Η προπαγάνδα των τίτλων

 Η προπαγάνδα των τίτλων


«Κίνα: Με ραγδαίους ρυθμούς εξελίσσεται το νέο κύμα κορωνοϊού» με αυτόν τον τίτλο παρουσιάζει το  CNN το ζήτημα. Πάει και η  Κίνα. Την πάτησε όπως και εμείς, σκέφτεται ο αναγνώστης του τίτλου.

Ο αναγνώστης όμως που θα θελήσει να δει την είδηση από πιο κοντά, διαβάζοντας το άρθρο ενημερώνεται ότι: «Το τελευταίο κύμα της πανδημίας της Covid-19 στην Κίνα εξελίσσεται ραγδαία, όπως ανέφερε αξιωματούχος υγείας, με τις Αρχές να ζητούν αυξημένη επαγρύπνηση στα λιμάνια εν μέσω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων σε μια πόλη στο βορειοανατολικό σύνορο, που αποδίδεται στην εισαγωγή του ιού από το εξωτερικό.

Περίπου 377 κρούσματα από εγχώρια μετάδοση με επιβεβαιωμένα συμπτώματα έχουν καταγραφεί από τις 17 ως τις 29 Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.(377 κρούσματα σε 13 ημέρες -όταν εμείς, μόνο χτες, είχαμε 4.696 κρούσματα-  σε μια χώρα 1,4 δις κατοίκων.σσ Ε.Π.)

Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από ξεσπάσματα της πανδημίας (οι υπογραμμίσεις δικές τους. Τα ξεσπάσματα είναι αντίστοιχα με αυτό που αναφέρουν στην είδηση σσ Ε.Π.) αυτή τη χρονιά από τότε που περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο στις αρχές του 2020.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες. (Όχι απλά χαμηλός, εξαιρετικά χαμηλός… σσ Ε.Π.)

Ωστόσο, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ερευνά τους τρόπους συνύπαρξης με τον κορωνοϊό η Κίνα έχει διατηρήσει την πολιτική της μηδενικής ανοχής και κάνει έκκληση για επαγρύπνηση στις περιοχές γύρω από τα σύνορά της και στα λιμάνια για να προληφθεί μια εισαγωγή κρουσμάτων από ταξιδιώτες που εισέρχονται στο έδαφός της.

«Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες 14 επαρχιακές περιοχές ανέφεραν νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ή ασυμπτωματικούς φορείς του ιού» ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μι Φενγκ.

Η Χέιχε, μια μικρή βορειοανατολική πόλη με 1,3 εκατομμύριο κατοίκους που βρίσκεται στην κινεζική πλευρά του ποταμού Αμούρ, στο σύνορο με τη Ρωσία, κατέγραψε 26 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης στις 29 Οκτωβρίου, μια σημαντική αύξηση από τα 9 που είχε καταγράψει στις 28 Οκτωβρίου και από το μόλις ένα στις 27 . (Τόσες αν είχε η Θεσσαλονίκη, αν και μικρότερη σε πληθυσμό, θα πανηγύριζαν όλοι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας! σσ Ε.Π)

Πολλές εγχώριες μολύνσεις που έχουν εντοπιστεί στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα της Κίνας από τις 17 Οκτωβρίου μπορούν να αποδοθούν σε μια πηγή του ιού που μεταφέρθηκε στη χώρα από το εξωτερικό, ανακοίνωσε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Για την ασφαλή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο οι Κινέζοι αθλητές και όσοι θα εργαστούν στην διοργάνωση θα πρέπει να εμβολιαστούν με μία ενισχυτική δόση, ενώ αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου συστήνονται και στους ξένους αθλητές χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτικές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Η Κίνα στοχεύει στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού παιδιών ηλικίας από τριών έως 11 ετών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου με εξαίρεση όσους έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που καθιστά πιθανόν επικίνδυνο τον εμβολιασμό τους.

Ήδη έχει πλήρως εμβολιάσει περίπου το 75,8% του πληθυσμού της του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων και χορηγεί αναμνηστική δόση σε όσους πληρούν τα κριτήρια.»

Θα μπορούσε και στην Κίνα να ξεφύγει ο ιός; Ναι, θα λέγαμε εμείς. Αλλά κάτω από τελείως απρόβλεπτες και εξαιρετικές συνθήκες που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Τι κάνουν οι Κινέζοι εκτός των εμβολίων; Με τον εντοπισμό κρούσματος κηρύσσουν πραγματικό lockdown (για όλους με καραντίνα στα σπίτια) τοπικό, 1, 2, 10 εκατομμύρια ανάλογα με την πόλη ή την περιοχή, καθολική ιχνηλάτηση με τεστ σε όλους εντός ελάχιστων ημερών, εντοπισμό των κρουσμάτων και υγειονομική περίθαλψη, άμεση επαναφορά στην κανονικότητα.

Έτσι απλά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που οι τίτλοι πλαστογραφούν. 

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

 

Σχόλια