Εκτελούνε μαζικά στη Σαουδική Αραβία μόλις παρέδωσε την προεδρία της G20

 Εκτελούνε μαζικά στη Σαουδική Αραβία μόλις παρέδωσε την προεδρία της G20


40 εκτελέσεις σε επτά μήνες αντί 27 όλο το 2020.

Ο αριθμός των θανατοποινιτών που εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε ξανά αφού η χώρα παρέδωσε την προεδρία της ομάδας των είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο φέτος εκτελέστηκαν 40 άνθρωποι στο βασίλειο, διευκρινίζει η ΜΚΟ, αριθμός υψηλότερος από αυτόν ολόκληρου του 2020.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που το Ριάντ ασκούσε την προεδρία της G20 πέρυσι, εκτελέστηκαν συνολικά 27 άνθρωποι. Η Σαουδική Αραβία παρέδωσε την προεδρία την 1η Δεκεμβρίου και εκείνο τον μήνα μόνο, εκτελέστηκαν εννιά θανατοποινίτες.

Εξάλλου, με το που «έσβησε ο προβολέας της δημοσιότητας που είχε πέσει πάνω στη Σαουδική Αραβία λόγω της προεδρίας της G20, οι αρχές συνέχισαν τον ανελέητο διωγμό ανθρώπων που τολμούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους ή επικρίνουν την κυβέρνηση», τόνισε η Λιν Μααλούφ, η υποδιευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που παρακολουθεί τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αρκετά πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης και κάθειρξης ως και στην εσχάτη των ποινών κατόπιν «κατάφωρα άδικων» ακροαματικών διαδικασιών, σύμφωνα με την κυρία Μααλούφ.

«Σε μια υπόθεση, το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε έναν εργαζόμενο σε εξωφρενική φυλάκιση 20 ετών για ένα απλό tweet στο οποίο εξέφραζε κριτική για τις οικονομικές πολιτικές», δήλωσε η Lynn Maalouf.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι σαουδαραβικές αρχές συνηθίζουν να αποσπούν «ομολογίες» με βασανιστήρια.

Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές κάθειρξης άνθρωποι που απλά έκαναν σατιρικές αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή πρόβαλαν διεκδικήσεις ως προς τα ανθρώπινα ή τα γυναικεία δικαιώματα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ.

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια προσπάθεια δήθεν εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (αυτός που έβαλε να κόψουν κομματάκια τον Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας) «δεσμεύτηκε» ότι η Σαουδική Αραβία θα υιοθετήσει νέους νόμους και θα μεταρρυθμίσει τους υπάρχοντες για να «ενισχύσει τις αρχές της δικαιοσύνης, να επιβάλει τη διαφάνεια» και να «προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα». Περιέγραψε σχέδια για την αντιμετώπιση τεσσάρων βασικών νόμων: έναν νόμο για την προσωπική κατάσταση, το νόμο για τις αστικές συναλλαγές, τον ποινικό κώδικα για τις προαιρετικές ποινές και το δίκαιο της απόδειξης. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των υποσχόμενων μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, αντί για οποιαδήποτε πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα, το SCC, το διαβόητο αντιτρομοκρατικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας, συνέχισε τις δίκες, καταδικάζοντας τις ποινές φυλάκισης μετά από κατάφωρα άδικες δίκες. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, οι άνθρωποι που είχαν ήδη τελειώσει τις μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για τον ειρηνικό ακτιβισμό τους είτε συνελήφθησαν, είτε καταδικάστηκαν σε νέες υποθέσεις είτε αυξήθηκαν οι ποινές τους. Τον Ιούνιο του 2021, ένας νεαρός άνδρας από τη σιιτική μειονότητα εκτελέστηκε μετά την επικύρωση μιας θανατικής ποινής που εκδόθηκε τρία χρόνια νωρίτερα με βάση μια κατάφωρα άδικη δίκη.

Αφού αποφυλακιστούν, πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις ταξιδιών και άλλους περιορισμούς.

«Η βραχεία ανάπαυλα της καταστολής, που συνέπεσε με τη φιλοξενία της συνόδου κορυφής της G20 από τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνει πως η όποια ψευδαίσθηση ότι θα προωθούνταν μεταρρυθμίσεις δημιουργήθηκε απλά εξαιτίας μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων», επισήμανε η κυρία Μααλούφ.

Το πετρελαιοπαραγωγικό βασίλειο, μια χώρα τεράστια, που παίρνει το όνομα της αλλά και ανήκει ουσιαστικά σε μια οικογένεια, των αιμοσταγών Σούντ,  η μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου, κατηγορείται ακόμη και από ειδικούς του ΟΗΕ ότι παραβιάζει συστηματικά και κατάφωρα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζει στο στόχαστρο δημοκράτες αντιφρονούντες, ανάμεσά τους δημοσιογράφους και φεμινίστριες.

 

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

Σχόλια