Αφγανιστάν: «επαναλαμβανόμενα εγκλήματα πολέμου και αδυσώπητη αιματοχυσία» από την πρώην κυβέρνηση, τους Αμερικανούς και τους Ταλιμπάν
Αφγανιστάν: «επαναλαμβανόμενα εγκλήματα πολέμου και αδυσώπητη αιματοχυσία» από την πρώην κυβέρνηση, τους Αμερικανούς και τους Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών και οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν ήταν όλοι υπεύθυνοι για επιθέσεις που οδήγησαν σε εκτενή ταλαιπωρία πολιτών πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης της χώρας νωρίτερα φέτος, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση σήμερα.
Η έκθεση, No Escape: War Crimes and Civilian Harm Κατά τη διάρκεια της πτώσης του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν , καταγράφει βασανιστήρια, εξωδικαστικές εκτελέσεις και δολοφονίες από τους Ταλιμπάν κατά τα τελευταία στάδια της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, καθώς και απώλειες αμάχων κατά τη διάρκεια μιας σειράς επιχειρήσεων εδάφους και αεροπορικές επιχειρήσεις από τις Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας (ANDSF) και τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Σπίτια,
νοσοκομεία, σχολεία και καταστήματα μετατράπηκαν σε σκηνές εγκλήματος καθώς
άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επανειλημμένα
«Οι μήνες πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης στην Καμπούλ σημαδεύτηκαν από επανειλημμένα εγκλήματα πολέμου και αδυσώπητη αιματοχυσία που διέπραξαν οι Ταλιμπάν, καθώς και από θανάτους που προκλήθηκαν από αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Τα νέα μας στοιχεία δείχνουν ότι, μακριά από την απρόσκοπτη μετάβαση της εξουσίας που ισχυρίστηκαν οι Ταλιμπάν ότι έγινε, ο λαός του Αφγανιστάν πλήρωσε για άλλη μια φορά με τη ζωή του.
«Σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και καταστήματα μετατράπηκαν σε σκηνές εγκλήματος καθώς άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επανειλημμένα. Ο λαός του Αφγανιστάν έχει υποφέρει για πάρα πολύ καιρό και τα θύματα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη και να λάβουν αποζημιώσεις.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρέπει να ανακαλέσει τη λανθασμένη απόφασή του να θέσει σε προτεραιότητα τις έρευνες για στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν και αντ' αυτού να ακολουθήσει τα στοιχεία για όλα τα πιθανά εγκλήματα πολέμου, ανεξάρτητα από το πού οδηγούν».
Η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν ανέφερε ότι 1.659 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 3.524 τραυματίστηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2021, αύξηση 47% από το προηγούμενο έτος.
Φρικαλεότητες των
Ταλιμπάν
Καθώς κατέλαβαν τον έλεγχο περιοχών σε όλο το Αφγανιστάν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, μέλη των Ταλιμπάν βασάνισαν και σκότωσαν εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, πρώην στρατιώτες του ANDSF και εκείνους που θεωρούνταν υποστηρικτές της κυβέρνησης σε επιθέσεις αντιποίνων.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, δυνάμεις των Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην πόλη Bazarak στην επαρχία Panjshir. Μετά από μια σύντομη μάχη, περίπου 20 άνδρες συνελήφθησαν από μαχητές των Ταλιμπάν και κρατήθηκαν για δύο ημέρες, μερικές φορές φυλακίστηκαν σε ένα κοτέτσι περιστεριών. Βασανίστηκαν, τους αρνήθηκαν φαγητό, νερό και ιατρική βοήθεια και επανειλημμένα απειλήθηκαν με εκτέλεση.
Ένας από τους άνδρες που συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν είπε: «Ο Ταλίμπ είχε πάρει ένα μαχαίρι… έλεγε ότι ήθελε να αποκεφαλίσει τους τραυματίες… επειδή είναι άπιστοι και Εβραίοι».
Ένας άλλος άνδρας πρόσθεσε: «Μας κράτησαν υπόγεια. Όταν ζητούσαμε ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες, οι Ταλιμπάν έλεγαν, «Αφήστε τους να πεθάνουν»… Δεν υπήρχε φαγητό και νερό, ούτε υποστήριξη στους τραυματίες. Είχαν σκληρές σχέσεις μαζί μας. Όταν ζητούσαμε νερό, έλεγαν: «Πέθανε από δίψα». Τα βασανιστήρια και η σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση των αιχμαλώτων συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Αργότερα την ίδια μέρα, οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν επίσης στο κοντινό χωριό Urmaz, όπου διεξήγαγαν έρευνες από πόρτα σε πόρτα για να εντοπίσουν άτομα που ήταν ύποπτα ότι εργάζονταν για την πρώην κυβέρνηση. Οι μαχητές εκτέλεσαν εξωδικαστικά τουλάχιστον έξι πολίτες μέσα σε 24 ώρες, κυρίως με πυροβολισμούς στο κεφάλι, το στήθος ή την καρδιά. Τέτοιες δολοφονίες συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ενώ μερικοί από τους άνδρες είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στο ANSDF, κανένας δεν ήταν στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας ή δεν συμμετείχε σε εχθροπραξίες με οποιονδήποτε τρόπο τη στιγμή της εκτέλεσης.
Η έκθεση καταγράφει επίσης επιθέσεις αντιποίνων και εκτελέσεις ατόμων που συνδέονται με την πρώην κυβέρνηση στο Spin Boldak. Η Διεθνής Αμνηστία είχε προηγουμένως τεκμηριώσει σφαγές των Ταλιμπάν εθνοτικών Χαζάρων στις επαρχίες Ghazni και Daykundi .
Η πλήρης κλίμακα των δολοφονιών σε εθνικό επίπεδο παραμένει ακόμη άγνωστη, καθώς οι Ταλιμπάν έκοψαν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας ή περιόρισαν σοβαρά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολλές αγροτικές περιοχές.
Απώλειες αμάχων
από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν
Η έκθεση καταγράφει τέσσερις αεροπορικές επιδρομές - τρεις πιθανότατα πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικές δυνάμεις και μία από την αφγανική αεροπορία - τα τελευταία χρόνια. Από τις επιδρομές σκοτώθηκαν συνολικά 28 πολίτες (15 άνδρες, πέντε γυναίκες και οκτώ παιδιά) και τραυματίστηκαν άλλοι έξι.
Τα πλήγματα γενικά οδήγησαν σε θανάτους αμάχων επειδή οι ΗΠΑ έριξαν εκρηκτικά όπλα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει στο παρελθόν παρόμοιες επιπτώσεις εκρηκτικών όπλων σε πολλές άλλες συγκρούσεις και υποστηρίζει μια πολιτική δήλωση για τον περιορισμό της χρήσης τους.
Η δεύτερη βόμβα
σκότωσε τη μητέρα μου, τον θείο μου, τη θεία μου και την αδερφή μου
Στις 9 Νοεμβρίου 2020, μια αεροπορική επιδρομή που πιθανότατα διεξήχθη από δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσε πέντε πολίτες –μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι τριών μηνών– και τραυμάτισε έξι σε οικογενειακό σπίτι στη γειτονιά Mulla Ghulam της πόλης Khanabad, στην επαρχία Kunduz.
Ένα εννιάχρονο παιδί που τραυματίστηκε στην επίθεση είπε: «Κοιμόμουν όταν χτύπησε η πρώτη βόμβα… Μας έλεγαν να κρυφτούμε κάπου σε περίπτωση που συμβεί η δεύτερη βόμβα. Ο πατέρας μου είπε ότι έπρεπε να βρω τον μικρότερο αδερφό μου. Η δεύτερη βόμβα σκότωσε τη μητέρα μου, τον θείο μου, τη θεία μου και την αδερφή μου».
Τέτοια χτυπήματα αποτελούν ένα μοτίβο βλαβών για πολίτες που συνεχίστηκαν μέχρι τις τελευταίες στιγμές της σύγκρουσης, όταν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ σκότωσε 10 άτομα, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, στην Καμπούλ στις 29 Αυγούστου 2021. Ο αμερικανικός στρατός αργότερα παραδέχτηκε ότι οι σκοτωμένοι ήταν άμαχοι .
