλούν τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Πρέπει να ακολουθήσουμε πολιτικές και πρακτικές που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται περισσότερο τα παιδιά και οι νέοι».

 

Πηγή: UNICEF

 

Σχόλια