Πειρατεία των ΗΠΑ σε ελληνικά ύδατα Κατέσχεσαν ιρανικό φορτίο πετρελαίου Jonathan Saul, Lefteris Papadimas, Renee Maltezou
Πειρατεία των ΗΠΑ σε ελληνικά ύδατα Κατέσχεσαν ιρανικό φορτίο πετρελαίου
Jonathan Saul, Lefteris Papadimas, Renee Maltezou
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο που κρατούνταν σε πλοίο υπό ρωσική εκμετάλλευση κοντά στην Ελλάδα και θα στείλουν το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε άλλο πλοίο, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Δεν ήταν σαφές εάν το φορτίο κατασχέθηκε επειδή ήταν ιρανικό πετρέλαιο ή λόγω των κυρώσεων στο δεξαμενόπλοιο λόγω του ρωσικού του συνδέσμου. Το Ιράν και η Ρωσία αντιμετωπίζουν ξεχωριστές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Το υπό ιρανική σημαία πλοίο, το Pegas, ήταν μεταξύ των πέντε πλοίων που ορίστηκαν από την Ουάσιγκτον στις 22 Φεβρουαρίου - δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - για κυρώσεις κατά της Promsvyazbank, μιας τράπεζας που θεωρείται κρίσιμη για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.
Το τάνκερ, που μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου και φέρει ιρανική σημαία από την 1η Μαΐου, παραμένει κοντά στα ελληνικά ύδατα.
Το υπό σημαία Λιβερίας πετρελαιοφόρο Ice Energy μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas), στα ανοιχτά της Καρύστου, στο νησί της Εύβοιας, Ελλάδα, 26 Μαΐου 2022.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν σε πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα. Το φορτίο θα σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με άλλο πλοίο, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα στο Reuters.
Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία Pegas, με 19 Ρώσους μέλη πληρώματος, κοντά στις ακτές νότια της Εύβοιας λόγω κυρώσεων της ΕΕ.
Ωστόσο, το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις στους ιδιοκτήτες του.
Το τάνκερ, που μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου και φέρει ιρανική σημαία από την 1η Μαΐου, παραμένει κοντά στα ελληνικά ύδατα από τότε. Προηγουμένως ήταν υπό ρωσική σημαία.
Πηγή στο υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας δήλωσε την Πέμπτη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο».
«Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η εξέλιξη έρχεται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψαν ως δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, μολονότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Η Τεχεράνη ζήτησε
εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη
Η κατάσχεση επιβεβαιώθηκε από χωριστή δυτική πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οποία πρόσθεσε ότι το φορτίο μεταφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy με σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom.
Πηγή της Dynacom επιβεβαίωσε ότι ”μια μεταφορά του πετρελαίου βρισκόταν σε εξέλιξη από το σκάφος στην Ice Energy της Dynacom, η οποία στη συνέχεια θα πλεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Το Ice Energy την Πέμπτη ανέφερε τη θέση του ως αγκυροβολημένο κοντά στην Εύβοια, όπως έδειξαν στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Eikon.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετά την κατάσχεση του φορτίου ενός πλοίου που βρισκόταν «υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ελληνικά ύδατα και βρισκόταν ενημερώθηκε για τις έντονες αντιρρήσεις» της κυβέρνησης του Ιράν.
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.
Η ομάδα United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν, δήλωσε ότι το Pegas είχε φορτώσει περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021.
Πριν από αυτό το φορτίο, το Pegas μετέφερε πάνω από 3
εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου το 2021, με περισσότερα από 2,6
εκατομμύρια από αυτά να καταλήγουν στην Κίνα, σύμφωνα με την ανάλυση της UANI.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες για την επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν που εγκατέλειψε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βάσει της οποίας οι παγκόσμιες δυνάμεις άρουν τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.
Ενώ οι συνομιλίες έμοιαζαν κοντά στην αναβίωση της συμφωνίας τον Μάρτιο, σταμάτησαν λόγω των ρωσικών απαιτήσεων της τελευταίας στιγμής και του κατά πόσον η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αφαιρέσει τους Φρουρούς της Επανάστασης από τη λίστα της τρομοκρατίας.
Ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στο Ιράν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πιθανότητες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας ήταν στην καλύτερη περίπτωση σαθρές και η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στο Ιράν.
ΠΗΓΗ: REUTERS
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου