Το τίμημα

 Το τίμημα

Η περασμένη χρονιά έκλεισε με σχεδόν 100 νεκρούς από πυρκαγιές σε σπίτια, που οφείλονται σε ακατάλληλα θερμαντικά μέσα. Φτωχά νοικοκυριά που προσπαθούν να ζεσταθούν καταλήγουν «κάρβουνο». Η νέα χρονιά ξεκινάει με τον ίδιο μακάβριο τρόπο: Μια νεαρή μητέρα και τα δυο μικρά παιδιά της στη Θεσσαλονίκη κάηκαν ζωντανοί από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι τους, εξαιτίας μιας ακατάλληλης - όπως όλα δείχνουν - ηλεκτρικής συσκευής, που χρησιμοποιούσαν για να «σπάσουν το κρύο». Η είδηση πραγματικά εξοργίζει.

Η –ιδιωτική, πλέον– ΔΕΗ ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό της λειτουργικής της κερδοφορίας στα 886 εκατ. ευρώ για το 2020, τα Ελληνικά Πετρέλαια (Elpedison) σημείωσαν βελτίωση άνω των 600 εκ ευρώ το 2021, ενώ ο Μυτιληναίος (Protergia) έθεσε τον… σεμνό στόχο να διπλασιάσει την κερδοφορία του το 2022! Σε διεθνές επίπεδο η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας εκτινάσσεται: η BP ανακοίνωσε κέρδη ύψους 12,8 δισ. δολαρίων για το 2021, τα υψηλότερα ετήσια κέρδη των τελευταίων 8 ετών, η Shell άγγιξε τα 19 δισ. δολάρια, ενώ η ExxonMobil μετράει κέρδη ύψους 23 δισ. δολαρίων. Η φτώχεια μας τα κέρδη τους, τόσο απλά!

Την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια απειλεί τους λαούς, μια χούφτα καπιταλιστών θησαυρίζουν αξιοποιώντας την προνομιακή θέση που τους εξασφάλισε το εξωφρενικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν από κοινού με τους μηχανισμούς της ΕΕ και τις κυβερνήσεις, στο όνομα της περιβαλλοντικής κρίσης και της «πράσινης μετάβασης». Πώς γίνεται αυτό; Πώς γίνεται αυτό; Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά η διαμόρφωση της τελικής τιμής του ρεύματος περνάει μέσα από τουλάχιστον τρία χρηματιστήρια. Όπου οι λοβιτούρες, οι νόμιμες απάτες, η κερδοσκοπία δίχως όρια σπέρνουν από τη μια κέρδη και από την άλλη νεκρούς…

Το 2022, που η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο τεράστιος πλούτος που παράγεται διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για να ζει ο λαός καλύτερα, με βάση τις ανάγκες του, η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών δεν διαθέτει επαρκή και ασφαλή θέρμανση, ενώ χάνονται ακόμα και ζωές εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην περιοχή που έγινε το τελευταίο δυστύχημα, λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές μονάδες του πιο κερδοφόρου ομίλου της χώρας, των ΕΛΠΕ, που παρουσιάζεται από τα αστικά κόμματα και επιτελεία ως «σημαιοφόρος» στο σχέδιο ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. Το τίμημα αυτών των μεγαλόπνοων σχεδιασμών της αστικής τάξης «πληρώνεται» μερικά τετράγωνα πιο πέρα, στα φτωχόσπιτα χωρίς θέρμανση, υπενθυμίζοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ποτέ και πουθενά τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων δεν πρόκειται να συναντηθούν με τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

 

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Εφσυν

Σχόλια