Αδιανόητη η αισχροκέρδεια των φαρμακοβιομηχανιών Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 Αδιανόητη η αισχροκέρδεια των φαρμακοβιομηχανιών


Της Βίκυς Καπετανοπούλου

Αντί τα εμβόλια κατά της Covid να είναι δημόσια αγαθά διαθέσιμα σε όλους, στην πραγματικότητα αποτελούν πανάκριβα προϊόντα που υπερτιμολογούν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί για να πλουτίσουν από τις υγειονομικές ανάγκες της ανθρωπότητας.

41 δισ. δολάρια... καθαρού κέρδους έχουν αποκομίσει Pfizer/BioNTech και Moderna

Βεβαίως, με τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί από το πρόγραμμα Covax θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί πλήρως κάθε πολίτης τρίτης χώρας, όμως μετά βίας θα φτάσουμε στο 23% εντός του 2021.

Ληστρικά πανάκριβες είναι οι δόσεις εμβολίων κατά της Covid που μοσχοπουλάνε οι φαρμακοβιομηχανίες σε όλη την υφήλιο, καθιστώντας δυνητικά την -κατάπτυστα άνιση έτσι κι αλλιώς- παγκόσμια διανομή των ζωτικών σκευασμάτων «την πιο θανάσιμη περίπτωση αισχροκέρδειας στην Ιστορία», αφού τα χρεώνουν τουλάχιστον πέντε φορές πάνω από την τιμή κόστους.

Αυτό προκύπτει από νέα ανάλυση της συμμαχίας ανθρωπιστικών οργανώσεων People’s Vaccine Alliance, που δημοσιοποίησε χθες η Oxfam και δείχνει πως ειδικά οι Pfizer/BioNTech και η Moderna τιμολογούν τα εμβόλιά τους, τεχνολογίας mRNA, έως και 41 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το εκτιμώμενο κόστος παραγωγής τους, κρατώντας πρακτικά όμηρο με «λύτρα» ολόκληρο τον κόσμο.

Οπως καταγγέλλεται μάλιστα, οι τρεις εταιρείες έχουν πουλήσει ώς τώρα πάνω από το 90% των εμβολίων τους σε ανεπτυγμένα κράτη, χρεώνοντας τις δόσεις έως και 24 φορές πάνω από το κόστος παραγωγής. Κι όλα αυτά στον απόηχο της καθυστέρησης λήψης (υποχρεωτικά ομόφωνης) απόφασης για άρση της προστασίας των πατεντών των εμβολίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μετά από μπλόκο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας που εξακολουθούν να εναντιώνονται σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη κόντρα ακόμα και στις ΗΠΑ, οι οποίες την υποστηρίζουν ανοιχτά προκειμένου να ξεκινήσει παραγωγή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες και να επιταχυνθεί η διαδικασία ανοσοποίησης σε διεθνή κλίμακα.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση της People’s Vaccine Alliance για τις τεχνικές παραγωγής ενός παγκόσμιου δημόσιου αγαθού, όπως θα έπρεπε να είναι τα εμβόλια κατά της Covid, οι Pfizer/BioNTech και Moderna -που ανέπτυξαν τα χρυσοφόρα σκευάσματα «μόνο χάρη σε δημόσια χρηματοδότηση με το ποσό των 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων»- θα μπορούσαν να τα παρασκευάσουν με κόστος μόλις 1,20 δολαρίου ανά δόση. Ωστόσο, ακόμα και το πρόγραμμα Covax υπό τον ΠΟΥ για τον εμβολιασμό του πληθυσμού δεκάδων φτωχών κρατών, τα πληρώνει κατά μέσον όρο σχεδόν πέντε φορές ακριβότερα.

Παράλληλα βέβαια το Covax δίνει μάχη για να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε περισσότερες προμήθειες εμβολίων, καθώς ξεμένει μονίμως στο τέλος της ουράς αναμονής επειδή οι πλούσιες χώρες πληρώνουν εν γνώσει τους υπέρμετρα αδρά ούτως ώστε να τα εξασφαλίσουν πρώτες και σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες.

«Χωρίς τα φαρμακευτικά μονοπώλια στα εμβόλια, που περιορίζουν την προμήθεια και ανεβάζουν τις τιμές», αναφέρει η People’s Vaccine Alliance, «τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί ώς τώρα από το Covax θα μπορούσαν να επαρκούν για να εμβολιαστεί πλήρως κάθε άνθρωπος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με σκευάσματα σε τιμή κόστους, αν υπήρχαν αρκετά αποθέματα. Αντ’ αυτού, στην καλύτερη περίπτωση, το Covax θα εμβολιάσει το 23% [του πληθυσμού των χωρών αυτών] μέχρι το τέλος του 2021».

Η κανονική τιμή

Όπως επισημαίνεται με επίκληση στοιχείων του ΠΟΥ, «πριν από την πανδημία αναπτυσσόμενα κράτη πλήρωναν κατά μέσον όρο 0,80 δολ. τη δόση για όλα τα μη Covid εμβόλια».

Κι ενώ τα σκευάσματα διαφέρουν και δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα, «ακόμα και το φθηνότερο εμβόλιο κατά της Covid-19 στην αγορά, αυτό των Οξφόρδης/AstraZeneca, πωλείται σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από αυτή την τιμή, της Johnson & Johnson δεκατρείς φορές και τα πιο ακριβά, όπως των Pfizer/BioNTech, Moderna και το παρασκευασμένο στην Κίνα Sinopharm, έως και πενήντα φορές υψηλότερα»! «Οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούν λύτρα από τον κόσμο σε μια περίοδο πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης», καταγγέλλει η διευθύντρια πολιτικής για την υγεία της Oxfam, Αννα Μάριοτ. «Αυτή είναι πιθανώς η πιο θανάσιμη περίπτωση αισχροκέρδειας στην Ιστορία».

Φως σε μια άλλη ντροπιαστική πτυχή ρίχνει αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph. Οπως γράφει, ένα «σημαντικό μέρος» από τα εννιά εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Οξφόρδης/AstraZeneca που κάνει δωρεά το Ηνωμένο Βασίλειο στο Covax και σε στρατηγικά επιλεγμένα αναπτυσσόμενα κράτη -στο πλαίσιο της δέσμευσης του Μπόρις Τζόνσον στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του G7 να δωρίσει εκατό εκατ. από το πλεόνασμα της χώρας μέχρι τον Ιούνιο του 2022- θα φτάσουν μεν στον προορισμό τους τον Αύγουστο, αλλά «θα λήξουν στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Με άλλα λόγια, η δωρεά δεν αποτελείται μόνο από περισσεύματα αλλά και από οσονούπω… ληγμένα εμβόλια. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να σταλούν 817.000 δόσεις στην Κένυα, 600.000 στην Ινδονησία και 300.000 στην Τζαμάικα.

«Οδηγούμε σε αποτυχία χώρες της Αφρικής με υπολείμματα εμβολίων», υποστηρίζει μιλώντας στην Telegraph η Ναντζάλα Νιαμπόλα, πολιτική αναλύτρια στο Ναϊρόμπι και στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κένυα. «Αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί.

Αν τα εμβόλια ήταν διαθέσιμα για δίκαιη αγορά, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε ανακύψει. Το να αναμένεται από ένα σύστημα μιας φτωχής χώρας να διανείμει 817.000 δόσεις εμβολίων σε διάστημα λίγων εβδομάδων, στο πλαίσιο και όλων των άλλων προκλήσεων, είναι συνταγή για αποτυχία».

Η Anna Marriott, Υπεύθυνη Πολιτικής της Oxfam, δήλωσε : «Οι φαρμακευτικές εταιρείες κρατούν τον κόσμο για λύτρα σε μια εποχή πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης. Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο θανατηφόρες περιπτώσεις κερδοσκοπίας στην ιστορία.

«Πολύτιμοι προϋπολογισμοί που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση περισσότερων εγκαταστάσεων υγείας σε φτωχότερες χώρες αντ’ 'αυτού δέχονται επιδρομές από διευθύνοντες συμβούλους και μετόχους αυτών των πανίσχυρων εταιρειών.

Ο Winnie Byanyima, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNAIDS είπε: «Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πεθαίνουν στην πρώτη γραμμή σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα. Η Ουγκάντα ​​και μόνο έχασε περισσότερους από πενήντα εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε μόλις δύο εβδομάδες. Υπενθύμιση της εποχής που εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν από τον ιό HIV στις αναπτυσσόμενες χώρες επειδή τα φάρμακα που θα μπορούσαν να τα σώσουν ήταν πολύ ακριβά.

«Βλέπω να σώζονται ζωές σε εμβολιασμένες χώρες, ακόμη και όταν η παραλλαγή Delta εξαπλώνεται, και θέλω το ίδιο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι εγκληματικό ότι η πλειοψηφία της ανθρωπότητας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αυτήν τη σκληρή ασθένεια χωρίς προστασία, διότι τα μονοπώλια και τα σούπερ κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας έχουν προτεραιότητα ».

 

ΠΗΓΗ: Εφσυν, OXFAM

Σχόλια