Στις λάντζες αντί στα θρανία τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

 Στις λάντζες αντί στα θρανία τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα


Το να προτάσσει το υπουργείο Εργασίας ως «εποικοδομητική συνέργεια» μία κατ’ αρχήν συμφωνία με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την απασχόληση ανηλίκων που διαβιούν σε δομές φροντίδας, οι οποίες τελούν υπό την εποπτεία και φροντίδα του κράτους, όπως έκανε προχθές η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου με σχετική ανακοίνωση, δεν αποκαλύπτει απλώς μια έλλειψη ενσυναίσθησης ούτε αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό λάθος της.

 Σηματοδοτεί για πολλοστή φορά τη σύγχυση στην οποία υποπίπτουν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, όταν πρέπει να διαχωρίσουν το νόμιμο από το ηθικό.

Διότι νόμιμη είναι η εργασία ανηλίκων από την ηλικία των 15 έως 18 ετών και μάλιστα επίσημα μετρούμενη στις ευρωπαϊκές στατιστικές. Αλλά είναι ηθικά απαράδεκτο το κράτος, αντί να θέσει ως προτεραιότητά του τη συνέχιση του σχολείου μέχρι τα 18 τους, να επιφυλάσσει για τα ευάλωτα παιδιά, τα οποία εξαιτίας διαφόρων οικογενειακών ή και κοινωνικών λόγων είναι υπό την «κηδεμονία» του σε δομές φροντίδας, μια θέση φτηνού εργατικού δυναμικού.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΤΤ) ζήτησε αμέσως από την κ. Μιχαηλίδου και τον εργοδοτικό φορέα των ξενοδόχων, την ΠΟΞ, να δώσουν εξηγήσεις για το εάν προάγουν την παιδική εργασία

Ακόμα και ανήλικα παιδιά στη δούλεψη των μεγαλοξενοδόχων ετοιμάζεται λοιπόν να στείλει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, παρουσιάζοντας μάλιστα την προώθηση της ανήλικης εργασίας ως ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας!

Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για «απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων». Αυτό «κανονίστηκε» ανάμεσα στο υπουργείο και τους μεγαλοξενοδόχους, αφού η ανακοίνωση βγήκε ως αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

-- Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

-- Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

-- Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας».

Με λίγα λόγια, οι δομές φροντίδας ανηλίκων μετατρέπονται σε δεξαμενές άντλησης φθηνού εργατικού δυναμικού, αφού παιδιά 16 ετών, αντί να μαθαίνουν γράμματα στο σχολείο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να τα ρίξει στην εργασιακή ζούγκλα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού. Σαν να μη φτάνουν δηλαδή για τους ξενοδόχους η «ποικιλία» εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, τώρα τους δίνεται άλλη μια δυνατότητα για ένταση της κερδοφορίας τους.

Σε δήλωσή της η Δ. Μιχαηλίδου υποστήριξε πως «η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι παραπάνω αποφάσεις είναι μέρος της «ομαλής αποϊδρυματοποίησης των παιδιών»!

«Μήπως η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να καλύψει με φθηνό εργατικό προσωπικό τα ξενοδοχεία;» αναρωτήθηκε μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του υπουργείου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. «Τι απασχόληση είναι αυτή και με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει;… Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι, για να εργαστεί κάποιος ανήλικος, χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα. Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα; Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι’ αυτόν το λόγο ζητάμε εξηγήσεις από την κ. Μιχαηλίδου. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες! Τα παιδιά να παραμένουν στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη», προσθέτει η ΠΟΕΤΤ, καλώντας και τα κόμματα να τοποθετηθούν, προειδοποιώντας με νομικές κινήσεις και διακηρύσσοντας: «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά!»

Aργά χθες με διορθωτική ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, διορθώνοντας την αρχική ανακοίνωση Μιχαηλίδου, σπεύδει να πει ότι αναζητεί για τις ηλικίες 15-18 ετών «ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές», προσθέτοντας ότι «για τους εφήβους που ζουν σε ιδρύματα και δεν απορροφώνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής» το υπουργείο καταρτίζει «προγράμματα μαθητείας ώστε να ενταχθούν ομαλά στον χώρο της εργασίας που επιθυμούν».

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Εφσυν

Σχόλια