Βέλγιο: Δεκάωρη εργασία έως τα μαύρα μεσάνυχτα ενώ 4ημερη εβδομάδα εργασίας διαφημίζουν…
Καταργείται το 8ωρο, ακόμα πιο φτηνή η νυχτερινή εργασία, ο εργαζόμενος διαθέσιμος έως τις 11 το βράδυ και από τις 5 το πρωί...
Ζητωκραύγαζε ο Χατζηδάκης με την ανακοίνωση της είδησης: «Το Βέλγιο καθιέρωσε την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας, πανηγυρίζουν η Αυγή, η Εφημερίδα των Συντακτών, το Left.gr και άλλα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Αριστερά. Τι ξεχνούν; Ότι το ίδιο ακριβώς καθιερώσαμε και εμείς, πριν από οκτώ μήνες, με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας, αλλά μας περνούσαν γενεές δεκατέσσερις!
Εξηγώ: Ο επτακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Βελγίου κατέληξε, πριν από λίγες ημέρες, σ’ αυτήν τη συμφωνία, για να συμβάλει στη συμφιλίωση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Πιο συγκεκριμένα, δεν αλλάζει το εβδομαδιαίο ωράριο, που εκεί είναι 38 ώρες, αλλά ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει τις προβλεπόμενες ώρες για 4 ημέρες την εβδομάδα και να κάθεται την πέμπτη ημέρα. Πρέπει να το ζητήσει ο εργαζόμενος ο ίδιος και να συμφωνήσει ο εργοδότης του»…
Αντεπιτέθηκε η Ξενογιαννακοπούλου: «Ο Υπουργός Εργασίας που κατήργησε το οκτάωρο, επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία, θέσπισε τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, διέλυσε το ΣΕΠΕ, υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, και ποινικοποίησε το δικαίωμα στην απεργία, ζητά τώρα και τα ρέστα! Ισχυρίζεται ότι τάχα ο αντεργατικός νόμος του προβλέπει παρόμοιες ρυθμίσεις με τη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση του Βελγίου για 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.
Μόνο που η βελγική πρόταση δεν προβλέπει μείωση μισθού, σε αντίθεση με τη διευθέτηση με ατομική σύμβαση που επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη με τις δύο ώρες εργασίας πέραν του οκταώρου να είναι απλήρωτες και να συμψηφίζονται με ρεπό κάτω από την εκβιαστική απειλή της απόλυσης.»…
Πήραν την είδηση τα ΜΜΕ και… Το δικαίωμα στην 4ημερη εβδομάδα εργασίας κέρδισαν οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο.
Εργασιακή επανάσταση στην Ευρώπη: Δουλέψτε έξυπνα, όχι περισσότερο, με ευέλικτη 4ήμερη εβδομάδα.
Τι συμβαίνει τελικά με εργάσιμη βδομάδα στο Βέλγιο; Πολύ κακό για το τίποτα; Μια από τα ίδια; Μήπως έχουμε κακοχαρακτηρίσει άδικα αυτόν τον φιλεργατικό υπουργό, τον Χατζηδάκη ντε, τι ποιον φιλεργατικό; Ρε μπας και ισχύει το ουδέν κακόν αμιγές καλού ή τούμπαλιν; Αν και όταν πρόκειται για ταξικά συμφέροντα σε κάποιον όντως πάει το καλό και σε κάποιον το κακό. Νόμος είναι αυτό. Και το καλό πάει στον ισχυρό. Άλλος νόμος, αλλά νόμος, και αυτός. Στον αδύνατο, άντε το πολύ πολύ μια υπόνοια καλού ή κανένα ψιχουλάκι που ξέπεσε και δεν μπορούν αλλιώς.
«Διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και μεγαλύτερη «ευελιξία» στα μέτρα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, απλήρωτη νυχτερινή εργασία, «δικαίωμα» στην αποσύνδεση μετά ...τις 11 το βράδυ και διαθεσιμότητα εργαζόμενου από τις 5 το πρωί είναι ορισμένα μόνο από όσα προβλέπει η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση που ενέκρινε η επτακομματική κυβέρνηση του Βελγίου πριν από μια βδομάδα.
Κι όμως, τόσο στα ελληνικά όσο και στα διεθνή ΜΜΕ αυτό το αντεργατικό μπαράζ τιτλοφορήθηκε «καθιέρωση της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας στο Βέλγιο» και μάλιστα «χωρίς μείωση των αποδοχών» των εργαζομένων!
