Παγκόσμια οικονομία: Αργή ανάκαμψη και βάθεμα των ανισοτήτων

 Παγκόσμια οικονομία: Αργή ανάκαμψη και βάθεμα των ανισοτήτων


Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν άνεργοι σε όλο τον κόσμο φέτος, από 205 εκατ. το 2020 και 187 εκατ. το 2019, με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να κάνει λόγο για «αδύναμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας», που «επιτείνει τις υφιστάμενες ανισότητες». Τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας και της καπιταλιστικής κρίσης είναι οι εργαζόμενοι και τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.

Έτσι, το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται φέτος στο 6,3% και η όποια «αύξηση της απασχόλησης δεν θα επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφηκαν, τουλάχιστον μέχρι το 2023», ανέφερε η ILO στην έκθεσή της «Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνικές Προοπτικές: Τάσεις 2021».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έκθεσης, ο πραγματικός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν ληφθούν υπόψη οι μειωμένες ώρες εργασίας που επιβλήθηκαν σε πολλούς εργαζόμενους και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, καθώς και η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία. Και στα δύο, οι εκτιμώμενες απώλειες ωρών εργασίας υπερέβησαν το οκτώ τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο και το έξι το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις παγκόσμιες απώλειες ωρών εργασίας 4,8 και 4,4 τοις εκατό το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα.



Συνολικά υπολογίζεται ότι οι απώλειες ωρών εργασίας το 2020 σε σχέση με το 2019 αντιστοιχούσαν στο ισοδύναμο των 144 εκατ. θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, ένα έλλειμμα που διαμορφώνεται σε 127 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας απασχόλησης προβλέπεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθεί η συνολική πανδημία. Ωστόσο, αυτή θα είναι άνιση, λόγω της άνισης πρόσβασης στο εμβόλιο και της περιορισμένης ικανότητας των περισσότερων αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών να υποστηρίζουν ισχυρά μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης. Επιπλέον, η ποιότητα των νέων θέσεων εργασίας είναι πιθανό να επιδεινωθεί σε αυτές τις χώρες.

Κυρίως στην Ευρώπη - μετά τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας - οι εργαζόμενοι διατηρήθηκαν σε προγράμματα μειωμένου ωραρίου. Οι γυναίκες, οι νέοι και τα 2 δισ. άνθρωποι που απασχολούνται στην «άτυπη οικονομία» είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο, και 108 εκατ. περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρούνται φέτος «φτωχοί» ή «ακραία φτωχοί» συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με την ILO.

Στην Αφρική η πανδημία έφερε ύφεση - για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια -, αυξανόμενη βία και υψηλή ανεργία, σύμφωνα με την έκθεση «Ibrahim Forum Report» για το 2021.

 

Σχόλια