Υποχρεωτικότητα με... big brother Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως την Κορέα

 Υποχρεωτικότητα με... big brother Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως την Κορέα

Ανατριχιαστικά αναλυτική παρακολούθηση ιατρικών δεδομένων των πολιτών μέσα από τη δημιουργία πλατφόρμας που ανέθεσε σε εταιρεία πληροφορικής η κυβέρνηση.

Αναλυτική σε βαθμό... φρίκης είναι η περιγραφή των δυνατοτήτων που έχουν οι εργοδότες αλλά και το Δημόσιο να παρακολουθούν εάν οι εργαζόμενοι τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς τον εμβολιασμό και τα διαγνωστικά τεστ Covid, ανοίγοντας τον δρόμο και για επιβολή προστίμων αλλά και θέση σε καθεστώς «μη αποδοχής εργασίας».

Η αναλυτική περιγραφή περιλαμβάνεται σε σύμβαση με την οποία ο δημόσιος φορέας «Κοινωνία της Πληροφορίας» αναθέτει απευθείας σε εταιρεία πληροφορικής να δημιουργήσει «Πλατφόρμα Παρακολούθησης Τήρησης Υποχρεώσεων Εμβολιασμού και Διενέργειας Διαγνωστικών Ελέγχων Εργαζόμενων στον Ιδιωτικό και στον Δημόσιο Τομέα».

Η σύμβαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις την περασμένη Παρασκευή 10/12/21, όμως η πλατφόρμα λειτουργεί ουσιαστικά εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα, ακριβώς δηλαδή την εποχή που ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όριά της». Την ίδια στιγμή όμως, η κυβέρνηση υποχρέωνε κάθε εργοδότη να υποβάλλει εκείνος Υπεύθυνη Δήλωση για την τήρηση των υποχρεώσεων των εργαζομένων ως προς τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ -δεδομένου ότι δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας για να κάνει αυτή τη δουλειά- απειλώντας τον και με πρόστιμα 10.000 ευρώ για ελλιπή ενημέρωση.

Έχει ήδη δημιουργηθεί, εν ολίγοις, ένα καθεστώς στενότατης επιτήρησης των ιατρικών δεδομένων κάθε εργαζόμενου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το οποίο είναι έτοιμο να υπηρετήσει την περαιτέρω αυστηροποίηση, ακόμη και αν η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό πρώτον απ’ όλους, διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν εξετάζεται επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού», όπως έκανε χθες και σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο «Ελεύθερο Τύπο».

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια είναι αποκαλυπτική καθώς περιγράφει έναν μηχανισμό που μπορεί:

● Μέσω του Εργάνη, κάθε εργοδότης να αναζητεί και να παρακολουθεί την κατάσταση εμβολιασμού - νόσησης των εργαζομένων του και ειδικότερα: τον τύπο του εμβολίου, την ημερομηνία της 1ης δόσης, την ημερομηνία της 2ης δόσης, την ημερομηνία νόσησης, την ημερομηνία τελευταίου αρνητικού αποτελέσματος, τον τύπο του τελευταίου διαγνωστικού τεστ, αν το διαγνωστικό τεστ έγινε σε δημόσια δομή, εάν τηρεί τις προϋποθέσεις για διά ζώσης εργασία χωρίς την υποχρέωση διαγνωστικών ελέγχων κ.ά.

● Να παρακολουθεί το πλήρες ιστορικό της κατάστασης εμβολιασμού, νόσησης και rapid tests από κάθε εργαζόμενο-ωφελούμενο.

● Η άντληση των δεδομένων της ΗΔΙΚΑ να γίνεται ημερησίως για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει.

● Να δημιουργείται ιστορικό με στόχο την ύπαρξη και διάθεση συγκεντρωτικής κατάστασης ανά ημερολογιακή εβδομάδα που θα περιλαμβάνει: Το εργατικό δυναμικό της επιχείρησης, ΑΦΜ εργοδότη, Παράρτημα εργοδότη, ΑΦΜ εργαζόμενου, Όνομα, Επώνυμο, ΑΜΚΑ, Απασχόληση κάτω από το 50% της πλήρους, Αριθμός αρνητικών τεστ, Αριθμός αρνητικών σε δημόσια δομή, Αριθμός αρνητικών σε ιδιωτική δομή.

● Να δημιουργηθεί νέα δομή παρακολούθησης εβδομαδιαίας υποχρέωσης δηλώσεων περί εξαίρεσης ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό.

● Να δημιουργηθεί μηχανισμός επιβολής προστίμων βάσει των εβδομαδιαίων δηλώσεων των εργοδοτών για τα τεστ (δύο εβδομαδιαίως τώρα) που πρέπει να κάνουν όσοι ανεμβολίαστοι δεν έχουν νοσήσει. Να υπάρχει δυνατότητα «χειροκίνητης δημιουργίας προστίμου» αλλά και βεβαίωσης αυτού σε περίπτωση που είναι εφικτή η διασυνδεσιμότητα με την ΑΑΔΕ ή άλλο φορέα.

● Ως ύστατο όπλο, προβλέπεται η θέση σε καθεστώς «μη αποδοχής εργασίας», χωρίς προφανώς να προσδιορίζεται εάν αυτό οδηγεί σε απόλυση ή αν σημαίνει και πλήρη στέρηση αποδοχών. Δημιουργείται στο σύστημα Εργάνη μηχανισμός ώστε ο εργοδότης να υποβάλλει «Δήλωση ένταξης σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζομένου».

● Αντίστοιχα, στενή είναι η επιτήρηση και για τους εργαζομένους στο Δημόσιο όπου θα δημιουργούνται αναλυτικές λίστες με τους υπόχρεους εμβολιασμού αλλά και όσους υποχρεούνται να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ.

Ο «Μεγάλος Αδελφός» στη Ν. Κορέα

Η Νότια Κορέα θα θέσει σύντομα σε εφαρμογή ένα εφιαλτικό πιλοτικό πρόγραμμα, που θα κάνει εκτεταμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, λογισμικού αναγνώρισης προσώπων, καθώς και χιλιάδων καμερών στους δρόμους και άλλα σημεία, προκειμένου να καταγράφει τις κινήσεις των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και των στενών επαφών τους. Το σχέδιο, που θυμίζει  οργουελικό  "Μεγάλο Αδελφό", έχει δημιουργήσει όχι μόνο ανησυχίες αλλά βάσιμες υποψίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας των πολιτών, αλλά η νοτιοκορεατική κυβέρνηση θεωρεί ότι σε μια πανδημία κάτι τέτοιο είναι δικαιολογημένο για λόγους δημόσιας υγείας. Βρήκαμε παπά ας θάψουμε πέντε έξη… Στην προκειμένη περίπτωση την ιδιωτικότητα και όχι μόνο.

   Το πρόγραμμα, που αναπτύσσεται από το Υπουργείο Επιστήμης & Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη (Bucheon) κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Το σύστημα θα χρησιμοποιήσει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογία ανάλυσης προσώπων από βίντεο που θα έχουν συλλέξει σχεδόν 11.000 κάμερες, με στόχο να ιχνηλατούνται οι κινήσεις ενός προσώπου μολυσμένου από κορονοϊό και οποιουδήποτε έρχεται σε στενή επαφή μαζί του, καθώς και το αν φοράνε μάσκα ή όχι.  Αύριο την οργή ή την απόγνωση, την αγωνία ή τον φόβο…

   Και άλλες κυβερνήσεις στη διάρκεια της πανδημίας έχουν επιστρατεύσει νέες τεχνολογίες για να περιορίσουν την εξάπλωση της Covid-19. Η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Πολωνία, η Ιαπωνία και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει τέτοια προγράμματα ή έχουν πειραματιστεί με προγράμματα ψηφιακής αναγνώρισης προσώπου και ψηφιακής ιχνηλάτησης.

   Όπως ανέφερε Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος της Bucheon, στόχος του νέου συστήματος είναι δήθεν να μειώσει το βάρος που έχει πέσει στους ώμους των υπερφορτωμένων ομάδων ιχνηλάτησης των ατόμων με διαγνωσμένη ή ύποπτη λοίμωξη Covid-19 σε μια πόλη άνω των 800.000 κατοίκων και έτσι να βοηθήσει αυτές τις ομάδες να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

   Το σύστημα μπορεί να ιχνηλατήσει ταυτόχρονα έως δέκα ανθρώπους μέσα σε πέντε έως δέκα λεπτά, όταν η αντίστοιχη εργασία από ανθρώπους ιχνηλάτες για έναν μόνο άνθρωπο απαιτεί σχεδόν μία ώρα. Το "έξυπνο" σύστημα, που χρηματοδοτήθηκε για την ανάπτυξη του με περίπου δύο εκατομμύρια δολάρια, θα στελεχωθεί από μια ομάδα περίπου δέκα εργαζομένων που θα εγκατασταθούν σε ένα κέντρο δημόσιας υγείας.

   Η Νότια Κορέα διαθέτει γενικότερα ένα επιθετικό υψηλής τεχνολογίας σύστημα ιχνηλάτησης επαφών που συλλέγει και αξιολογεί στοιχεία από πιστωτικές κάρτες, δεδομένα θέσης κινητών τηλεφώνων, βίντεο καμερών και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής συνεχίζει να εξαρτάται από έναν μεγάλο αριθμό επιδημιολογικών ερευνητών, οι οποίοι συχνά εργάζονται σε 24ωρες βάρδιες, καταγράφοντας κάθε πιθανό κρούσμα και τις επαφές του.

   Όπως δήλωσε στο Twitter ο δήμαρχος της Bucheon, ο οποίος ζήτησε εθνική χρηματοδότηση για να εφαρμόσει το πιλοτικό πρόγραμμα στην πόλη του από την αρχή του 2022, "μερικές φορές χρειάζονται ώρες για να αναλυθεί ένα μόνο βίντεο μιας κάμερας. Όμως η χρήση τεχνολογίας οπτικής αναγνώρισης θα επιτρέψει να γίνεται αυτή η ανάλυση στιγμιαία".

   Ακόμη, το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να "πιάνει στα πράσα" όσους ασθενείς Covid-19 λένε ψέματα στις ομάδες ιχνηλάτησης σχετικά με το πού βρίσκονται, ποιον βλέπουν και τι κάνουν. Βρε, τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει... για τις δυνατότητες του συστήματος…

Πάντως το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δήλωσε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο και, σε μια προσπάθεια μάλλον να "κατεβάσει" το θέμα, ανέφερε ότι στόχος του νέου συστήματος είναι απλώς να κάνει σε ένα βαθμό ψηφιακή την απαιτούμενη εργασία από τους ανθρώπους ιχνηλάτες.

   Γενικά η νοτιοκορεατική κοινωνία δείχνει μεγάλα ποσοστά αποδοχής για τέτοια προγράμματα παρακολούθησης/ιχνηλάτησης (αντίθετα με ό,τι θα αναμενόταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα), δεν παύουν, ευτυχώς, όμως να υπάρχουν ορισμένοι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - νομικοί, βουλευτές και ακτιβιστές - που έχουν εκφράσει ανησυχίες, μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τα συλλεγόμενα δεδομένα πολύ πέρα από τις ανάγκες της πανδημίας. Και βέβαια μια επιτυχία του προγράμματος θα έχει και άλλες εφαρμογές.

 

ΠΗΓΗ: Άρης Χατζηγεωργίου Εφσυν, ΑΠΕ

Σχόλια