Πολύ πλουσιότεροι οι δισεκατομμυριούχοι από την αρχή της πανδημίας κυρίως λόγω του δημοσίου χρήματος
Οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 ωθώντας παράλληλα περισσότερους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, αποκάλυψε ο οργανισμός Oxfam στην τελευταία του έκθεση για τις παγκόσμιες ανισότητες.
Από την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2020, κάθε 26 ώρες γεννιέται και ένας νέος δισεκατομμυριούχος, ενώ 160 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακραία στη φτώχεια, λέει η Oxfam.
Οι δέκα πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια —με ρυθμό 15.000 δολάρια το δευτερόλεπτο ή 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα— κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών μιας πανδημίας που οδήγησε τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας να πέφτουν και πάνω από 160 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι εξαναγκάστηκαν στη φτώχεια.
«Αν αυτοί οι δέκα άνδρες έχανε το 99,999 τοις εκατό του πλούτου τους αύριο, θα εξακολουθούσαν να είναι πλουσιότεροι από το 99 τοις εκατό όλων των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, Gabriela Bucher. «Τώρα έχουν έξι φορές περισσότερο πλούτο από τα 3,1 δισεκατομμύρια φτωχότερους ανθρώπους».
Σε μια νέα ενημέρωση « Η ανισότητα σκοτώνει », που δημοσιεύτηκε σήμερα ενόψει της ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός , η Oxfam λέει ότι η ανισότητα συμβάλλει στο θάνατο τουλάχιστον 21.000 ανθρώπων κάθε μέρα, ή ενός ατόμου κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα. Αυτό είναι ένα συντηρητικό εύρημα που βασίζεται στους θανάτους παγκοσμίως από την έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, τη βία με βάση το φύλο, την πείνα και την κλιματική κατάρρευση.
«Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικό να αρχίσουμε να διορθώνουμε τα βίαια λάθη αυτής της άσεμνης ανισότητας με την ανάκτηση της δύναμης και του ακραίου πλούτου των ελίτ, μεταξύ άλλων μέσω της φορολογίας—να φέρουμε αυτά τα χρήματα πίσω στην πραγματική οικονομία και να σώσουμε ζωές», είπε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forbes που επικαλείται η Oxfam, οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είναι οι: Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά τους, Μπιλ Γκέιτς, Λάρι Ελισον, Λάρρυ Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Στιβ Μπάλμερ και Γουόρεν Μπάφετ.
Αθροιστικά η περιουσία τους αυξήθηκε από 700 δισ. δολάρια σε 1,5 τρισ. δολάρια, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ τους, με την περιουσία του Μασκ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ του κ. Γκέιτς αυξήθηκε κατά ένα πιο μέτριο 30%.
«Η πανδημία του COVID-19 αποκάλυψε ανοιχτά τόσο το κίνητρο της απληστίας όσο και την ευκαιρία με πολιτικά και οικονομικά μέσα, με τα οποία η ακραία ανισότητα έχει γίνει όργανο οικονομικής βίας», είπε ο Bucher. «Μετά από χρόνια τώρα έρευνας και εκστρατείας για το θέμα, αυτό είναι το συγκλονιστικό αλλά αναπόφευκτο συμπέρασμα στο οποίο η Oxfam έπρεπε να καταλήξει σήμερα».
Παρά το τεράστιο κόστος της καταπολέμησης της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών απέτυχαν να αυξήσουν τους φόρους στον πλούτο των πλουσιότερων και συνέχισαν να ιδιωτικοποιούν δημόσια αγαθά όπως η επιστήμη των εμβολίων. Ενθάρρυναν τα εταιρικά μονοπώλια σε τέτοιο βαθμό που μόνο στην περίοδο της πανδημίας, η αύξηση της συγκέντρωσης της αγοράς απειλεί να είναι μεγαλύτερη σε ένα χρόνο από ό,τι τα τελευταία 15 χρόνια από το 2000 έως το 2015.
Η ανισότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, καθώς το πλουσιότερο 1 τοις εκατό εκπέμπει περισσότερο από διπλάσιο CO2 από το κατώτατο 50 τοις εκατό του κόσμου, οδηγώντας την κλιματική αλλαγή το 2020 και το 2021 που έχει συμβάλει σε πυρκαγιές, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους, αποτυχίες καλλιεργειών και πείνα.
«Η ανισότητα σε τέτοιο ρυθμό και κλίμακα συμβαίνει από επιλογή και όχι από τύχη», είπε ο Bucher. «Οι οικονομικές μας δομές όχι μόνο μας έχουν κάνει όλους λιγότερο ασφαλείς έναντι αυτής της πανδημίας, αλλά δίνουν τη δυνατότητα σε όσους είναι ήδη εξαιρετικά πλούσιοι και ισχυροί να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση για δικό τους κέρδος».
Στη Γαλλία, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021, οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκαν κατά 86%.
Οι πέντε πρώτοι Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι έχουν διπλασιάσει τον πλούτο τους από την έναρξη της πανδημίας και μόνοι τους κατέχουν όσο το 40% του πιο φτωχού πληθυσμού στη Γαλλία, σημειώνει περαιτέρω η Oxfam στην έκθεσή της. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η περιουσία του πλουσιότερου Γάλλου, του Μπερνάρ Αρνό, αυξήθηκε και από 67,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020, «σκαρφάλωσε» στα 163,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021.
Το 10% του γαλλικού πληθυσμού έχει ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια. Επιπλέον με τα επιπλέον 236 δισ. που κέρδισαν σε 19 μήνες οι Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι, η χώρα θα μπορούσε να τετραπλασιάσει τον προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείου ή να μοιράσει μια επιταγή 3.500 ευρώ σε κάθε πολίτη, υπολόγισε η Oxfam.
Σύμφωνα με τον Quentin Parrinello, εκπρόσωπο της Oxfam στη Γαλλίας, «Για τους δισεκατομμυριούχους, η πανδημία ήταν ένα όφελος. Αν έχουν γίνει πλούσιοι, δεν είναι χάρη στο αόρατο χέρι της αγοράς, ούτε στις λαμπρές στρατηγικές επιλογές, αλλά κυρίως λόγω του δημόσιου χρήματος που διοχετεύθηκε άνευ όρων από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες”.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου