Σχέδιο Προϋπολογισμού: Προνόμια στο κεφάλαιο και φτώχεια για τον λαό
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μετάβαση σε νέα εποχή» λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και μας αφήνει όλους άφωνους…
Κρατικός Προϋπολογισμός: Σε ρυθμούς… εφορίας γυρνούν από το 2022 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον φόρους 4,079 δισ. ευρώ θα δώσουμε στο κράτος που θα δαπανήσει 6,3 δισ λιγότερα για την στήριξης της οικονομίας, γράφει το Πρώτο Θέμα.
Ανάπτυξη 6,1% φέτος και 4,5% το 2022 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, με τον ρυθμό για την τρέχουσα χρονιά να ισοδυναμεί με ανάκτηση του 68,1% των απωλειών του 2020, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάκτηση του 40,3%.
Η πραγματική εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συμβάλει κατά 68% στην αύξηση του ΑΕΠ το 2021, με διαμόρφωση ανοδικών τάσεων για όλες τις συνιστώσες της, παρά τη σχετική εξομάλυνση της πορείας τους προς το τέλος του έτους.
Ωστόσο, έντονα φαίνεται να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο η έκρηξη των τιμών, γράφει η Ημερησία.
Απότομο φρένο πατάει η ελληνική οικονομία το 2022 σύμφωνα με τις παραδοχές του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού για επιβράδυνση και της ανάπτυξης, και της αύξησης των εξαγωγών αλλά και μείωση ταυτοχρόνως της δημόσιας κατανάλωσης, μολονότι επελέγησαν ως υπόθεση εργασίας από το οικονομικό επιτελείο μάλλον αισιόδοξες συνθήκες, ισχυρίζεται η Αυγή.
«Ένας ακόμα μνημονιακός Προϋπολογισμός για λίγους» από τον οποίο «καμία μεσαία τάξη και κανένας οικονομικά ασθενέστερος δεν θα ευνοηθούν ούτε και το 2022 από το οικονομικό επιτελείο της Μητσοτάκης Α.Ε. που προωθεί αποκλειστικά και μόνο πολύ συγκεκριμένα, υψηλά συμφέροντα».
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης σχολιάζοντας την κατάθεση του προσχεδίου του προυπολογισμού για το 2022.
Σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη παρατίθενται κρίσιμα στοιχεία και εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό:
Η πρόβλεψη για σωρευτικό ρυθμό ανάκαμψης 10,8% συνολικά για τη διετία 2021 - 2022, καθώς και η επέκταση των μέτρων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 που κατατέθηκε χτες για συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Σε ό,τι αφορά τα βασικά δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
- Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 6,1% για το 2021 και στο 4,5% το 2022 (έναντι κατρακύλας 8,2% το 2020).
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να ενισχυθούν το 2022 κατά 23,4%, έναντι αύξησης 11,1% φέτος.
- Το πρωτογενές έλλειμμα από 7,4% του ΑΕΠ φέτος θα προσγειωθεί στο 1,1% το 2022.
- Το κρατικό χρέος αυξάνεται στα 375 δισ. ευρώ (από 370 δισ. φέτος), ενώ λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης εμφανίζεται να «υποχωρεί» στο 190,4% του ΑΕΠ (από 197,9% φέτος)
Πακτωλός στο
κεφάλαιο
Και ο νέος προϋπολογισμός, σε συνδυασμό με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.ά.) προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, μαρτυρά την απογείωση των κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων προς το κεφάλαιο, που μαζί με τα υπάρχοντα μέτρα φορτώνονται στις πλάτες του λαού.
- Μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών του ιδιωτικού τομέα με απώλειες εσόδων ύψους 849 εκατ. ευρώ.
- Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (186 εκατ.).
Όπως αναφέρεται, η συνολική αξία των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας την περίοδο 2020 - 2022 ανέρχεται σε 42,7 δισ. ευρώ, από τα οποία 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 16,7 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 2,9 δισ. ευρώ το 2022.
- Μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με κόστος 183 εκατ. ευρώ.
- Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων με κόστος 38 εκατ. ευρώ για το 2022.
- Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν πράσινη οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση, από 1/1/2022 (20 εκατ. σε ετήσια βάση). Κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος.
Διογκωμένα κονδύλια προβλέπονται για την «ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων», δηλαδή για πολεμικές δαπάνες.
Ένας ακόμα πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε 7,45 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,25 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 1,2 δισ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πέρα από τις ενισχύσεις μέσω ΠΔΕ, οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους αναμένεται να ανέρθουν σε ακόμα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εκταμιεύσεις συνδέονται με την εκπλήρωση σειράς από αντιλαϊκά ορόσημα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 13.547 εκατ. ευρώ ή 7,7% του Α.Ε.Π.. Σε όρους ESA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 13.002 εκατ. ευρώ ή 7,4% του Α.Ε.Π..
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για το έτος 2022, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 1.656 εκατ. ευρώ ή 0,9% του Α.Ε.Π.. Αντίστοιχα, σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 2.028 εκατ. ευρώ ή 1,1% του Α.Ε.Π.
Νέες ευνοϊκές διατάξεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή, συνεχίζοντας τη δημιουργία του φιλοεπενδυτικού κλίματος, με τον λογαριασμό να πέφτει βαρύς στον λαό. Με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια προβλέπεται η κατάργηση και αυτού του συμβολικού φόρου του 1% για τη συγχώνευση επιχειρήσεων, ενώ αυξάνεται στα 800.000 ευρώ το αφορολόγητο των δωρεών των γονικών παροχών, που σίγουρα δεν αφορά τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους κ.λπ.
Ακόμα, υποτίθεται στο όνομα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, περιέχονται δύο διατάξεις. Η μία αφορά τη δημιουργία Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα χρηματοδοτούνται οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού για να διατηρήσουν «χαμηλά» τις τιμές του ρεύματος. Τα έσοδά του θα προκύπτουν μέσα από το εμπόριο ρύπων του θερμοκηπίου, τους οποίους όμως πληρώνουν οι λαϊκοί καταναλωτές. Η δεύτερη διάταξη προβλέπει τη μείωση για τρεις μήνες (μέχρι τον Δεκέμβρη) κατά 2% (από 12% στο 10%) του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.
Φοροληστεία στον λαό
Η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο:
-- Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 49,5 δισ. το 2022 από 45,4 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 4,1 δισ. ευρώ ή 9%.
--Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,1 δισ. από 9,46 δισ. φέτος, αύξηση ύψους 640 εκατ. ευρώ.
-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα φτάσει τα 18,7 δισ. από 17,18 δισ., αύξηση ύψους 1,5 δισ., και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 7 δισ. από 6,47 δισ. ευρώ το 2021, αύξηση 530 εκατ. ή 6,7%.
Την ίδια ώρα, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) θα διαμορφωθεί μόλις στα 3,5 δισ. (από 2,35 δισ.).
Σε αυτό το πλαίσιο, ο φόρος που θα αναλογεί το 2022 στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,3% της συνολικής μάζας των φόρων.
Στο προσχέδιο αναφέρεται ως παράγοντας που μπορεί να επιφέρει νέα περιοριστικά μέτρα σε πολλές χώρες η πανδημία, ενώ «η ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί παράγοντας δυνητικής επιβράδυνσης του προσδοκώμενου ρυθμού ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας».
Εξάλλου, στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν το προσχέδιο και οι εξελίξεις στην οικονομία, με αναφορές περί ενός οικονομικού μοντέλου που θα είναι «περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, προς ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο». Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Επιμέλεια: Ν.Π.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου