Πάρε ότι θέλεις «επενδυτή»
Νέα επιπρόσθετα κίνητρα, φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, κρατικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, αλλαγές σε συντελεστές δόμησης και παραπέρα τροποποιήσεις της ήδη αντιδραστικής νομοθεσίας ώστε να φτάνουν ακόμα πιο εύκολα δάση, παραλίες, αιγιαλοί, ορεινοί όγκοι στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων, έρχεται να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στους «εμβληματικούς» επενδυτές, εγχώριους και μη, με νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Το ποιες είναι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης φαίνεται ήδη από τον τίτλο του νομοσχεδίου, που είναι: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς».
Το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δεκάδων δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Συνεχίζει στη διαμόρφωση του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια, στις πράσινες και ψηφιακές μπίζνες, με τον λαό να πληρώνει πολύ ακριβά τον λογαριασμό σε κάθε πτυχή της ζωής του, καθώς για να προσελκυστούν επενδυτές θα πρέπει να βγουν από τη μέση εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, ακόμα και οι όποιοι όροι και προϋποθέσεις είχαν απομείνει για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τυπική διαδικασία η περιβαλλοντική αδειοδότηση
Εντελώς ενδεικτικά, η περιβαλλοντική αδειοδότηση γίνεται μία ανούσια τυπική διαδικασία, αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης για λογαριασμό των στρατηγικών και εμβληματικών επενδύσεων, προβλέπονται νέες διευκολύνσεις για την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε επενδυτές, προκειμένου να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους.
Μάλιστα, προβλέπεται ότι αν ο επιχειρηματικός όμιλος
χρειαστεί αιγιαλό, παραλία ή θαλάσσιο χώρο για την κατασκευή ή την επέκταση των
έργων του και προσχώσεων, τότε αυτά θα καταγράφονται ως δημόσια κτήματα που θα
παραχωρούνται ή θα εκμισθώνονται στον κύριο του έργου. Με άλλα λόγια, ακόμα και
το μπάζωμα της θάλασσας ή η αλλοίωση του φυσικού τοπίου από τον
μεγαλοεπιχειρηματία θα θεωρείται παρέμβαση για το δημόσιο συμφέρον.
Οι άνθρωποι του κεφαλαίου στα ΜΜΕ έχουν πιάσει δουλειά αποκρύπτοντας ή ωραιοποιώντας την κατάσταση:
«Γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε στο επίκεντρο του νομοσχεδίου βρίσκονται διατάξεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς προβλέπεται η διεύρυνση της πολεοδομικής νομοθεσίας, ούτως ώστε να περιλαμβάνει όσες επενδύσεις χαρακτηριστούν στρατηγικές, χαρακτηρισμός που επίσης αποκτά ευρύτερο κοινό αποδεκτών – υποψηφίων επενδυτών, δεδομένου ότι μειώνονται και τα απαιτούμενα οικονομικά μεγέθη.
Στις ενισχύσεις που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων. Επιπλέον, η καταβολή της ενίσχυσης ή η χρήση της ωφέλειας από τον δικαιούχο μπορεί να πραγματοποιείται είτε εφάπαξ με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου είτε σταδιακά.»
Επιπλέον, οι επιχορηγήσεις είναι απλόχερες σε όλο το φάσμα της επένδυσης, από πρόσληψη προσωπικού, έρευνα και ανάπτυξη, βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη ή μελέτες σκοπιμότητας, μέχρι την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και μη εξοπλισμού.
Ενώ στις πολεοδομικές ρυθμίσεις εντός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις, ακόμα και από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής. Οι προκλητικές ρυθμίσεις αφορούν και τα συνοδά βοηθητικά έργα.
Η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, εισέπραξε τα εύσημα του ΣΕΒ για το νομοσχέδιό της, με τον Γ. Ξηρογιάννη, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή να λέει ότι «το νομοσχέδιο αφήνει σαφώς θετικές εντυπώσεις. Είναι μια θετική εξέλιξη που βρίσκει σύμφωνες τις επιχειρήσεις και καλύπτει πάγια αιτήματά τους».
Ήταν αποκαλυπτική και εδώ η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, με τη «διαφορά» τους να είναι στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, κάτι που και οι δύο προβάλλουν ως προκάλυμμα για τη στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ήταν χαρακτηριστική η αναφορά της εισηγήτριάς του, Θ. Πέρκα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «συνδυάσαμε τις στρατηγικές επενδύσεις με την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική 2017 - 2021, στην οποία προβλέπουμε αύξηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα των ξένων άμεσων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την υλοποίηση δράσεων, αντιμετώπιση της ανεργίας με την παράλληλη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»!
Ντόπιοι υποτακτικοί και σφουγγοκωλάριοι έτρεξαν να τσιμπήσουν μερικά από τα ψίχουλα που θα πέσουν από το τραπέζι αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα.
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής «το νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος εισάγει διατάξεις, που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ιδίως με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο, τον εξορθολογισμό των κατηγοριών και περιπτώσεων Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και τη διεύρυνση του είδους κινήτρων που δύνανται να παρέχονται.»
Διαχρονική και διακομματική με επιμέρους διαφοροποιήσεις η στάση του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας: πάρε ότι θέλεις επενδυτή και λογαριασμό μην δίνεις. Ή μάλλον καλύτερα άφησε να τον πληρώσει ο λαός, το περιβάλλον, η χώρα, το μέλλον…
Επιμέλεια: Αναγνώστου
Γιώργος
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, capital.gr,
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου