Ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα «με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας»
Επικίνδυνα χαρακτηριστικά ανοιχτής συμμετοχής στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία παίρνει πλέον η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κόντρα στη Ρωσία, καθώς μέρα με τη μέρα έχουμε όλο και χειρότερες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, κοντά και στην περιοχή της Οδησσού, η οποία όπως εκτιμάται θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Erieye EMB-145H AEW&C είναι εναέρια πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2) με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων.
Αεροσκάφος – φορέας του συστήματος είναι ένα τροποποιημένο δικινητήριο jet ΕΜΒ-145 της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, το οποίο στην πολιτική του έκδοση μπορεί να μεταφέρει 48 – 50 επιβάτες.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τέσσερα (4) αεροσκάφη, τα οποία ανήκουν στην 380 Μοίρα Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (Μ.ΑΣΕΠΕ).
Οι αποστολές που δύναται να εκτελέσει, είναι οι ακόλουθες:
- Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας.
- Ανταλλαγή πληροφοριών (μέσω DATA LINK & VOICE) με Μονάδες Αεράμυνας και ΠΝ.
- Έλεγχος Α/Φ αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων.
- Υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου εκπομπών (Emission Control – EMCON) των επιγείων Radars καθώς και των Μονάδων επιφανείας.
- Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών (ESΜ – ELINT).
- Παροχή αεροναυτιλιακής βοήθειας.
- Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
- Πλήρωμα: 7 (2 χειριστές + 5 επιχειρησιακό πλήρωμα)
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού τέτοιες αποστολές αφορούν συλλογή εικόνας και πληροφοριών οι οποίες αναμεταδίδονται σε «πραγματικό χρόνο» στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, που με τη σειρά του τις προωθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντάς τες στην αντιπαράθεση με το ρωσικό στράτευμα, καθώς από μόνη της η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ακριβώς τέτοιες πληροφορίες είναι που έχουν βοηθήσει την ουκρανική Άμυνα να αντέξει όλες αυτές τις μέρες την ισχύ της ρωσικής επίθεσης.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί από αέρος την ουκρανική πόλη Οδησσό, που στοχεύει η Ρωσία και μοιράζεται τις πληροφορίες που αποκτά με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αεροσκάφος επιτήρησης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πετά στον εναέριο χώρο ανοιχτά της Οδησσού …Η Ελλάδα έχει εντείνει τέτοιες πτήσεις τους τελευταίους μήνες. Η Αθήνα χρησιμοποιεί επίσης στρατιωτικές βάσεις στη Βουλγαρία για τέτοιες δραστηριότητες επιτήρησης. Τα αεροπλάνα που απογειώνονται από αυτές τις βάσεις εκτελούν «αποστολές εναέριας επιτήρησης» στα βόρεια της Βάρνας, γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν, πολλές φορές ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ σηκώθηκαν πάνω από τη Βουλγαρία, συγκεκριμένα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, σε αποστολές «εναέριας αστυνόμευσης». Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τέτοια αποστολή από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, και βασικά δείχνει ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της στο ΝΑΤΟ, δεν διστάζει να παίξει με τη φωτιά, με κίνδυνο να κάψει τον λαό, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.
Περιττό δε να ειπωθεί ότι οι αναπτύξεις τέτοιων αεροσκαφών (που στη γλώσσα της Πολεμικής Αεροπορίας περιγράφονται ως μέσα υψηλής αξίας - «High Value Assets») τίθενται αυτόματα υπό την παρακολούθηση της αντίπαλης πλευράς, με ό,τι αντίμετρα λαμβάνει κάθε φορά με βάση τα δικά της «πρωτόκολλα αντίδρασης», αναλόγως του πού κινείται κάθε φορά το υπό παρακολούθηση αεροσκάφος.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, UAV του ΝΑΤΟ, τύπου RQ-4D (το
μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), συνεχίζουν
να σηκώνονται από τη βάση τους στη Σιγκονέλα και διασχίζοντας το FIR Αθηνών να
φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, σε αντίστοιχες αποστολές συλλογής εικόνας και
πληροφοριών. Μια τέτοια αποστολή έγινε και την Πέμπτη, με τον κωδικό FORTE10.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου