Είναι εγκληματίες Αφήνουν τον κόσμο να πεθάνει παρά να ενισχύσουν το ΕΣΥ
Μπροστά στην αναμενόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας και το άμεσο φρακάρισμα των δημόσιων νοσοκομείων, με τα θλιβερά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να διαδέχονται το ένα το άλλο, ξεπερνώντας πλέον τις 7.000, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιχειρεί να εξωραΐσει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ως «φυσικό φαινόμενο» το «όριο» που η διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης βάζει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ετσι, μετά τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας (βλ. παρακάτω), η επιδείνωση της πανδημίας αποτυπώνεται και στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με το «Αττικόν» να παθαίνει «μπλακάουτ», με εκατοντάδες εισαγωγές στη γενική εφημερία, 100 ράντζα στους διαδρόμους, ενδονοσοκομειακή διασπορά κορονοϊού σε ασθενείς και προσωπικό πλήρως εμβολιασμένους, υβριδικές πτέρυγες νοσηλείας με COVID και non COVID, με το ίδιο προσωπικό, έλλειψη προσωπικού, μείωση χρηματοδότησης. Για «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας για την εφημερία στο «Γεννηματάς» και για τα ράντζα που μετέφεραν από το γειτονικό νοσοκομείο, με τη διοίκηση και την κυβέρνηση να επιχειρούν να κουκουλώσουν το γεγονός.
Θυμίζουμε ότι όλα τα προηγούμενα κύματα βρήκαν το δημόσιο σύστημα Υγείας με λιγότερα κρούσματα, καθόλου εμβόλια και περισσότερα άδεια κρεβάτια απ' ό,τι σήμερα, με τον λαό, μετά από δύο σχεδόν χρόνια πανδημίας, να βλέπει και πάλι τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μίας νόσου, μετρώντας ήδη πάνω από 450 διασωληνωμένους COVID ασθενείς.
Απέναντι σε όλα αυτά, η κυβέρνηση απαντάει με ωμότητα και κυνισμό. «Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, στο οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος.
Να γίνουν «δήμιοι» καλούνται οι γιατροί
Ενώ σχεδόν ως ...φυσικό φαινόμενο παρουσίασε τη διαλογή ασθενών στο κατώφλι των ΜΕΘ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα. Επικαλούμενη τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ, είπε ότι «αν έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε αν θα βάλουμε ανθρώπους που έχουν εγκεφαλικό ή ένα ατύχημα, ή αν θα βάζουμε ασθενείς με κορονοϊό».
Με γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ και πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, με δεκάδες νέες εισαγωγές σε κάθε εφημερία, χωρίς προσωπικό και με εξαντλημένους όσους υγειονομικούς συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες του λαού της περιοχής.
Χτες ολοκληρώθηκε άλλη μια δραματική εφημερία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με δεκάδες νέους ασθενείς με κορονοϊό. Γέμισε αμέσως και η νέα κλινική COVID που άνοιξε το Σάββατο, φτάνοντας να νοσηλεύει συνολικά περισσότερους από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και τουλάχιστον άλλοι 4 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Αντί όμως η κυβέρνηση να ανοίξει και να στελεχώσει με επάρκεια όλες τις αναγκαίες ΜΕΘ για Covid και μη Covid ασθενείς, μετατρέπει τις λίγες υπάρχουσες σε Covid και στερεί άλλους ασθενείς από τη φροντίδα που έχουν ανάγκη, μεγαλώνοντας το εύρος της διαλογής.
Ούτε επιτάσσει βέβαια τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας και τα εργαστήρια, που θα μπορούσαν σ' αυτήν την κρίσιμη φάση να σώσουν ζωές. Αντίθετα, η κυβερνητική πολιτική και στην Υγεία, τους εξασφαλίζει σίγουρη πελατεία και τονώνει την κερδοφορία τους.
Εκεί οδηγεί η λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας ως μιας νόσου όχι μόνο στο κύμα της πανδημίας που «τρέχει» αλλά και σε όλα τα προηγούμενα. Δεκάδες χιλιάδες ιατρικές πράξεις έχουν συσσωρευθεί εξ αναβολής και πολλές απ' αυτές «σπρώχνονται» στον ιδιωτικό τομέα, με επιβάρυνση των ασθενών και των οικογενειών τους.
Ακόμα και ο αποκλεισμός χιλιάδων ασθενών από το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου είναι μια έμμεση διαλογή ασθενών, με μοιραία κατάληξη για πολλούς απ' αυτούς. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η καθυστέρηση ενός σοβαρού χειρουργείου που αναβλήθηκε επειδή το νοσοκομείο δεν διαθέτει κρεβάτια ΜΕΘ για οτιδήποτε άλλο εκτός από Covid περιστατικά;
Πού αλλού οδηγεί η καθυστερημένη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, επειδή τα διαγωνιστικά ραντεβού και οι κλινικές εξετάσεις παραπέμπονται στο αόριστο μέλλον εξαιτίας της επιβάρυνσης του ξεδοντιασμένου από προσωπικό και υποδομές συστήματος Υγείας;
Τι γίνεται με τους χιλιάδες που νοσούν κι ενώ καταφέρνουν να βγουν όρθιοι από το νοσοκομείο, ακόμα και από τις ΜΕΘ, αφήνονται στη μοίρα τους σε ό,τι αφορά την αναγκαία αποκατάσταση της υγείας τους αλλά και την παρακολούθηση και θεραπεία των χρόνιων επιπλοκών με τις οποίες θα ζουν στο εξής πολλοί απ' αυτούς;
Το δημόσιο σύστημα της Υγείας, λοιπόν, δεν κοντεύει τώρα στα όριά του, όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά τα έχει ξεπεράσει προ πολλού, με ευθύνη δική της και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που κλιμακώνεται και μέσα στην πανδημία, ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις.
Η πιο απάνθρωπη έκφραση αυτής της άθλιας πολιτικής είναι το κατάντημα της διαλογής ασθενών, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, εξαιτίας της προόδου της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας να διευρύνεται σταθερά το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δωρεάν και για όλους.
Ο μήνας έχει... εννιά
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόσμος κατέγραψε δύο τρομακτικά
ορόσημα. Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων διεθνώς εξαιτίας του Covid-19
ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων τα 500 εκατομμύρια.
Αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα καταγράφεται από χώρες όπως η
Ρωσία, η οποία μάλιστα διαθέτει και δικό της εμβόλιο, μέχρι τη Γερμανία. Οι
χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Γεωργία και η Λετονία
καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν αύξηση κρουσμάτων στον κόσμο.
Οι ημέρες αργίας που επέβαλε η Ρωσία στις 30 Οκτωβρίου,
κλείνοντας όλες τις μη απαραίτητες επιχειρηματικές δραστηριότητες πλην των
σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, δεν φαίνεται να βοήθησε να τιθασευτεί η
πανδημία. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε
πως επιπλέον 500.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της έξαρσης την
πανδημίας στην Ευρώπη έως τον Φεβρουάριο. Παράλληλα με τις ζοφερές ειδήσεις για
την πορεία της πανδημίας του Covid-19, στη διεθνή ειδησεογραφία κυριαρχεί το
ράλι στις τιμές της ενέργειας, με τους απανταχού καταναλωτές να τρέμουν για το
πώς θα βγάλουν τον χειμώνα με τις αυξήσεις ρεκόρ στα καύσιμα αλλά και είδη πρώτης
ανάγκης.
Για κάποιους ωστόσο ο μήνας έχει... εννιά. Ο Έλον Μασκ, το
αφεντικό της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, ο πλουσιότερος
άνθρωπος στον κόσμο, παίζει σαν να βρίσκεται στο πλατό τηλεοπτικού παιχνιδιού,
ζητώντας μέσω Twitter τη... βοήθεια του κοινού για το αν πρέπει να πουλήσει το
10% των μετοχών του! Ειρήσθω εν παρόδω, ο Μασκ έγινε πλουσιότερος κατά 300 δισ.
δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είχαν στις αρχές του 2020
καθαρή περιουσία αξίας 3,4 τρισ. δολαρίων. Έκτοτε ο πλούτος αυγάτισε και ας
είχαμε διεθνώς lockdown, και έφθασε στα 5,3 τρισ. δολάρια. Εκτός από τον Μασκ
πλουσιότεροι έγιναν μέσα στην πανδημία ο Τζεφ Μπέζος της Amazon -πρόσθεσε 75
δισ. δολάρια στην περιουσία του- και ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ, που
έγινε πλουσιότερος κατά 64 δισ. δολάρια και πλέον.
O Μπέζος πλούτισε την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι της Amazon μολύνονταν από τον κορονοϊό στις αποθήκες της εταιρείας σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Ο Μασκ αγνόησε τις αρχές της Καλιφόρνιας και ξεκίνησε ξανά την παραγωγή στο εργοστάσιο της Tesla. Συνηθίσαμε τον θάνατο, όπως και τον κυνισμό των τρομακτικών ανισοτήτων.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Ναυτεμπορική
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου