Σε όλους τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Αποφάσεις για ανάπτυξη νέων Σχηματισμών Μάχης (Battlegroups) του ΝΑΤΟ μια ανάσα από τα ελληνικά σύνορα, και με υποστήριξή τους από την Αλεξανδρούπολη, πάρθηκαν χτες στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ενόσω συνεχίζεται η κρίση με τη Ρωσία στο Ουκρανικό.
Η Σύνοδος ουσιαστικά ξεκίνησε με ξεχωριστή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λ. Οστιν, τον οποίο και ευχαρίστησε για την αποστολή επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Στη δε πορεία των εργασιών υπήρξε Κοινή Δήλωση των υπουργών Αμυνας ότι «Μας ανησυχεί σοβαρά η πολύ μεγάλης κλίμακας, απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Προτρέπουμε τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη συσσώρευση αυτή και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διττή προσέγγισή μας ως προς τη Ρωσία: ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με άνοιγμα στο διάλογο» τονίζουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Όπως σημειώνουν, «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ως εκ τούτου, «προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα όλων των Συμμάχων», ανακοινώνουν την ανάπτυξη επιπλέον χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετων θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων.
Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα» επισημαίνουν και συμπληρώνουν: «Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια. Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον».
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στις θεμελιώδεις αρχές του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας. «Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και θα έχει υψηλό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ» αναφέρουν οι υπουργοί Άμυνας.
Αργότερα ο Στόλτενμπεργκ, συνοψίζοντας την πρώτη μέρα της Συνόδου σε δηλώσεις του στον Τύπο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «σημάδια από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχίσει τις προσπάθειες, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει κανένα δείγμα αποκλιμάκωσης στο έδαφος, καμία αποχώρηση στρατευμάτων ή απομάκρυνση οπλισμού», παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε ξανά ότι έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, για να την προειδοποιήσει ότι θα πληρώσει με «υψηλό κόστος» μια επέμβαση στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα απηύθυνε ξανά πρόσκληση για «διάλογο», με την προϋπόθεση βέβαια η Ρωσία «να κάνει πίσω» και να καθίσει στο τραπέζι για συζήτηση περί «διαύγειας», «ελέγχου όπλων» κ.λπ.
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε εκ μέρους του ΝΑΤΟ ότι «δεν θα συμβιβαστούμε πάνω σε θεμελιώδεις αρχές μας, στο δικαίωμα κάθε κράτους να επιλέξει το μονοπάτι του (βλ. ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) και στο να υπερασπιζόμαστε κάθε κράτος - μέλος μας από απειλές». Στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών, δηλαδή, παρουσίασε ως «δικαίωμα» του ΝΑΤΟ ό,τι η Ρωσία θεωρεί απειλή για τα συμφέροντά της, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία» και ότι κάθε κίνησή του είναι ...«αμυντική».
Σε αυτό το φόντο, οι υπουργοί αποφάσισαν χτες να εξετάσουν «εναλλακτικές» για παραπέρα ενίσχυση των δυνάμεών τους στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπως σύσταση και νέων Σχηματισμών Μάχης τους οποίους θα αναπτύξουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ηδη έχει παρθεί απόφαση κοντά στα ήδη υπάρχοντα 4 Battlegroups - στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία - να στηθεί άλλο ένα στη Ρουμανία, ενώ μεθοδεύεται να αναπτυχθεί ένα ακόμα στη Βουλγαρία. «Οι στρατιωτικοί ηγέτες μας θα δουλέψουν τις λεπτομέρειες και θα επανέλθουν τις επόμενες βδομάδες με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στο θέμα», είπε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ.
Σημειωτέον, η στήριξη των Σχηματισμών με στρατιώτες, οπλισμό και πολεμοφόδια περνά μέσα από την Αλεξανδρούπολη, που έχει αναδειχθεί σε βασικό κόμβο της εν λόγω υποστήριξης για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, μέσα και από τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις. Διόλου τυχαία, άλλωστε, στο πρόγραμμα συναντήσεων του Έλληνα υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στο περιθώριο της Συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, βρίσκονται επαφές και με τους ομολόγους του από Βουλγαρία και Ρουμανία.
Στη Σύνοδο συνεδρίασε επίσης η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, η οποία - όπως έλεγαν κατόπιν - εξέτασε την ανάπτυξη νέων πυρηνικών δυνατοτήτων από πλευράς Ρωσίας και Κίνας, ενώ συζήτηση έγινε και για νέα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών - μελών, για 7η συνεχή χρονιά, με 20% των σχετικών ποσών να κατευθύνονται σε νέους μείζονες εξοπλισμούς, σε άλλο ένα δείγμα της κλιμάκωσης των ανταγωνισμών.
Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, αξίζει να καταγραφούν και όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, επισκεπτόμενος χτες το Οσλο για συνάντηση με τη Νορβηγίδα ομόλογό του. Ενόψει και της συνάντησής του αύριο Παρασκευή στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, διεμήνυσε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων: «Πρέπει να πω ανοιχτά ότι θα τηρήσουμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ (...) Ζητάμε αποκλιμάκωση», καθώς η Ελλάδα είναι «μια χώρα που πιστεύει στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών του κόσμου». Γνωστοποίησε δε ότι θα θέσει στον Λαβρόφ το ζήτημα της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη - «150.000 άτομα ακριβώς στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής». Σημειωτέον, η ομογένεια μετρά ήδη θύματα από πυρά Ουκρανών στρατιωτών.
Η Σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα, με συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Ουκρανίας, της Γεωργίας και των κρατών - μελών της ΕΕ που δεν είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ.
Προειδοποίηση για ανάφλεξη της κατάστασης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντίμτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, κατηγόρησε τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις πως έχουν προχωρήσει σε «προκλητικές κινήσεις οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες».
Ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε εκ νέου τις αναφορές για επικείμενη εισβολή («μην πιστεύετε τις νέες fake ημερομηνίες εισβολής», είπε) και σημείωσε ότι η Ρωσία παρατηρεί από κοντά την κατάσταση στις περιοχές του Ντονμπάς.
Ο κ. Πεσκόφ σημείωσε ότι επίσης ότι παρότι η Ρωσία έχει
ξεκινήσει την απόσυρση μερικών δυνάμεων από τα στρατεύματά της που έχουν ολοκληρώσει τις
ασκήσεις τους, η διαδικασία θα απαιτήσει ορισμένο χρόνο.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες και οι ουκρανικές δυνάμεις αντάλλαξαν κατηγορίες την Πέμπτη ότι ο καθένας είχε πυροβολήσει κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας συναγερμό σε μια στιγμή που οι δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής οποιαδήποτε ημέρα.
Οι λεπτομέρειες των περιστατικών δεν μπόρεσαν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητους, και οι αρχικές αναφορές υποδηλώνουν ότι ήταν παρόμοιας κλίμακας με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας που ήταν κοινές καθ' όλη τη διάρκεια της οκταετούς σύγκρουσης.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική,
Ριζοσπάστης, Καθημερινή, Reuters
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου