Ά(χ)ριστοι και με βροχή και με χιόνι και με καύσωνα
«Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της “Μήδειας”… «Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε» (Μητσοτάκης σε σύσκεψη στην πυροσβεστική στις 24-5-2021)
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη διαχείριση των κρίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των υποδομών και των δυνατοτήτων του όλου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας. «Είμαστε έτοιμοι με μηχανισμούς, με ανθρώπινο δυναμικό, με εναέρια μέσα, με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να γίνουμε αποτρεπτικοί και να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή πρωτίστως και το περιβάλλον στη συνέχεια», πρόσθεσε. (στην ίδια σύσκεψη)
Και τι έκαναν οι «ά(χ)ριστοι»;
17.700.000 ζήτησαν τα δασαρχεία για αντιπυρικά έργα 1.700.000 πιστώθηκαν στα δασαρχεία και τελικά το μοναδικό «σχέδιο» της κυβέρνησης είναι το «Τρέξτε να σωθείτε»... στην πραγματικότητα, η λογική των προληπτικών εκκενώσεων «κοστίζει» λιγότερο οικονομικά και πολιτικά. Γι' αυτό αποτελεί πανάκεια από όλες τις κυβερνήσεις και όχι μέτρο πρόληψης ενταγμένο σε ένα γενικότερο ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, που θα μπορούσε με αποτελεσματικότητα να περιορίσει τις ζημιές, να προφυλάξει τα δάση και τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων.
Θα αναρωτηθεί κανείς: Τι σημαίνει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας και πώς αυτό μπορεί να προστατεύσει τον λαό και τον φυσικό πλούτο της χώρας; Καταρχάς, ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει:
· Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών.
· Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα (δασοκομικά, διαχειριστικά, αντιπυρικά), σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, τα οποία αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.
Αντί γι' αυτά, η κυβέρνηση εντείνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, από την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα, την παροχή υπηρεσιών μέχρι την εκμετάλλευση δασικών οικοσυστημάτων. Επεκτείνει τη νομοθεσία για την επιχειρηματική αξιοποίηση των δασών, με έμφαση στους τομείς της «πράσινης ενέργειας», του τουρισμού κ.ά.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα πραγματικά Εργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (και όχι οι απλές εργασίες απομάκρυνσης σπασμένων κλαδιών ή ξερών) έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τη Δασική Υπηρεσία πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος, δηλαδή πριν από την 1η Μάη, μόλις πριν από μερικές βδομάδες ξεκίνησε να διεξάγει «προληπτική επιχείρηση» σε 18 περιοχές της Αττικής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα!
· Η συστηματική υποχρηματοδότηση των Δασαρχείων απ' όλες τις κυβερνήσεις (βλέπε θέμα στη σελίδα 4) καθιστά διακοσμητικό το ρόλο τους, σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές δυνατότητες και ανάγκες.
· Το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών.
· Σε μία χώρα που κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται, ο αριθμός των πυροσβεστών είναι μόλις 16.500 (με πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις) και από αυτούς, πάνω από 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού είτε γιατί εξυπηρετούν την πυροπροαστασία των ιδιωτικών αεροδρομίων, είτε ακόμα και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ.
· Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας των πυροσβεστών είναι 45-50 ετών, εξουθενωμένοι από τις τεράστιες μετακινήσεις και τη συνεχή επιφυλακή.
· Οι συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής στην καθημερινότητα των πυροσβεστών αποτυπώνονται στις εκατοντάδες ώρες απλήρωτης εργασίας, στη διακοπή ακόμα και των αδειών ανατροφής τέκνου για μητέρες πυροσβέστριες κατά την αντιπυρική περίοδο, στη μη χορήγηση προγραμματισμένων ημερήσιων αναπαύσεων, στο «ψαλίδισμα» προγραμματισμένων κανονικών αδειών.
· Οι δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων, από 17 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, εκτοξεύτηκαν κλιμακωτά στα 40,8 εκατ. ευρώ για το 2021, την ίδια στιγμή που για τη συντήρηση του συνόλου των 3.250 περίπου οχημάτων, δηλαδή της κινητήριας δύναμης του ΠΣ και βασικού πυροσβεστικού μέσου των επίγειων δυνάμεων, η αύξηση ανέρχεται μόνο σε 800.000 ευρώ και ενώ η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πέραν της 10ετίας πλησιάζει το 80%!
Και ενώ πλέον όλοι ξεφωνίζουν την κυβέρνηση οι «υπεύθυνοι», τα ασπόνδυλα που διόρισε η κυβέρνηση στο επιτελικό κράτος αντί να κάνουν τη δουλειά τους κάνουν τεμενάδες. Χαρακτηριστικό υποκείμενο ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Καλοκούρης, o ίδιος μαζί με άλλους κατηγορουμένους αξιωματικούς για την τραγωδία στο Μάτι, αναβαθμίστηκε επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο ανακριτής είχε ζητήσει με επανειλημμένως την αναβάθμιση των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα δήλωνε αφού ευχαρίστησε επανειλημμένως τους πολιτικούς του προϊσταμένους για τον συντονισμό, την ώρα που ολοένα και περισσότερες μαρτυρίες τοπικών παραγόντων κάνουν λόγο για πλήρη απουσία συντονισμού ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και σε αυτή την τηλεοπτική του εμφάνιση την παρουσία του στα πύρινα μέτωπα προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς περί ανύπαρκτων πυροσβεστικών δυνάμεων σε ορισμένες περιοχές, λέγοντας πως «όταν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής είναι σε όλα τα μέτωπα, δεν το δέχομαι». Από την κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένουμε τίποτα αν δεν το επιβάλλουμε.
Αυτά που πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν εργαζόμενοι και λαϊκός κόσμος είναι:
Πλήρης και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών. Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα. Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα πυροπροστασίας. Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη.
Επιμέλεια: Πάνος
Ευθυμίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου