Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου φρενάρουν τη βιομηχανική παραγωγή και δημιουργούν προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής τροφίμων
Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου φρενάρουν τη βιομηχανική παραγωγή και δημιουργούν προβλήματα στις αλυσίδες παραγωγής τροφίμων
Παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου ωθεί ορισμένες εταιρείες έντασης ενέργειας να περιορίσουν την παραγωγή, μια τάση που προσθέτει διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού σε ορισμένους τομείς όπως τα τρόφιμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους.
Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών χάλυβα, των λιπασμάτων και των παρασκευαστών γυαλιού, αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να μειώσουν την παραγωγή στην Ευρώπη και την Ασία, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Αυτό περιλαμβάνει δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λιπασμάτων στον κόσμο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή στην Ευρώπη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συμφώνησε να παράσχει κρατική υποστήριξη σε μία από τις εταιρείες για την επανεκκίνηση της παραγωγής υποπροϊόντων διοξειδίου του άνθρακα, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή τροφίμων, για να αποφευχθεί η κρίση της προσφοράς.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες. Αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων: συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ζήτησης, ιδίως από την Ασία, λόγω της ανάκαμψης μετά την πανδημία. χαμηλά αποθέματα αερίου και μικρότερες από τις συνηθισμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 250% φέτος, ενώ η Ασία σημείωσε περίπου 175% αύξηση από τα τέλη Ιανουαρίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο πολλών ετών και είναι περίπου διπλάσιες από ό, τι στην αρχή του έτους. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα καθώς πολλοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Ο Industrial Energy Consumers of America, ένας εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές χημικών, τροφίμων και κατασκευαστικών υλικών, κάλεσε τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να σταματήσει τους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας να εξάγουν αέριο για να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία.
Πρόσθετες προμήθειες αερίου θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση. Η Νορβηγία επέτρεψε αυξημένες εξαγωγές φυσικού αερίου. Θα μπορούσε να προέλθει περισσότερη προμήθεια από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους με τον νέο αγωγό Nord Stream 2 της χώρας να περιμένει την έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας για την ενέργεια. Το έργο του αγωγού προκάλεσε κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες λένε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Οι πιέσεις μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα οξείες στην Ευρώπη, όπου τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερα από το συνηθισμένο ενώ κατευθυνόμαστε προς το χειμώνα. Η νορβηγική Yara International ASA (YAR.OL) , ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει περίπου το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής αμμωνίας λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό συνέβη αφού η αμερικανική CF Industries Holdings Inc (CF.N) δήλωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου την ώθησαν να σταματήσει τη λειτουργία της σε δύο από τα βρετανικά της εργοστάσια. Το φυσικό αέριο είναι το σημαντικότερο κόστος για τις χημικές ουσίες και τα λιπάσματα με βάση το άζωτο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Yara, Svein Tore Holsether, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι η εταιρεία έφερε αμμωνία στην Ευρώπη από εγκαταστάσεις παραγωγής αλλού, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας. "Αντί να χρησιμοποιούμε ευρωπαϊκό αέριο, χρησιμοποιούμε ουσιαστικά φυσικό αέριο από άλλα μέρη του κόσμου για να φτιάξουμε αυτό το προϊόν και να το φέρουμε στην Ευρώπη", είπε.
Ορισμένες βιομηχανίες καλούν τις κυβερνήσεις να παρέμβουν για λογαριασμό τους. Αυτές οι εκκλήσεις έρχονται καθώς ορισμένες χώρες έχουν ενεργήσει για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, όπως η Ισπανία, η οποία την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ορίων τιμών.
Μεταξύ αυτών που ζητούν βοήθεια είναι η βιομηχανία τροφίμων μετά από έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που προκλήθηκε από την αναστολή της παραγωγής σε ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων. Το CO2 χρησιμοποιείται στη συσκευασία κενού των τροφίμων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους, να αναισθητοποιήσουν τα ζώα πριν από τη σφαγή και να βάλουν τα αρώματα σε αναψυκτικά και μπύρα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μεταποιητές κρέατος είχαν προειδοποιήσει ότι θα εξαντληθεί το CO2 εντός πέντε ημερών, αναγκάζοντάς τους να σταματήσουν την παραγωγή. Οι κατασκευαστές αναψυκτικών, που βασίζονται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ανθρακούχων ποτών, δήλωσαν ότι οι προμήθειες τελείωναν.
Την Τρίτη, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία τριών εβδομάδων με την CF Industries για την αμερικανική εταιρεία να επανεκκινήσει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε ότι η κρατική υποστήριξη μπορεί να φτάσει σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες, προειδοποίησε επίσης τη βιομηχανία τροφίμων ότι οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Η CF Industries ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι επανεκκινεί αμέσως την παραγωγή αμμωνίας στο εργοστάσιό της στο Billingham μετά τη συμφωνία.
Άλλοι τομείς έντασης ενέργειας, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο, αισθάνονται επίσης την πίεση από την αύξηση των τιμών.
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες «ανάγκασαν ορισμένους χαλυβουργούς να διακόψουν τις εργασίες τους.
Η British Steel, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της χώρας, δήλωσε ότι διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα παραγωγής αλλά ότι οι «κολοσσιαίες» αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν «αδύνατη την κερδοφόρα παραγωγή χάλυβα σε ορισμένες ώρες της ημέρας».
Ορισμένοι κατασκευαστές λένε ότι είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, μέχρι στιγμής.
Η γερμανική Thyssenkrupp AG, (TKAG.DE), η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι μηχανισμοί αντιστάθμισης που εφαρμόζουν έναντι των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου, σημαίνουν ότι δεν περιορίζει την παραγωγή. Αλλά ανέφερε ότι επηρεάστηκε έμμεσα επειδή τα βιομηχανικά αέρια που χρησιμοποίησε συνδέονται με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η HeidelbergCement AG (HEIG.DE) της Γερμανίας, η δεύτερη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας αυξάνουν το κόστος παραγωγής, αλλά ότι οι εργασίες δεν έχουν διακοπεί ως αποτέλεσμα.
Στην Κίνα, αρκετοί κατασκευαστές χάλυβα, κεραμικών και γυαλιού έχουν μειώσει την παραγωγή για να αποφύγουν απώλειες, σύμφωνα με τον Li Ruipeng, έναν τοπικό προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη βόρεια επαρχία Hebei. Και, η νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν της Κίνας επέβαλε αυτόν τον μήνα όρια στην παραγωγή ορισμένων βαρέων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών λιπασμάτων, τσιμέντου, χημικών και μεταλλουργείων αλουμινίου λόγω ελλείψεων ενέργειας, κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές.
Για να αντιμετωπιστεί η καταιγίδα, ορισμένες βιομηχανίες έντασης ενέργειας και εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Ασία και τη Μέση Ανατολή μετατράπηκαν προσωρινά από το φυσικό αέριο στο μαζούτ, το αργό, τη νάφθα ή τον άνθρακα, ανέφεραν αναλυτές και έμποροι. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους και στις αρχές του επόμενου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, τον ενεργειακό παρατηρητή με έδρα το Παρίσι.
Στην Ευρώπη, η ζήτηση άνθρακα ως εναλλακτικής πηγής ενέργειας έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. Όμως, οι επιλογές για τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι περιορισμένες στην περιοχή, κυρίως λόγωτων κυβερνητικών πολιτικών που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της χρήσης φυσικού αερίου αντί για πιο ρυπογόνα καύσιμα, όπως ο άνθρακας.
Η βιομηχανία γυαλιού λειτουργούσε ιστορικά με μαζούτ, αλλά σχεδόν όλες οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον περάσει στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Paul Pearcy, συντονιστή της ομοσπονδίας στο British Glass, μια εμπορική ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο μερικές διαθέτουν δεξαμενές μαζούτ που τους επιτρέπουν να αλλάζουν πηγή ενέργειας εάν οι τιμές εκτοξευθούν, πρόσθεσε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου