Η βαρβαρότητα των νόμων τους για την ευέλικτη εργασία στηρίζεται και από την ΕΕ

 Η βαρβαρότητα των νόμων τους για την ευέλικτη εργασία στηρίζεται και από την ΕΕ


Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, με αφορμή τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της «e-food». Μάλιστα, από διαφορετικές πλευρές έγινε προσπάθεια να ξεπλυθεί η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ στις εργασιακές σχέσεις και να εμφανιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας δήθεν ως «εξαίρεση» και ως «απόκλιση» από τον ευρωπαϊκό «παράδεισο».

 Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την ευθύνη στη ΝΔ, «Θέλω να εκφράσω την οργή και τον αποτροπιασμό για την ανήθικη πράξη μίας εταιρείας στον τομέα ταχυμεταφορών που εκμεταλλεύτηκε τον άθλιο, τον κατάπτυστο νόμο Μητσοτάκη για τα εργασιακά για να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς δουλείας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ η ΝΔ ανταπαντά μέσω του υπουργείου εργασίας ότι όσα συμβαίνουν δεν είναι καινούργια, τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το νέο εργασιακό νόμο 4808/2021, η Ελλάδα ακολουθεί ένα μοντέλο που ακολουθείται στην συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, δίνοντας το δικαίωμα για συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, αλλά και για συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Αυτό το μοντέλο ακολουθείτο και επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ότι οι απασχολούμενοι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών, είχαν τότε λιγότερα δικαιώματα. 



Πρόκειται για το γνωστό πινγκ - πονγκ στις πλάτες των εργαζομένων, όταν και οι δύο με την πολιτική τους αρνούνται την αναγνώριση και νομοθετική κατοχύρωση των θέσεων εργασίας στις πλατφόρμες, ως σχέση μισθωτής εργασίας. Την αντεργατική αυτή θέση και τα δύο κόμματα την επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά, ψηφίζοντας τη σχετική Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία καμουφλάρεται, αναπαράγεται και στηρίζεται η εργασιακή ζούγκλα που κυριαρχεί σε αυτές τις πλατφόρμες. Συγκεκριμένα, η Εκθεση αναγνωρίζει πως η εργασία σε πλατφόρμες «μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τους μισθωτούς όσο και τους πραγματικά αυτοαπασχολούμενους», επομένως δίνει το «ελεύθερο» στην εργοδοσία να μετατρέπει συμβάσεις και να ξεφορτώνεται εργαζόμενους με δικαιώματα.

Εκθειάζοντας αυτήν τη μορφή απασχόλησης, το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει πως «η εργασία σε πλατφόρμα μπορεί να δημιουργήσει απασχόληση, να αυξήσει τις επιλογές, να προσφέρει πρόσθετο εισόδημα και να μειώσει τους φραγμούς όσον αφορά στην είσοδο στην αγορά εργασίας (...) μπορεί να διευκολύνει την ευελιξία και τη βελτιστοποίηση των πόρων...». Όσο για το λεγόμενο «μαχητό τεκμήριο μιας σχέσης εργασίας», αυτό όπως σημειώνει η Έκθεση «δεν πρέπει να οδηγεί στον αυτόματο χαρακτηρισμό όλων των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως εργαζομένων»!

Την έκθεση ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της  ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Όλα τα παραπάνω έγιναν νόμος, με το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ, γι' αυτό και σπάει τα κοντέρ η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία κατακεραυνώνει το Άρθρο 69 και από την άλλη στήριξε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Το σύνθημα «είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες», που βροντοφωνάζουν οι διανομείς, δίνει απάντηση τόσο στην ΕΕ όσο και σε όλες τις κυβερνήσεις που κατοχυρώνουν με νόμους τη δουλειά και τη ζωή - λάστιχο. Το δε αποτέλεσμα της μάχης που έδωσαν οι διανομείς της e-food δείχνει ότι όλες οι επιδιώξεις τους μπορούν να ανατραπούν!

 Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού- Τουρισμού- Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) αναφέρουν: «Νικήσαμε, συνεχίζουμε, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω…». Τονίζουν, όμως, ότι η e-food προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση, αλλά δεν ικανοποίησε συνολικά τα αιτήματα όπως την «επόμενη μέρα» των εργαζομένων στην εταιρεία. Επίσης, συνεχίζουν την «πάλη» εναντίον του νόμου Χατζηδάκη καθώς, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, «... σημαίνει απελευθέρωση των απολύσεων, διεύρυνση των γκρίζων ζωνών που προωθούν την freelance εργασία (ψευδή αυτοαπασχόληση), προσπάθεια να απαγορευτούν οι απεργίες, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπερωρίες που σχεδόν καταργούνται ή γίνονται ακόμη πιο φθηνές, χτύπημα των σωματείων και των πάγιων συνδικαλιστικών ελευθεριών, των οποίων ο κρίσιμος ρόλος αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες περίτρανα, κατάργηση κυριακάτικης αργίας σχεδόν για το σύνολο του κόσμου της εργασίας». Τέλος, επιδιώκουν ρύθμιση στα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος του διανομέα, όπως είναι η απόδοση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, η παροχή εταιρικού οχήματος, την υποδηλωμένη εργασία και τα συνεχή εργατικά ατυχήματα.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Ναυτεμπορική, Αυγή, Ευρωκοινοβούλιο, Huffingtonpost

Σχόλια