Οξύνουν την αντιπαράθεση και τους ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

 Οξύνουν την αντιπαράθεση και τους ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ


«(...) Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία (...) Βασικά, η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος. Η επόμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην προετοιμασία της Συμμαχίας για έναν κόσμο αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού (...)».

Σε αυτά τα λόγια, που περιέχονται στην «Ατζέντα 2030» - το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία - συμπυκνώνονται οι αιτίες για τα νέα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που επικυρώθηκαν και επισήμως την περασμένη Δευτέρα, στη Σύνοδο Κορυφής του, στις Βρυξέλλες.

Με αυτή το ΝΑΤΟ επεκτείνει τη δράση του σε όλο τον πλανήτη, επικαλούμενο νέες απειλές, όπως τις κυβερνοεπιθέσεις, τους λεγόμενους υβριδικούς πολέμους και προσχήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, κλιμακώνει τους επιθετικούς σχεδιασμούς του σε βάρος των λαών και των αντιπάλων του, της Κίνας και της Ρωσίας, στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών που εκτυλίσσονται με φόντο τη νέα καπιταλιστική κρίση και τις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ συνοψίζονται στους εξής άξονες:

-- «Βαθύτερη πολιτική διαβούλευση και συντονισμός». Με φόντο τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και δεδομένου ότι «κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνος», οι ΝΑΤΟικοί συμφώνησαν «να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ», «να διαβουλεύονται συχνότερα για όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια των συμμάχων», αλλά και «για οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως έλεγχοι εξαγωγών και μεταφορές τεχνολογίας».

-- «Ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα» των κρατών - μελών, με τους ηγέτες να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», προκαλώντας σύγκρυο.

-- «Βελτιωμένη ανθεκτικότητα»: Οι ΝΑΤΟικοί συμφώνησαν να αναπτύξουν συγκεκριμένους «στόχους ανθεκτικότητας για να καθοδηγήσουν εθνικά προσαρμοσμένους στόχους αντοχής και σχέδια εφαρμογής», με το ΝΑΤΟ να «αξιολογεί» τα εθνικά σχέδια. Στην πράξη, το ΝΑΤΟ αποκτά τον πρώτο λόγο σε ζητήματα όπως ανάπτυξη υποδομών (π.χ. οδικά ή τηλεπικοινωνιακά δίκτυα) και ποιος θα τα ελέγχει, ξορκίζοντας τον κίνδυνο να πέσουν στα χέρια π.χ. κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

-- «Διατήρηση της τεχνολογικής μας αιχμής». Αποφασίστηκε να στηθεί ένας νέος πολιτικο-στρατιωτικός «Επιταχυντής Καινοτομίας Αμυνας για τον Βόρειο Ατλαντικό» (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic - DIANA), που θα έχει γραφεία και κέντρα δοκιμών σε ολόκληρη τη Συμμαχία, όπως και ένα «Ταμείο Καινοτομίας». Βάζουν, άλλωστε, ανοιχτά θέμα ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένο το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα. Η Κίνα, για παράδειγμα, σκοπεύει να γίνει η κορυφαία δύναμη στον κόσμο στην τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία»...

-- «Υποστήριξη της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων», με βασικό στόχο την αποτροπή της επιρροής Κίνας, Ρωσίας, προωθώντας ΝΑΤΟικές δυνάμεις ως την ...αυλή τους, σε συνεργασία με άλλα κράτη παντού στον πλανήτη, στη λογική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ». Αλλωστε, οι ηγέτες συμφώνησαν «να ενισχύσουν τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με ομοειδείς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς και να δημιουργήσουν νέες δεσμεύσεις, όπως στην Αφρική, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική».

-- «Ενίσχυση της κατάρτισης και ανάπτυξη ικανοτήτων». Αποφασίστηκε «να εντείνουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση της ικανότητας των εταίρων μας σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθεροποίηση, η αντιμετώπιση υβριδικών επιθέσεων, η διαχείριση κρίσεων, η διατήρηση της ειρήνης και η αμυντική μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων», καθώς «η ενίσχυση των εταίρων και η κατάρτιση των τοπικών δυνάμεων είναι ένας πιο βιώσιμος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας...».

-- «Καταπολέμηση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Εγκρίθηκε ένα «σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ για την αλλαγή του κλίματος και την ασφάλεια, με στόχο να καταστήσουν το ΝΑΤΟ τον κορυφαίο διεθνή οργανισμό όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια». Κι αυτό γιατί «οι συνέπειες για την ασφάλεια από την αλλαγή του κλίματος γίνονται αισθητές στη γειτονιά του ΝΑΤΟ, είτε στο Σαχέλ στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, είτε στην Αρκτική, καθώς και εντός της συμμαχικής επικράτειας του ΝΑΤΟ», σημειώνεται, δείχνοντας τα νέα προσχήματα που θα αξιοποιηθούν για τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.



-- Ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ). Οι ΝΑΤΟικοί κάλεσαν τον γγ της λυκοσυμμαχίας «να ηγηθεί της διαδικασίας για την ανάπτυξη της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ εγκαίρως για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», αφού, όπως λένε, «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία».

-- Τέλος, «η Επένδυση στο ΝΑΤΟ», σε μια προαναγγελία νέας κούρσας εξοπλισμών, με τους συμμάχους να δεσμεύονται «να διασφαλίσουν ότι η Συμμαχία έχει τους κατάλληλους πόρους, τόσο μέσω των εθνικών αμυντικών δαπανών όσο και της κοινής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του "ΝΑΤΟ 2030"», καθώς για όσα βάζει προς υλοποίηση «θα χρειαστούν αυξημένοι πόροι και στους τρεις προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ: Στρατιωτικό, πολιτικό και υποδομών».

Αναμενόμενες αντιδράσεις από την πλευρά του Πεκίνου προκάλεσε η απόφαση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας, την Κίνα «συστημική πρόκληση» για την ασφάλεια του δυτικού κόσμου. Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η κινεζική διπλωματική αποστολή στην Ε.Ε. κάλεσε το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις υπερβολές περί «κινεζικής απειλής» και καυτηρίασε το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, υποστηρίζοντας ότι «συκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας, εκτιμά εσφαλμένα τη διεθνή πραγματικότητα και τον ρόλο του ίδιου του ΝΑΤΟ, ενώ συνεχίζει να διαπνέεται από τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου». 

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έναντι της Κίνας αποκλίνουν και ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «δεν πρόκειται να προσδεθούν στο αντικινεζικό άρμα των Αμερικανών». Γεγονός είναι ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να αποδραματοποιήσουν τις αντικινεζικές αιχμές που υιοθέτησε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, εναρμονιζόμενη με τη γραμμή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να δίνεται υπερβολικό βάρος στην αναφορά περί «συστημικής πρόκλησης», γιατί η Κίνα, όπως και η Ρωσία, μπορεί να είναι εταίρος της Δύσης σε ορισμένα πεδία. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, κάτι που υποχρεώνει το Βερολίνο να αναζητεί «τη σωστή ισορροπία», όπως είπε. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει πιο πιεστικά προβλήματα από την Κίνα και πως «δεν πρέπει να έχουμε προκαταλήψεις στις σχέσεις μας με αυτήν τη χώρα».

Η Ρωσία ενημέρωσε τους εταίρους της για την απόφαση της να αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών «Ανοιχτοί Ουρανοί» στις 18 Δεκεμβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας την αντίδραση της Βρετανίας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση αυτή.

Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συνθήκη «Ανοικτοί Ουρανοί», που επιτρέπει πτήσεις επιτήρησης από μη οπλισμένα αεροπλάνα πάνω από τις χώρες που έχουν υπογράψει την εν λόγω συμφωνία «έχει διαταράξει σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών μελών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη αναγκάζοντας τη Ρωσία να αποχωρήσει από αυτή.

Η Μόσχα ήλπιζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αναθεωρήσει την απόφαση του προκατόχου του. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν άλλαξε στάση, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Καθημερινή, Ναυτεμπορική

Σχόλια