Η συμφωνία στον ΟΟΣΑ νομιμοποιεί και μεγεθύνει αντί να περιορίζει τη φοροδιαφυγή των Amazon και ΣΙΑ

 Η συμφωνία στον ΟΟΣΑ νομιμοποιεί και μεγεθύνει αντί να περιορίζει τη φοροδιαφυγή των Amazon και ΣΙΑ


Οι θριαμβολογίες δεν έχουν τελειωμό. Επιτέλους δεν θα φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν οι πολυεθνικές…

Γράφει η Καθημερινή: Και η Ελλάδα συμμετέχει στη λίστα των 130 χωρών που υπέγραψαν σήμερα, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ,  την ιστορική συμφωνία  για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, η οποία προβλέπει κατά κύριο λόγο την επιβολή   φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου.  Οι 130 χώρες εκπροσωπούν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει σχέδιο δύο πυλώνων για τη μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων, με στόχο οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να καταβάλλουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, τον φόρο που πράγματι τους αναλογεί.

Γράφει η Εφσυν: Συμφωνία-σταθμός στον ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Γράφει η Ναυτεμπορική:«Έπειτα από χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, αυτό το ιστορικό πακέτο μέτρων θα εγγυηθεί ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα καταβάλλουν το δίκαιο μέρος των φόρων που τους αναλογεί σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο Ματίας Κόρμαν, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του.

Από κοντά και η Αυγή:Ο ΟΟΣΑ, που συντόνιζε τις συνομιλίες, ανακοίνωσε ότι ένα παγκόσμιος εταιρικός φόρος 15% θα απέφερε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον $150 δισ. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νέοι κανόνες για το πού θα φορολογούνται οι μεγάλες πολυεθνικές θα μετατοπίσουν το δικαίωμα φορολόγησης κερδών ύψους $100 δισ. στις χώρες όπου δημιουργούνται τα κέρδη αυτά.

Είναι όμως έτσι;

 Το ΜέΡΑ 25 αναφερόμενο στη συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών, υποστηρίζει ότι «όποιες πολιτικές δυνάμεις χαιρετίζουν τη συμφωνία στον ΟΟΣΑ ως «κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση», είτε δεν κατάλαβαν, είτε είναι συνειδητές θεραπαινίδες των Άμαζον και ΣΙΑ». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «πέρσι, το 2020, τα έσοδα της Amazon στην ΕΕ ανήλθαν στα 44 δισ. ευρώ από τα οποία η Amazon κατέβαλε φόρο ακριβώς μηδέν!» και προσθέτει ότι και με την συμφωνία στον ΟΟΣΑ πάλι μηδενικό φόρο θα έχει.

Το ΜέΡΑ 25 επικαλείται το κείμενο της συμφωνίας το οποίο, «αναφέρει ρητά τα εξής:

Ο φόρος του 15% επιβάλλεται μόνο στο 20% μέρους μόνο των κερδών που έχουν οι αμερικανικοί κολοσσοί διεθνώς (π.χ. στην ΕΕ). Στην συνέχεια, αναφέρει:

1. Ποιο είναι αυτό το μέρος των κερδών τους του οποίου μόνο το 20% φορολογείται;

2. Απάντηση: Έσοδα που ξεπερνούν τα κόστη κατά τουλάχιστον 10% - δηλαδή φορολογείται μόνο περιθώριο κέρδους άνω του 10%

3. Απόδειξη ότι, και να ίσχυε πέρσι η συμφωνία ΟΟΣΑ, η Amazon δεν θα πλήρωνε τίποτα: Πέρσι, η εταιρεία είχε δηλώσει περιθώριο κέρδους 6,5% - δηλαδή κάτω του 10%. Αν το κάνει αυτό και τώρα, που έχει και ισχυρότερο λόγο να το κάνει, πάλι θα καταβάλει μηδενικό φόρο.

 «Επειδή η συμφωνία στον ΟΟΣΑ περιέχει και μια δέσμευση των κρατών που την υπέγραψαν: Με αντάλλαγμα αυτή την, δήθεν φορολόγηση των κερδών κολοσσών όπως η Amazon, κράτη-μέλη που έχουν μονομερώς εισάγει φόρο επί του τζίρου των Amazon και ΣΙΑ (π.χ. Βρετανία, Γαλλία) δεσμεύονται να τον καταργήσουν! Συμφώνησαν δηλαδή να απαλλάξουν τους κολοσσούς από πραγματικούς έμμεσους φόρους (επί του τζίρου) με αντάλλαγμα ανύπαρκτους άμεσους φόρους (επί των κερδών).

Στη λογική που είναι εντός του συστήματος και της ανάγκης να υπάρξει ένας «λογικός» φόρος τονίζεται ότι: Τώρα, η συμφωνία που υπέγραψαν - και την οποία διατυμπανίζουν ως «προοδευτική» ο ΣΥΡΙΖΑ κι ως «σημαντική πρόοδο» η ΝΔ - του δίνουν το άλλοθι να πουν ότι είναι δεμένα τα χέρια τους και δεν μπορούν να εισάγουν τον λογικό φόρο που προτείνει το ΜέΡΑ25».

Περιμένουμε πιο εμπεριστατωμένες αναλύσεις για τη συμφωνία. Αυτό όμως που καταλαβαίνουμε εμείς είναι ότι στον καπιταλισμό όπου κυριαρχεί το χρηματιστικό κεφάλαιο και οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις ότι και να υπογράψουν οι δήθεν υπηρέτες του Λαού, ακόμη και αυτοί με τις καλύτερες προθέσεις και όχι οι πολιτικοί υπάλληλοι τους, πάλι θα βρουν τρόπους, παραθυράκια ή πόρτες για να παρακάμψουν οτιδήποτε μειώνει τα κέρδη τους.

Σιγά μη βάλουν πλάτες, να φορολογηθούν για να γυρίσει κάτι, μέσω των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών στους φτωχούς. Ακόμη και αν αναγκαστούν πάλι αυτοί θα διαμεσολαβήσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο για να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν τα πεδία κερδοφορίας τους.

Άλλο πράγμα τους χρειάζεται…

 

Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

 

Σχόλια