Στην πράξη, οι νέοι νόμοι παρέχουν στην εργοδοσία μεγαλύτερη «ευελιξία» ως προς τις ώρες και τις τοποθεσίες εργασίας, με «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και κατάργηση του 8ωρου, όπως προβλέπεται ήδη με μια σειρά Οδηγίες της ΕΕ, σε αντιστοιχία με τη σχετική αντεργατική νομοθεσία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που «απογειώθηκε» με τον νόμο Χατζηδάκη.
Πίσω από την
απατηλή ταμπέλα της «4ήμερης εργασίας»
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα «επιτρέπεται» να εργάζονται έως και 10 ώρες τη μέρα για τέσσερις μέρες τη βδομάδα, σε περίπτωση που είναι δυνατόν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Προϋπόθεση είναι να υπογραφεί σχετική ΣΣΕ μεταξύ της επιχείρησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και να συμφωνήσουν οι εργοδότες με αυτήν τη «διευθέτηση», ανάλογα με τον φόρτο εργασίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα «μπορούν» επίσης να «επιλέξουν» να εργάζονται περισσότερο μια βδομάδα και λιγότερο την επόμενη, «με τον εργοδότη να παρέχει ισχυρούς λόγους σε περίπτωση άρνησης».
Με δυο λόγια, ο εργοδότης είναι αυτός που θα προσαρμόζει τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στις ανάγκες της επιχείρησης και ο εργαζόμενος θα γίνεται «λάστιχο»...
Οι εταιρείες με 20 ή περισσότερους υπαλλήλους προβλέπεται να προσφέρουν στο προσωπικό τους την επιλογή να «αποσυνδεθεί» μετά τις ώρες εργασίας, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να απαντούν σε κλήσεις ή σε e-mail από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί! Με αυτόν τον τρόπο καταργείται ακόμα και το προβλεπόμενο 11ωρο ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών εργασίας...
Στο μεταξύ ο νόμος κάνει ακόμα πιο φτηνή τη νυχτερινή εργασία. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται μεταξύ 8 μ.μ. - 12 τα μεσάνυχτα χωρίς αυτό να θεωρείται νυχτερινή εργασία! Και εδώ ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού θα είναι καίριος, αφού χρειάζεται σχετική ΣΣΕ. Σύμφωνα με τη νέα αντεργατική νομοθεσία, ο υψηλότερος μισθός θα ισχύει μόνο για τη νυχτερινή εργασία μετά τα μεσάνυχτα... Με όχημα τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου - που δεν είναι επείγουσας ανάγκης, όπως π.χ. η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων κ.λπ. - ανοίγει ο δρόμος για επέκταση της απλήρωτης νυχτερινής εργασίας και σε άλλους κλάδους.
«Πολλές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έχουν έδρα στο Βέλγιο, επειδή οι νόμοι μας είναι πιο άκαμπτοι. Αυτό αποτελεί διαρροή για ικανότητες και οικονομικά κέρδη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Αυτοαπασχόλησης. Εξάλλου, βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του Βελγίου και να μείνουν σε αυτό επιχειρήσεις που φεύγουν για γειτονικές χώρες, όπως η Ολλανδία, όπου οι κανόνες είναι ήδη πιο «ευέλικτοι».
Ο Μεσαίωνας των
«νέων τρόπων εργασίας» και τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως υπογράμμισε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλ. Ντε Κρο, «Έχουμε ζήσει δύο δύσκολα χρόνια. Με αυτή τη συμφωνία, θέσαμε έναν φάρο για μια οικονομία που είναι πιο καινοτόμος, βιώσιμη και ψηφιακή. Στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις ισχυρότερους», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρό σε συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Ενώ μεγάλη ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους ήταν και η πανδημία, που «μας έχει αναγκάσει να εργαζόμαστε πιο ευέλικτα και να συνδυάζουμε την ιδιωτική και την επαγγελματική μας ζωή. Αυτό οδήγησε σε νέους τρόπους εργασίας».
«4ήμερη εργασία, ισχυρό δικαίωμα στην αποσύνδεση και προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες οδεύουν προς εφαρμογή στο Βέλγιο. Αυτά που στην Ελλάδα του Μητσοτάκη ακούγονται όνειρα θερινής νυκτός, στην Ευρώπη γίνονται πραγματικότητα», σχολίασε μετά από όλα αυτά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης...
Επιβεβαιώνεται έτσι με χαρακτηριστικό τρόπο για άλλη μια φορά η αντεργατική «πυξίδα» του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο με τα αντιλαϊκά πεπραγμένα του ως κυβέρνηση, τα οποία συνεχίζει σήμερα η ΝΔ, αλλά και με όσα σήμερα λανσάρει ως «λύση» στους εργαζόμενους...
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου