Χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας ως αποτρεπτικό δόγμα λέει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας

 Χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας ως αποτρεπτικό δόγμα λέει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας


Δημοσιογράφος Engels: Το πρακτορείο Reuters ανέφερε σήμερα το πρωί ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει περιφερειακά αποτρεπτικά σενάρια για τις περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, πιθανώς και στον εναέριο χώρο με πυρηνικά όπλα. Είναι αυτός ο τρόπος του ΝΑΤΟ;

Kramp-Karrenbauer: Αυτός είναι ο τρόπος αποτροπής. Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές στη Ρωσία ότι τελικά -και αυτό είναι επίσης το αποτρεπτικό δόγμα- είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τέτοια μέσα ώστε να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα εκ των προτέρων και κανενός να μην του κατέβει η ιδέα να καταλάβει, για παράδειγμα τις περιοχές πάνω από τη Βαλτική Κράτη ή στη Μαύρη Θάλασσα Να επιτεθούν στους εταίρους του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η βασική ιδέα του ΝΑΤΟ, αυτής της συμμαχίας, και θα προσαρμοστεί στην τρέχουσα συμπεριφορά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, βλέπουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου πάνω από τα κράτη της Βαλτικής, αλλά και αυξανόμενες επιθέσεις γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.

 Νέοι κρίκοι, «απειλές» και «αντιδράσεις» προστίθενται συνεχώς στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα, η οποία κατέληξε σε νέο στρατιωτικό σχέδιο απέναντι στη Ρωσία, έναντι «ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης σε πολλαπλά μέτωπα».

Σε μια τελευταία εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέδωσε διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανίας στη Μόσχα, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο και του ανακοινώθηκε ότι οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, σχετικά με την πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας «προκαλούν ένταση στην Ευρώπη».

Η Γερμανίδα υπουργός είχε δηλώσει όπως παρουσιάσαμε στην αρχή σε συνέντευξή της («Deutschlandfunk»), ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, εάν χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει σταδιακά δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και δεν είναι πρόθυμο να συζητήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη Μόσχα επί ίσοις όροις.

«Ελπίζουμε ότι η Γερμανία έχει λογικούς ηγέτες, ικανούς να συγκρατήσουν την υπουργό από την άρρωστη επιθυμία να δοκιμάσει την αξιοπιστία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Εξάλλου, συνέχισε η ίδια, η πρόσφατη Σύνοδος επιβεβαίωσε και πάλι ότι το ΝΑΤΟ «στοχεύει μόνο στην αποτροπή της Ρωσίας», όπως φάνηκε και από το στρατηγικό σχέδιο εφαρμογής Αντίληψη για την Αποτροπή και την Άμυνα στον Ευρωατλαντικό Χώρο, που ενέκριναν οι υπουργοί Άμυνας, επικαιροποιώντας τα ΝΑΤΟικά αμυντικά σχέδια στον «Ανατολικό Βραχίονα». Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουν να επεκτείνουν τις περιπολίες στον εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και να αυξήσουν την κινητικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Υπενθύμισε δε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Ρωσία κατηγορήθηκε ξανά για διάλυση της Συνθήκης INF (για περιορισμό πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές) που διατηρούσε με τις ΗΠΑ. Έκτοτε το ΝΑΤΟ «συνεχίζει να ενισχύει τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και να αναπτύσσει αεροσκάφη "F-35"».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, ισχυρίστηκε ότι ο διάλογος ΗΠΑ - Ρωσίας για τη «στρατηγική σταθερότητα» (έλεγχος των εξοπλισμών) «εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και οι δύο πλευρές «έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε βασικά ζητήματα της στρατηγικής ατζέντας».

Στόχος αυτού του διαλόγου είναι να προσδιοριστούν οι παράμετροι ενός καθεστώτος ελέγχου των εξοπλισμών που θα οικοδομηθεί βάσει της Συνθήκης «New START» για τα στρατηγικά και πυρηνικά όπλα.

Προϋπόθεση για τη συζήτηση περί μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων είναι η απόσυρση αμερικανικών κεφαλών αυτής της κατηγορίας από την Ευρώπη στην αμερικανική επικράτεια, η εξάλειψη της υποδομής για την αποθήκευση και τη συντήρησή τους και ο τερματισμός της πρακτικής του ΝΑΤΟ για αποστολές ανταλλαγής πυρηνικών, πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, deutschlandfunk

 

Σχόλια