Στο 10,2% εκτοξεύτηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο
Άλμα για ακόμα μια φορά κατέγραψε ο πληθωρισμός τον περασμένο Απρίλιο, που εκτοξεύτηκε στο 10,2%, πραγματοποιώντας διψήφιο ποσοστό μετά από 28 χρόνια, όταν ο «δείκτης» είχε διαμορφωθεί πάλι στο 10,2% (Απρίλιος του 1994).
Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Απριλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021 προέκυψε αύξηση 10,2% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 10,2% τον μήνα Απρίλιο 2022,
σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και
υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις
των δεικτών κατά:
• 10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
• 4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
• 1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.
2. Από τη μείωση του
δείκτη κατά:
• 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Oι πληθωρισμοί είναι πολλοί και ταξικά προσδιορισμένοι είναι πως τα καλάθια των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων είναι εντελώς διαφορετικά. Σε άλλα πράγματα και με πολύ διαφορετικές αναλογίες ξοδεύει το εισόδημά του ο απλός εργαζόμενος και σε εντελώς άλλα το αφεντικό του. Με επιπλέον δεδομένο πως και τα εισοδήματα είναι σκανδαλωδώς διαφορετικά. Αλλο είναι το καλάθι της «φτωχής νοικοκυράς» και εντελώς άλλο της «πλουσίας» - και συγγνώμη για τη σεξιστική διάσταση της διατύπωσης, αλλά αυτή κυριαρχεί στα επίσημα εκονόμικς. Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος του φτωχού νοικοκυριού ξοδεύεται σε είδη διατροφής, θέρμανσης και στέγασης απ’ ό,τι του πλούσιου, που καταναλώνει είδη πολυτελείας ή τοποθετεί το εισόδημά του σε τίτλους ιδιοκτησίας, των οποίων η αύξηση των τιμών σημαίνει αύξηση του πλούτου του κατόχου τους. Ακόμη, επειδή οι πλούσιοι έχουν πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού εισοδήματος, η στάθμιση, προκειμένου να προκύψει ο επίσημος δείκτης, τους ευνοεί αντικειμενικά.
Έτσι, όταν ο επίσημος πληθωρισμός είναι π.χ. 7%, είναι πολύ πιθανό ο πληθωρισμός του φτωχού να ξεπερνά το 20%. Όλοι θυμόμαστε, άλλωστε, την περίοδο της εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, όταν οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών με τη μετατροπή του νομίσματος -με θρυλική εκείνη του μαϊντανού, που με τον ευφυή υπολογισμό 50 δραχμές=50 σεντς σήμανε μια αύξηση γύρω στο 600%- ήταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η Αριστερά δεν μπορεί να ζητάει αυξήσεις στο επίπεδο του επίσημου πληθωρισμού, αλλά στο επίπεδο του πληθωρισμού του φτωχού. Που σημαίνει πως περισσότερο από τον «εθνικό» πληθωρισμό την απασχολεί ο «ταξικός» πληθωρισμός.
ΠΗΓΗ: ΕΛΣΤΑΤ, Εφσυν
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου