«Πώς είναι δυνατόν να σκεφτούμε ένα σχολείο χωρίς τις κοινωνικές επιστήμες;»
Ο Σύλλογος Ελλήνων και Ελληνίδων Κοινωνιολόγων - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, αντιδρά στην κατάργηση των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών παράλληλα με αυτή των καλλιτεχνικών μαθημάτων «χωρίς καμία επιστημονική αιτιολόγηση». Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται συνέντευξη τύπου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ύπαρξης των κοινωνικών επιστημών στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, «για τη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτών».
Ολοκληρωτική κατάργηση των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών παράλληλα με αυτή των καλλιτεχνικών προβλέπει το νομοσχέδιο Κεραμέως που ψηφίστηκε κατά μεσής του καλοκαιριού, εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμού, πριν ενάμιση χρόνο. Οι κοινωνιολόγοι ενώνουν τη φωνή τους στις 11 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα της ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 52 στη Θεσσαλονίκη, σε μία συνέντευξη τύπου στην οποία θα κατατεθούν οι θέσεις κοινωνιολόγων και εκπαιδευτικών για την αξία των κοινωνικών επιστημών και το ρόλο τους στη διαμόρφωση μελλοντικών πολιτών. «Πώς μπορεί η κριτική σκέψη να εκφραστεί μ’ έναν δημιουργικό αλλά και άμεσο τρόπο εάν δεν δοθούν εργαλεία όπως αυτά της Τέχνης; Γιατί, και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, κρίνονται ανεπιθύμητες αυτές οι επιστήμες στην Ελλάδα σε μία εποχή, όπου σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομική και κλιματική κρίση, η πανδημία, το μεταναστευτικό απαιτούν πολίτες συνειδητοποιημένους και ενεργούς;», διερωτώνται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του Δ.Σ.
του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων:
Μέσα από τη θέση μας ότι η Παιδεία είναι θέμα πολιτικό, κεντρικό σημείο του προβληματισμού μας και της ανησυχίας μας είναι τελικά, τί σχολείο θέλουμε για τα παιδιά μας, τους μελλοντικούς πολίτες και μέλη της κοινωνίας μας. Πως είναι δυνατόν να σκεφτούμε ένα σχολείο χωρίς τις κοινωνικές επιστήμες; Πως θα διαμορφωθούν οι μελλοντικοί πολίτες, με γνώσεις για την κοινωνία, τους κοινωνικούς θεσμούς, την κοινωνική και πολιτική σκέψη, τα κοινωνικά προβλήματα; Η καλλιέργεια της κοινωνικής συνείδησης και αλληλεγγύης είναι τελικά τα αποφασιστικά ζητούμενα για τον άνθρωπο του μέλλοντος; Πώς μπορεί η κριτική σκέψη να εκφραστεί μ’ έναν δημιουργικό αλλά και άμεσο τρόπο εάν δεν δοθούν εργαλεία όπως αυτά της Τέχνης; Γιατί, και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, κρίνονται ανεπιθύμητες αυτές οι επιστήμες στην Ελλάδα σε μία εποχή, όπου σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομική και κλιματική κρίση, η πανδημία, το μεταναστευτικό απαιτούν πολίτες συνειδητοποιημένους και ενεργούς;
Θεωρούμε ότι οι κοινωνικές επιστήμες, στις οποίες κυρίαρχη θέση κατέχει η κοινωνιολογία, δίνουν μοναδική ευκαιρία στους μαθητές -τριες, ώστε:
Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχίζεται ανελλιπώς στο Λύκειο, διότι αφ’ ενός οι μαθητές είναι πιο ώριμοι να μελετήσουν αυτά τα θέματα καθώς πλησιάζουν στην ενηλικίωση και αφ’ ετέρου γιατί δημιουργείται η αίσθηση της συνέχειας, άρα και της σπουδαιότητας αυτών των μαθημάτων.
Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid-19. Όσοι προσέλθουν για τη συνέντευξη τύπου, θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης, ή διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή Rapid Test) 48 ωρών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου