Η Ρωσία δεν θέλει πλέον δολάρια ή ευρώ, αλλά ρούβλια για το ρωσικό αέριο που παραδίδεται στην ΕΕ

 Η Ρωσία δεν θέλει πλέον δολάρια ή ευρώ, αλλά ρούβλια για το ρωσικό αέριο που παραδίδεται στην ΕΕ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μία εβδομάδα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.

"Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν", είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν "μέσα σε μία εβδομάδα" το νέο σύστημα που πρέπει να είναι "σαφές, διαφανές" και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος".

Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.



Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 30% αφού ανακοινώθηκαν τα μέτρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα "κλοπή".

"Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα γα εμάς", είπε ο Πούτιν.

Προσώρας, οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες παρέμεναν αλώβητοι από τις βαριές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η Ουάσινγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, που εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.

 «Η άποψή μου είναι ότι πληρώνουμε σε ευρώ γιατί η πληρωμή σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος για να αποφευχθούν οι κυρώσεις, επομένως νομίζω ότι συνεχίζουμε να πληρώνουμε σε ευρώ», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, Francesco Giavazz.

Τα «εχθρικά» κράτη αντιπροσώπευαν περίπου το 70% των εσόδων της Gazprom από τις εξαγωγές το 2021, που ανέρχονται σε περίπου 69 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Ντμίτρι Πολεβόι, οικονομολόγος της Locko Invest με έδρα τη Μόσχα, σε σημείωμα που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οποιεσδήποτε αλλαγές στις διαδικασίες πληρωμής θα μπορούσαν να «επηρεάσουν προσωρινά» τους όγκους εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, είπε.

«Η Gazprom θα πρέπει να ζητήσει από τους αγοραστές να συμφωνήσουν να αλλάξουν τους όρους πληρωμής στα συμβόλαια», δήλωσε ο Trevor Sikorski, επικεφαλής φυσικού αερίου, άνθρακα και άνθρακα στην Energy Aspects Ltd. παράδειγμα."

Τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου της OMV AG με τη Ρωσία δεν προβλέπουν πληρωμή σε ρούβλια, λέει ο Alfred Stern, διευθύνων σύμβουλος της αυστριακής εταιρείας ενέργειας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση Puls 24.

Περίπου το 58% των ακαθάριστων πωλήσεων φυσικού αερίου της Gazprom στο εξωτερικό ήταν σε ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο ομολόγων του παραγωγού. Ένα άλλο 39% ήταν σε δολάρια ΗΠΑ. Το γραφείο τύπου του γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας επιτρέπουν τη μετάβαση σε πληρωμές με ρούβλια.

«Ταυτόχρονα, θέλω να τονίσω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει οπωσδήποτε να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τους όγκους και τις τιμές και τους μηχανισμούς τιμολόγησης που ορίζονται στα υπάρχοντα συμβόλαια», είπε ο Πούτιν.

Τις πρώτες 15 ημέρες του Μαρτίου, η Gazprom εξήγαγε κατά μέσο όρο 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ΕΕ, την Κίνα και την Τουρκία. Από το σύνολο, οι ροές προς την Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο 384 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του παραγωγού.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας βρήκε έναν τρόπο να πείσει τους αντιπάλους του να βοηθήσουν στη στήριξη του νομίσματός του, απαιτώντας από τις «μη φιλικές χώρες» να χρησιμοποιήσουν ρούβλια για να αγοράσουν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εξακολουθεί να ρέει, γράφουν οι New York Times.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BloombergNYT

 

Σχόλια