«Πράσινες» μπίζνες με υπερδιπλασιασμό της παραγωγής υδρογονανθράκων!
Η μεγάλη υποκρισία των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών του πλανήτη, που «ντύνουν» τους στόχους τους και τους ανταγωνισμούς τους για τις κερδοφόρες «πράσινες» μπίζνες με «ενδιαφέρον» δήθεν για την «προστασία του περιβάλλοντος», αποτυπώνεται στα στοιχεία που περιλαμβάνει έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή που παρουσίασε χτες το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, UNEP, όπως και έκθεση από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης και το Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Έτσι, την ίδια ώρα που οι ισχυρότερες και «πλουσιότερες» χώρες (οι περισσότερες μέλη του G20) ανακοινώνουν «μεγαλεπήβολους» στόχους για την «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», σχεδιάζουν υπερδιπλασιασμό της παραγωγής Ενέργειας από υδρογονάνθρακες (λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Κοινός παρονομαστής, βέβαια, και στο «πράσινο new deal» και στην αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων είναι η υπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και το τι εξυπηρετεί κάθε πλευρά καλύτερα στους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ που έως το 2030 έχουν σχεδιάσει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τουλάχιστον 17% και της παραγωγής φυσικού αερίου κατά 12% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Κατά τη γνωστή λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» (οπότε συνεχίζει να ρυπαίνει και... ο λογαριασμός τελικά πηγαίνει στον λαό), η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια, ανακοινώνοντας πως μελετά την πιθανή επιβολή ενός φόρου για τον άνθρακα, ως έναν ακόμη τρόπο για την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»...
Η έκθεση για το χάσμα ανάμεσα στην ετήσια παραγωγή και τους στόχους για το κλίμα την οποία εκδίδει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) υπολογίζει τη διαφορά ανάμεσα στην προγραμματισμένη παραγωγή ορυκτών καυσίμων των κυβερνήσεων και τα επίπεδα παραγωγής που είναι συμβατά με την επίτευξη των ορίων στην άνοδο της θερμοκρασίας που ορίστηκαν στο Παρίσι.
Βάσει της συμφωνίας αυτής, οι χώρες έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου στόχου περιορισμού της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και επίσης ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για τον περαιτέρω περιορισμό της στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά την ανάλυση των στοιχείων 15 μεγάλων παραγωγών ορυκτών καυσίμων, συμπεραίνει ότι αυτοί σχεδιάζουν να παράξουν συνολικά περίπου 110% περισσότερα ορυκτά καύσιμα το 2030 από την ποσότητα που θα ήταν συμβατή με τον στόχο για περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου και 45% περισσότερο από αυτήν που θα ήταν συμβατή με τον στόχο των 2 βαθμών.
Οι χώρες που εξετάστηκαν στη σχετική έκθεση είναι οι εξής: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία και ΗΠΑ.
Σε σοβαρές αποκαλύψεις προβαίνει το BBC επικαλούμενο έγγραφα
που αποδεικνύουν ότι πολλές χώρες πιέζουν ώστε να υπάρξουν αλλαγές σε μια
έκθεση κομβικής σημασίας για τις πολιτικές ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, χώρες πιέζουν για να αλλάξουν οι συστάσεις του ΟΗΕ για άμεσες δράσης, ενώ αυτά έρχονται στο φως λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της COP26, όπου ο Οργανισμός αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη να προβούν σε σημαντικές δεσμεύσεις για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.
Στις διαρροές περιλαμβάνονται 32.000 προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλους προς την ομάδα επιστημόνων που εργάζεται πάνω στην έκθεση που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ, με στόχο να συνδυαστούν τα καλύτερα δυνατά επιστημονικά δεδομένα, ως προς την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου