Αποκαλύπτεις δολοφονίες και δολοφόνους; Πας φυλακή! Αυτά συμβαίνουν στη «καλύτερη» δημοκρατία του κόσμου…

 Αποκαλύπτεις δολοφονίες και δολοφόνους; Πας φυλακή! Αυτά συμβαίνουν στη «καλύτερη» δημοκρατία του κόσμου…


Άλλη μια καταδίκη Αμερικανού  πληροφοριοδότη  (whistleblower) έγινε γνωστή. Πρώην αναλυτής των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες, Τρίτη, σε 45 μήνες φυλάκιση επειδή διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με drones από την κυβέρνηση του δημοκράτη Μπαράκ Ομάμα.

Ο Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ εργαζόταν στην αμερικανική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) το 2011 και το 2012 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που τον σημάδεψε ψυχικά, όπως δήλωσε ο ίδιος.



Αφού αποχώρησε από τον στρατό, εργάστηκε το 2014 στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), η οποία συλλέγει πληροφορίες μέσω εικόνων από δορυφόρους, γεγονός που του έδωσε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα για ένα πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών μέσω drones στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία.

Ο Χέιλ, πήρε τα απόρρητα έγγραφα αυτά και τα παρέδωσε σε έναν δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού ιστότοπου, The Intercept, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2015 σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο “The drone papers”.

Ο 34χρονος Χέιλ, που κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 50 ετών, δήλωσε ένοχος για τα αδικήματα της «κατοχής και διαρροής πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα».

Οι δικηγόροι του διαβεβαίωσαν τον δικαστήριο ότι στόχος του δεν ήταν να πλήξει τις ΗΠΑ, αλλά «ήθελε να καθαρίσει τη συνείδησή του και να ενημερώσει τους συμπατριώτες του με την ελπίδα ότι η Αμερική θα σεβαστεί τα ιδεώδη της».

«Το drone είναι εργαλείο, όχι πολιτική. Η πολιτική είναι δολοφονία.» Έτσι άρχιζε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του The Intercept.

«Ενώ κάθε πρόεδρος από τότε που ο Τζέραλντ Φορντ έχει επικυρώσει ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει δολοφονίες από αμερικανικό προσωπικό, το Κογκρέσο απέφυγε να νομοθετήσει το ζήτημα ή ακόμη και να ορίσει τη λέξη «δολοφονία». Αυτό επέτρεψε στους υποστηρικτές των πολέμων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη να μετονομάσουν δολοφονίες με πιο εύγευστους χαρακτηρισμούς, όπως ο όρος du jour, «στοχευμένες δολοφονίες».

Όταν η κυβέρνηση Ομπάμα έχει συζητήσει δημόσια τις επιθέσεις αεροσκαφών, είχε προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι τέτοιες επιχειρήσεις είναι μια πιο ακριβής εναλλακτική λύση για τις επιχειρήσεις στο έδαφος και επιτρέπονται μόνο όταν υπάρχει μια «επικείμενη» απειλή και υπάρχει «σχεδόν βεβαιότητα» ότι ο επιδιωκόμενος στόχος θα εξαλειφθεί. Αυτοί οι όροι, ωστόσο, φαίνεται να έχουν επαναπροσδιοριστεί με πολύ πλατύ τρόπο ώστε να μην έχουν σχεδόν καμία ομοιότητα με τις κοινώς κατανοητές έννοιες τους.



Η πρώτη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτός κηρυγμένης εμπόλεμης ζώνης πραγματοποιήθηκε πριν από περισσότερα από 12 χρόνια , αλλά μόλις τον Μάιο του 2013 ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια σειρά προτύπων και διαδικασιών για τη διεξαγωγή τέτοιων επιθέσεων. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προσέφεραν μικρή εξειδίκευση, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιούσαν θανατηφόρο χτύπημα εκτός «περιοχής ενεργών εχθροπραξιών» μόνο εάν ένας στόχος αντιπροσωπεύει μια «συνεχή, επικείμενη απειλή για τα αμερικανικά άτομα», χωρίς να παρέχει καμία γνώση της εσωτερικής διαδικασίας που χρησιμοποιείται για να καθορίσει εάν ένας ύποπτος πρέπει να δολοφονηθεί χωρίς να κατηγορηθεί ή να δικαστεί. Το σιωπηρό μήνυμα για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την κυβέρνηση Ομπάμα ήταν ένα από τα εμπιστευτικά, αλλά δεν επαληθεύεται

Έτσι λοιπόν κάνουν στις "δημοκρατίες" που θεωρούν όλο τον κόσμο πεδίο άσκησης της πολιτικής τους, των δολοφονιών συμπεριλαμβανομένων.

Εύλογα διερωτάται ο δημοκρατικός πολίτης του κόσμου: και το διεθνές δίκαιο; Τι λέει το διεθνές δίκαιο; Δεν θα έπρεπε να μας προστατεύει, πολίτες και χώρες;

Ποιο διεθνές δίκαιο καημένε, του απαντούν. Το δίκαιο του ισχυρότερου ισχύει. Όσο ο ιμπεριαλισμός, σαν στάδιο του υπαρκτού καπιταλισμού θα κυριαρχεί αυτό θα είναι το δίκαιο. Του ισχυρότερου!

 

 Επιμέλεια: Ν.Π.

 

Σχόλια