Πάλι με το Pegasus παρακολουθούν τους πάντες

 Πάλι με το Pegasus παρακολουθούν τους πάντες


Το κακόβουλο λογισμικό της NSO Group Pegasus κακοποιήθηκε από τους κυβερνητικούς πελάτες του για να κατασκοπεύει δημοσιογράφους, πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές δικαιωμάτων, αποκάλυψε έρευνα.  Οι στόχοι περιλαμβάνουν επίσης προέδρους και πρωθυπουργούς.

Μια έρευνα από μια διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων που δημοσιεύθηκε την Κυριακή αποκάλυψε ότι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και στελέχη επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο στοχεύθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό Pegasus στρατιωτικού επιπέδου από το Ισραήλ της NSO Group.

Το κορυφαίο λογισμικό κατασκοπίας Pegasus της NSO Group χρησιμοποιήθηκε από τους πελάτες της, κυρίως από κυβερνήσεις, το εύρος της χρήσης αναφέρθηκε από πολλά ΜΜΕ που συνεργάστηκαν σε μια έρευνα σε μια διαρροή δεδομένων.

Η διαρροή βάση δεδομένων περιέχει μια λίστα με περισσότερους από 50.000 αριθμούς τηλεφώνου που πιστεύεται ότι είναι αυτοί που ενδιαφέρουν πολλούς κυβερνητικούς πελάτες της NSO από το 2016.

Οι μη κερδοσκοπικές Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία με έδρα το Παρίσι είχαν αρχικά προσπελάσει τη λίστα και αργότερα την κοινοποίησαν στους συνεργάτες των μέσων ενημέρωσης ως μέρος του έργου Pegasus,  ανέφερε η εφημερίδα Guardian .

Η βρετανική εφημερίδα πρόσθεσε ότι η αναφορά ενός αριθμού τηλεφώνου δεν σήμαινε ότι το αντίστοιχο τηλέφωνο μολύνθηκε από τον Πήγασο ή ότι υπήρξε απόπειρα εισβολής. Ωστόσο η λίστα ήταν ενδεικτική των πιθανών στόχων των πελατών NSO.

Τα μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στο έργο μπόρεσαν να εντοπίσουν περίπου 1.000 άτομα από 50 χώρες που ήταν πιθανοί στόχοι πελατών της NSO.

Περιλάμβαναν 85 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 189 δημοσιογράφους, τουλάχιστον 65 στελέχη επιχειρήσεων, και περισσότερους από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών.

Τι είναι ο Πήγασος;


Το Pegasus φέρεται να είναι ένα εξαιρετικά επεμβατικό εργαλείο από την NSO . Το λογισμικό υποκλοπής της εταιρείας χρησιμοποιείται για την κατασκοπεία ανθρώπων μέσω των smartphone τους.

Λειτουργεί στέλνοντας έναν σύνδεσμο exploit στον χρήστη-στόχο , ο οποίος εάν πατηθεί κατεβάζει κακόβουλο λογισμικό ή κώδικα στη συσκευή χωρίς τη γνώση ή την άδεια του χρήστη.

Όγκος 90%

Μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο λογισμικό, ο εισβολέας έχει πλήρη πρόσβαση στο τηλέφωνο του στόχου. Αυτό περιλαμβάνει ιδιωτικά δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης, λίστες επαφών, συμβάντα ημερολογίου, μηνύματα κειμένου και ζωντανές φωνητικές κλήσεις.

Μπορεί ακόμη να ενεργοποιήσει την κάμερα του τηλεφώνου και το μικρόφωνο ενός στόχου.

Σύμφωνα με αναφορές, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί ακόμη και να εγκατασταθεί χωρίς τον στόχο να κάνει κλικ στον "σύνδεσμο εκμετάλλευσης".

Στόχοι στην Ινδία, το Μεξικό και... όλο τον κόσμο!


Οι πελάτες του NSO δεν περιελάμβαναν μόνο κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και μεγάλα, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και του Μεξικού.

Το The Wire , ένας Ινδικός ιστότοπος ειδήσεων και μέλος της κοινοπραξίας, ανέφερε ότι 300 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ινδία ήταν στη λίστα.

Οι αριθμοί τηλεφώνου χρησιμοποιήθηκαν από, πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, δικηγόρους, επιχειρηματίες, επιστήμονες και ακτιβιστές δικαιωμάτων, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Περισσότεροι από 40 Ινδοί δημοσιογράφοι από μεγάλες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των The Hindu , the Indian Express και δύο ιδρυτικοί συντάκτες του The Wire, ήταν μεταξύ των ανθρώπων των οποίων ο αριθμός ήταν στη λίστα. 

 Το WhatsApp (ιδιοκτησίας του Facebook) έχει ήδη υποβάλει μήνυση στην NSO για την παραβίαση 1.400 λογαριασμών από το λογισμικό του, ενώ νομικά κινήθηκε και στενός συνεργάτης του δολοφονημένου από τη Σαουδική Αραβία Τζαμάλ Κασόγκι, που καταγγέλλει ότι το κινητό του χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του γνωστού δημοσιογράφου. Το Citizen Lab είχε αποκαλύψει ότι παρακολουθήσεις με το Pegasus πραγματοποιούνταν και στην Ελλάδα, αν και, όπως εξηγεί η Σιατίτσα, «δεν είναι σαφές από ποιον είχε χρησιμοποιηθεί το λογισμικό», εάν δηλαδή υπήρξε εμπλοκή των ελληνικών Αρχών ή εάν πραγματοποιούνταν παρακολουθήσεις από ξένες υπηρεσίες.

NSA Κρατήστε έξω! Αδιάβροχοι Συνεργατικοί Υπολογιστές

Το 2019, μια μελέτη του εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο αποκάλυψε ότι η ινδική κυβέρνηση κατασκοπεύει δικηγόρους, ακτιβιστές και δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας το λογισμικό Pegasus μέσω WhatsApp.

Η ινδική κυβέρνηση είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς αφού η WhatsApp υπέβαλε αγωγή εναντίον της NSO στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία η εφαρμογή messenger επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες που ανέφερε το Citizen Lab.

Η Washington Post , άλλο μέλος της κοινοπραξίας, ανέφερε ότι 10.000 αριθμοί τηλεφώνου στη λίστα ήταν από το Μεξικό , που ανήκαν σε πολιτικούς, εκπροσώπους των συνδικάτων, δημοσιογράφους και κυβερνητικούς επικριτές.

Ένας από αυτούς ήταν ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος του Μεξικού που δολοφονήθηκε σε πλυντήριο. Το κινητό του τηλέφωνο δεν βρέθηκε ποτέ και δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί εάν είχε μολυνθεί από τον Πήγασο.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι το λογισμικό υποκλοπής spyware είχε εγκατασταθεί επιτυχώς στο τηλέφωνο δύο γυναικών κοντά στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, συμπεριλαμβανομένης της αρραβωνιαστικιάς του, Χατίτσε Τσενγκίζ. Ο Πήγασος μολύνει το τηλέφωνο του Τσενγκίζ μόλις τέσσερις ημέρες πριν σκοτωθεί στο Σαουδαραβικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη το 2018, ανέφερε η έκθεση.

Είναι η δεύτερη φορά που η NSO έχει εμπλακεί στην κατασκοπεία του Khashoggi.

Η NSO εκδίδει διάψευση

Η ισραηλινή εταιρεία εξέδωσε διάψευση την Κυριακή, αποκαλώντας την έκθεση του Forbidden Stories "γεμάτη από λανθασμένες υποθέσεις και ασυνεχείς θεωρίες".

Η εταιρεία απείλησε ακόμη και να υποβάλει αγωγή για δυσφήμιση.

"Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώνονται στην έκθεσή τους", δήλωσε ο NSO.

"Όπως ανέφερε προηγουμένως η NSO, η τεχνολογία μας δεν συσχετίστηκε καθόλου με τον φρικτό φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι", ανέφερε.

"Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η NSO πωλεί τις τεχνολογίες της αποκλειστικά στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις υπηρεσίες πληροφοριών των κυβερνητικών ελέγχων με μοναδικό σκοπό τη διάσωση ζωών μέσω της πρόληψης εγκλημάτων και τρομοκρατικών πράξεων". Μόνο που οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες πληροφοριών των κυβερνήσεων έχουν στόχους νόμιμους και θεμιτούς γι αυτούς και παράνομους, ανήθικους και θανάσιμους για τους άλλους.

Δηλώσεις «αφέλειας» από την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν


«Εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, το «σκάνδαλο Pegasus» και τις αποκαλύψεις για τη χρησιμοποίηση του λογισμικού κατασκοπείας της ισραηλινής «NSO Group» σε βάρος μιας σειράς στόχων, μεταξύ τους και δημοσιογράφων αλλά και αρχηγών κρατών και στην Ευρώπη. Η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε πως «πρέπει να επιβεβαιωθεί, εάν είναι έτσι, είναι εντελώς απαράδεκτο και εναντίον κάθε είδους κανόνα που έχουμε στην ΕΕ». Επέλεξε μάλιστα να σταθεί μόνο στο ζήτημα «ελευθερίας του Τύπου» και των δημοσιογράφων, αποσιωπώντας το ενδεχόμενο «συμμαχικών παρακολουθήσεων» αρχηγών κρατών της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη εταιρεία, εξάλλου, πουλά τις υπηρεσίες παρακολούθησης που έχει αναπτύξει μόνο με άδεια του υπουργείου Άμυνας του συμμάχου της ΕΕ, του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ. Μάλιστα, μόνο άγνωστη δεν είναι στους κύκλους των αξιωματούχων της ΕΕ, καθώς ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος ανέλαβε στις αρχές του μήνα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε επίσκεψή του στο Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβρη, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της «NSO». Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τηλέφωνα αρχηγών κρατών παρακολουθούνται στο πλαίσιο των «συμμαχικών σχέσεων» μεταξύ ιμπεριαλιστικών κρατών. Θυμίζουμε πως το 2013 είχε αποκαλυφθεί πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί λοιπόν δεν αναγνωρίζουν ούτε «φίλους» ούτε «συμμάχους», άσχετα που σε κάθε σχετική αποκάλυψη όλοι κάνουν τους «ανήξερους».

Οι δικοί μας εδώ κάνουν τους κουφούς ή καλύτερα τους ψόφιους κοριούς. Τόση συνεργασία μας προέκυψε με τους Ισραηλινούς τα τελευταία χρόνια. Δεν άκουσαν τίποτα για το Pegasus της  NSO Group; Μήπως είναι από τους καλούς πελάτες της και δεν το μαρτυράνε και εμείς έχουμε μείνει στα βαλιτσάκι και τον πράκτορα που χρειάζεται να το έχει κοντά στον στόχο; Λέμε εμείς τώρα...

Δεν πρέπει να τους ρωτήσει κάποιος και επίσημα στη βουλή; Να δούμε και τι θα πει ο κυρ Μιχάλης. Και κυρίως τι δεν θα πει…

 

Επιμέλεια: Ν.Π.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης,DW, adi / rc (AFP, AP) 

 

Σχόλια