Η Βαλεντίνα, ο Ρίτσαρντ και ο Τζεφ Η εργάτρια, τα παράσιτα και το διάστημα

 Η Βαλεντίνα, ο Ρίτσαρντ και ο Τζεφ Η εργάτρια, τα παράσιτα και το διάστημα


Η Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα (Валенти́на Влади́мировна Терешко́ва, 6 Μαρτίου 1937) είναι πρώην Σοβιετική αστροναύτης που έγινε διάσημη ως η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 16 ως 19 Ιουνίου 1963.

Η Τερεσκόβα επιλέχθηκε μεταξύ 400 και πλέον υποψηφίων για να κυβερνήσει το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6.

Πριν στρατολογηθεί για το σοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα, η Τερεσκόβα ήταν εργάτρια σε υφαντουργείο και ερασιτέχνιδα αλεξιπτωτίστρια.

Ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον έδωσε 250 χιλ. δολάρια για να κάνει μια βόλτα στο Διάστημα, αφού τόσο κοστίζει ένα εισιτήριο «διαστημικού τουρισμού». Ο μεγιστάνας που έχει ιδρύσει εταιρεία τέτοιου «τουρισμού», και όπως γράφεται έχει ήδη πουλήσει περίπου 600 εισιτήρια σε (ποιους άλλους;) διασημότητες του Χόλιγουντ, έναντι 200.000 έως 250.000 δολαρίων το καθένα.

Δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη μεταβεί στο διάστημα στα χρόνια του 2000, αλλά με ρωσικούς πυραύλους. Τότε η που ξεπεσμένη Ρωσία προσπαθούσε να κρατήσει στη ζωή το διαστημικό της πρόγραμμα με τη λογική των νεοφιλελεύθερων δογμάτων. Το τελευταίο ταξίδι διαστημικού «τουρίστα» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με ρωσικό «Σογιούζ» είχε γίνει το 2009, καθώς η Ρωσία διέκοψε το πρόγραμμα διαστημικού «τουρισμού» το 2010.

Ο επίσημος ρόλος του Ρίτσαρντ Μπράνσον στη διάρκεια της πτήσης ήταν να αξιολογήσει την εμπειρία που θα ζήσουν οι μελλοντικοί πελάτες.



 Σε λίγες μέρες μάλιστα, ένας ακόμα του σιναφιού τους θα ταξιδέψει στο Διάστημα, ο ιδιοκτήτης της «Amazon», Τζ. Μπέζος, δίνοντας συνέχεια στα ταξίδια «μη αστροναυτών» πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα. Αυτά συμβαίνουν σήμερα, σε ένα σύστημα όπου τα πιο πρωτοπόρα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα απευθύνονται σε τσέπες αστρονομικών διαστάσεων. «Μπορεί να γίνει αλλιώς;»

Αυτό μας λέει  ιστορία της Βαλεντίνας. Όταν τα πράγματα πάνε αλλιώς ή τουλάχιστον υπάρχει η πρόθεση να πάνε αλλιώς.

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1937 στο χωριό Μασλενίκοβο, στην Περιφέρεια Γιαροσλάβλ της κεντρικής Ρωσίας. Οι γονείς της είχαν μεταναστεύσει εκεί από τη Λευκορωσία . Ο πατέρας της ήταν οδηγός τρακτέρ, ενώ η μητέρα της εργάτρια σε υφαντουργείο. Εξαιτίας του πολέμου η Βαλεντίνα πήγε στο σχολείο σε ηλικία 8 ετών, το 1945, αλλά το εγκατέλειψε το 1953 και συνέχισε την εκπαίδευσή της με μαθήματα δι' αλληλογραφίας. Άρχισε να ενδιαφέρεται για τον αλεξιπτωτισμό από νεαρή ηλικία και εκπαιδεύτηκε στην πτώση με αλεξίπτωτο στην τοπική αερολέσχη, πέφτοντας για πρώτη φορά σε ηλικία 22 ετών, στις 21 Μαΐου 1959. Εκείνη την εποχή εργαζόταν ως εργάτρια σε ένα υφαντουργείο της περιοχής. Η εμπειρία της στον αλεξιπτωτισμό οδήγησε στην επιλογή της ως υποψήφια για το διαστημικό πρόγραμμα.

Αφού παρακολούθησε την επιτυχημένη εκτόξευση του Βοστόκ 5 στις 14 Ιουνίου 1963, η 26χρονη Τερεσκόβα άρχισε τις τελικές προετοιμασίες για τη δική της πτήση. Το πρωί της 16ης Ιουνίου 1963, μαζί με την αναπληρώτριά της Σολοβιόβα φόρεσαν διαστημικές στολές και μεταφέρθηκαν στην εξέδρα εκτοξεύσεων με λεωφορείο. Αφού ολοκλήρωσε τους ελέγχους των συστημάτων υποστήριξης ζωής και επικοινωνιών κλείστηκε μέσα στον θαλαμίσκο του Βοστόκ. Μετά από μια δίωρη αντίστροφη μέτρηση χωρίς κανένα απρόοπτο, το Βοστόκ 6 εκτοξεύθηκε με επιτυχία κι έτσι η Τερεσκόβα έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που έφθασε στο διάστημα. Το όνομα κλήσης της σε αυτή την πτήση ήταν «Τσάικα» (Ча́йка = γλάρος στη ρωσική) και αργότερα απαθανατίσθηκε στο όνομα ενός αστεροειδή, του 1671 Τσάικα, που είχε ανακαλυφθεί από το 1934.

Παρότι η Τερεσκόβα αισθανόταν ναυτία και ταλαιπωρία σε μεγάλο μέρος της πτήσεως, κατόρθωσε να συμπληρώσει 48 περιφορές γύρω από τη Γη και σχεδόν τρία ημερονύκτια στο διάστημα: Με μόνο αυτή την πτήση, συμπλήρωσε περισσότερο χρόνο στο διάστημα (71 ώρες) από το άθροισμα των χρόνων όλων μαζί των Αμερικανών αστροναυτών που είχαν ταξιδέψει στο διάστημα ως τότε. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η Τερεσκόβα κρατούσε ημερολόγιο πτήσεως και τράβηξε φωτογραφίες του ορίζοντα, οι οποίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό στρωμάτων αεροδιαλυμάτων μέσα στην ατμόσφαιρα. Αφού διένυσε 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα, προσγειώθηκε στο Καζακστάν.

Ποιος ξέρει; Ίσως σήμερα, εν έτει 2021, μεταξύ 10ωρης δουλειάς, μισθών πείνας, εντατικοποίησης και εργατικών «ατυχημάτων» να δοθεί μία από τις «ίσες ευκαιρίες» του καπιταλισμού σε κάποιον μεροκαματιάρη να δει έστω με τα κιάλια κάποια ...εκτόξευση. Το χάος δεν κρύβεται: Από τη μία τα τεχνολογικά επιτεύγματα ως ντεκόρ στην επίδειξη πλούτου που δεν χορταίνουν να κάνουν τα παράσιτα του κεφαλαίου. Και από την άλλη οι παραγωγοί αυτού του αμύθητου πλούτου που γίνονται πραγματικοί πρωταγωνιστές της Ιστορίας, της ίδιας της επιστημονικής εξέλιξης και των κατακτήσεων της ανθρώπινης σκέψης.

 

Επιμέλεια: Ν.Π.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Lifo, WikipediaFortune Greece

Σχόλια