Άμαχοι σκοτώθηκαν σε
μάχες εδάφους
Η έκθεση καταγράφει οκτώ περιπτώσεις κατά τη διάρκεια μάχης εδάφους κατά τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 12 άμαχοι (πέντε άνδρες, μία γυναίκα και έξι παιδιά) και άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Μέσω ενός συνδυασμού αμέλειας και περιφρόνησης του νόμου, οι εκπαιδευμένοι στις ΗΠΑ ANDSF εξαπέλυσαν συχνά επιθέσεις με όλμους που έπληξαν σπίτια και σκότωναν αμάχους που κρύβονταν.
Οι μάχες στην πόλη Κουντούζ ήταν ιδιαίτερα σκληρές τον Ιούνιο του 2021. Στο προάστιο Zakhail, οι κυβερνητικές δυνάμεις εκτόξευσαν όλμους σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν κέρδισαν έδαφος, χρησιμοποιώντας σχολεία και τζαμιά για να εξαπολύσουν επιθέσεις και απαιτώντας τρόφιμα από οικογένειες που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους.
Στις 22 Ιουνίου 2021, ένας άνδρας σκοτώθηκε και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης με όλμους στο Zakhail. Το ANDSF εκτόξευσε πιθανότατα τον όλμο από την Πρώτη Αστυνομική Περιφέρεια, περίπου 2,5 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης. Ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ο Abdul Razaq, 20 ετών, ο οποίος είχε πρόσφατα αρραβωνιαστεί για να παντρευτεί. Θραύσματα από το γουδί άνοιξαν το κεφάλι και το στομάχι του.
Αργότερα την ίδια μέρα στην ίδια γειτονιά, ένα παιδί σκοτώθηκε και άλλα δύο τραυματίστηκαν όταν ένας όλμος –και πάλι πιθανότατα εκτοξευμένος από τους ANDSF– χτύπησε ένα σπίτι όπου κρυβόταν μια οικογένεια. Ένα μεταλλικό θραύσμα χτύπησε τη Manizha, ένα 12χρονο κορίτσι, στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να παραλύσει και τελικά να το σκοτώσει.
Ένας άνδρας είπε ότι οι Ταλιμπάν προειδοποιούσαν συχνά τις οικογένειες για μάχη, αλλά δεν είχαν λάβει παρόμοια επικοινωνία από την κυβέρνηση. Είπε: «Οι Ταλιμπάν… λένε, «Θα πολεμήσουμε απόψε», και οι άνθρωποι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν το κάνουν – αλλά οι φτωχοί άνθρωποι μένουν γιατί θα πεινάσουν αν φύγουν. Αλλά δεν ωφελεί να ρωτάμε την κυβέρνηση, όταν ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα».
Η χρήση όλμων, των οποίων η χρήση σε κατοικημένες περιοχές είναι εγγενώς αδιάκριτη, μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.
Αποζημιώσεις και
λογοδοσία
Πολλά μέλη των οικογενειών των θυμάτων στρατιωτικών ενεργειών είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν έλαβαν επαρκείς, αν και καθόλου, αποζημιώσεις από την κυβέρνηση.
Ένας άνδρας, του οποίου το σπίτι της οικογένειας καταστράφηκε σε αεροπορική επιδρομή, είπε: «Κανείς από την κυβέρνηση δεν ήρθε μετά. Πήγαμε στην περιφέρεια και τους είπαμε τι έγινε. Δεν μας ήρθε κανείς. Είπαν: «Αυτό δεν είναι καλό. Δεν έπρεπε να συμβεί. Μοιραζόμαστε τον πόνο σας». Αλλά δεν έγινε τίποτα.”
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να δημιουργήσουν σαφείς και ισχυρούς μηχανισμούς για τους αμάχους να ζητούν αποζημιώσεις για ζημίες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
«Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν τώρα την ίδια νομική υποχρέωση να παρέχουν αποζημιώσεις με την πρώην κυβέρνηση και πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά όλα τα ζητήματα που προκαλούν ζημιές στους πολίτες», είπε η Agnès Callamard. «Τα θύματα και οι οικογένειές τους πρέπει να λάβουν αποζημίωση και όλοι όσοι είναι ύποπτοι για ευθύνη πρέπει να λογοδοτήσουν σε δίκαιες δίκες ενώπιον των κοινών πολιτικών δικαστηρίων και χωρίς προσφυγή στη θανατική ποινή».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου