ΟΗΕ: Το κόστος των τροφίμων αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό τους εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η αύξηση θα επηρρεάσει τη ζωή δισσεκατομύριων ανθρώπων και θα οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες εκατομμύρια.
Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί έναν ευρύ δείκτη του παγκόσμιου κόστους των τροφίμων, ο οποίος έχει αυξηθεί για 12 συνεχόμενους μήνες.
Οι προμηθευτές έχουν επηρεαστεί από τις διακοπές στην παραγωγή, στην εργασία και στις μεταφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ανησυχίες αυξάνονται για τον ευρύτερο πληθωρισμό και για το πώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) παρακολουθεί τις τιμές μιας σειράς τροφίμων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των ελαιούχων σπόρων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης.
Σύμφωνα με τον δείκτη, οι
τιμές των τροφίμων τον Μάιο ήταν 4,8% υψηλότερες από τον Απρίλιο - η μεγαλύτερη
μηνιαία άνοδος από τον Οκτώβριο του 2010 - και 39,7% υψηλότερες από ό, τι
πέρυσι (Μάιος 2020)
Και τα πέντε συστατικά του δείκτη αυξήθηκαν, καθοδηγούμενα από το αυξανόμενο κόστος των φυτικών ελαίων, των σιτηρών και της ζάχαρης.
Αυτό ώθησε τον δείκτη στο υψηλότερο συνολικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το αυξημένο κόστος είναι αποτέλεσμα της αναθερμασμένης ζήτησης σε ορισμένες χώρες και της καθυστέρησης λόγω χαμηλής παραγωγής.
Οι διαταραχές της αγοράς και των προμηθειών λόγω των περιορισμών στην κίνηση έχουν δημιουργήσει τοπικές ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από τα lockdown.
Ωστόσο, ορισμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να δουν μια ισχυρή ανάκαμψη. O FAO προβλέπει ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμπίεση που δέχονται οι τιμές.
Πηγή: BBC
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου