Επικοινωνιακή υπερπαραγωγή Μητσοτάκη για να περάσει η κατεδάφιση του δημόσιου, ενιαίου, δωρεάν, σχολείου και ο εξανδραποδισμός των εκπαιδευτικών
Επικοινωνιακή υπερπαραγωγή Μητσοτάκη για να περάσει η κατεδάφιση του δημόσιου, ενιαίου, δωρεάν, σχολείου και ο εξανδραποδισμός των εκπαιδευτικών
Την επικοινωνιακή της προσπάθεια να «πουλήσει» την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το «νέο αναβαθμισμένο σχολείο» ως κάτι το ιδανικό, συνέχισε η κυβέρνηση με μια ακόμα φιέστα, στην οποία έλαβε μέρος –εκτός από την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως– και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, έξω από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου που γινόταν η παρουσίαση του νέου αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου, πραγματοποιούταν παράσταση διαμαρτυρίας από γονείς και εκπαιδευτικούς, που εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους, τόσο για το μέτρο της αξιολόγησης που φέρνει το Υπ. Παιδείας, όσο και γενικότερα για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι φωνές των διαδηλωτών και τα συνθήματα ακούγονταν καθαρά μέσα στην αίθουσα που γίνονταν η παρουσίαση, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να κάνει αναφορά στην παράσταση διαμαρτυρίας. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αποδώσει τη διαμαρτυρία μόνο στο θέμα της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά επιβράβευσης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μέσω αυτής «γινόμαστε καλύτεροι».
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να αναφερθεί στα αρνητικά αυτής της επιλογής, τη στιγμή μάλιστα που το νομοσχέδιο δίνει υπεραρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολείων. Επίσης, η κίνηση αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να ξεκινάει με αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να δρομολογεί την επέκτασή της και σε άλλους τομείς του Δημοσίου.
Οι δεξιότητες είναι ο πρώτος άξονας αυτής της πολιτικής για το σχολείο, που έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει αποδείξει τη μορφωτική υποβάθμιση την οποία έχει φέρει την τελευταία δεκαετία. Η ακόμα μεγαλύτερη στροφή προς τις δεξιότητες που υπόσχεται η σημερινή κυβέρνηση, με 123 νέα προγράμματα σπουδών που πιάνουν το νήμα από τα προηγούμενα του 2011, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα σηματοδοτηθεί τόσο με τα εργαστήρια δεξιοτήτων που θα εισαχθούν το Σεπτέμβρη σε όλα τα σχολεία (περιβάλλον, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επιχειρηματικότητα κ.ά.), όσο και με την ένταξη ψηφιακών εργαλείων που δοκιμάστηκαν στην τηλεκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των εκπαιδευτικών ότι η τηλεκπαίδευση, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τη διά ζώσης, ήρθε τελικά για να μείνει και να υποβαθμίσει παραπέρα τη μορφωτική διαδικασία.
Κάτω από τον άξονα «ίσες ευκαιρίες για όλους» η υπουργός περιέγραψε μια σειρά από δράσεις που υλοποιούνται ήδη, όπως τα ψίχουλα των voucher για ψηφιακό εξοπλισμό για ένα μικρό και πλέον εξαθλιωμένο οικονομικά μέρος του πληθυσμού ή τη δίχρονη Προσχολική Αγωγή που, ως γνωστόν, υλοποιείται με κοντέινερ... Είναι φανερό εξάλλου για τη φιλοσοφία τους ότι και μόνο το γεγονός πως μιλούν για «ευκαιρίες» σημαίνει ότι αυτές είναι για κάποιους και όχι για όλους, είναι ατομική τους ευθύνη το αν και πώς θα τις αξιοποιήσουν!
Οι «εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές» είναι ο τρίτος άξονας του σχεδίου που παρουσιάστηκε, που εξυπηρετεί τον πάγιο - εδώ και 18 χρόνια - στόχο της ΕΕ για στροφή προς την κατάρτιση, σε βάρος της γενικής, ολόπλευρης εκπαίδευσης. Στην κοινότυπη διαπίστωση του πρωθυπουργού ότι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι κατ' ανάγκη στο πανεπιστήμιο», ο ίδιος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι λάθος να σπρώχνουμε παιδιά σε τμήματα ΑΕΙ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση» και άρα οι απόφοιτοι δεν θα απορροφηθούν, παραγνωρίζοντας το ερώτημα της κοινής λογικής: Τότε γιατί τέτοια τμήματα διατηρούνται και φορτώνονται με εισακτέους κάθε χρόνο; Η απάντηση κρύβεται πίσω από τις λέξεις τόσο της υπουργού, που είπε ότι σήμερα 1 στους 4 σπουδαστές ΙΕΚ είναι απόφοιτος ΑΕΙ, όσο και του πρωθυπουργού που είπε ότι δίνουμε έμφαση στη «διά βίου μάθηση», καθώς το μοντέλο που υπήρχε παλιότερα (σπουδές, εργασία, σύνταξη) σήμερα δεν ισχύει, κοινώς η εργασιακή περιπλάνηση είναι ο κανόνας.
Στον τέταρτο άξονα, υπό τον τίτλο «Αυτονομία και
αξιολόγηση», παρουσιάστηκαν τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου που έχει προαναγγείλει
η υπουργός Παιδείας και αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα. Στο πνεύμα αυτό, μέσα
από ρυθμίσεις όπως το «πολλαπλό βιβλίο»,
που εντείνει την κατηγοριοποίηση και σπάει το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για όλα
τα παιδιά, μέσα από την «αντεστραμμένη
τάξη» που πατάει στην αντιπαιδαγωγική λογική ότι ο μαθητής μόνος του
ανακαλύπτει τη γνώση και υποβαθμίζει τον καθοριστικό ρόλο του εκπαιδευτικού,
μέσα από τις περισσότερες αρμοδιότητες
στους διευθυντές, που θα μπορούν «να αξιοποιούν τις σχολικές εγκαταστάσεις
εκτός ωραρίου, να συνεργάζονται με φορείς», σαφής αναφορά δηλαδή σε επιχειρηματική λειτουργία του σχολείου και
είσοδο διαφόρων ιδιωτών σε αυτό. Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι φέρνει τάχα
μεγαλύτερη αυτονομία στο σχολείο, αλλά στην ουσία βαθαίνει στο έπακρο την ταξική
διαφοροποίησή του. Πάνω σε αυτό το πνεύμα ομολογείται ότι έρχεται και η «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και ο
πολλαπλασιασμός των στελεχών Εκπαίδευσης, για να ελέγχουν και να επιβάλουν
αυτές τις αναδιαρθρώσεις.
Όπως είναι γνωστό η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου (1ο στάδιο) νομοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα η υπουργός Παιδείας ετοιμάζεται να περάσει στο 2ο λεγόμενο στάδιο, στο «ψητό» για να είμαστε ακριβείς με την σημασία των λέξεων στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το γεγονός ότι πάνω από το 90% των σχολικών μονάδων και η συντριπτική πλειονότητα δασκάλων και καθηγητών «έκαψαν» την επιχείρηση υλοποίησης του 1ου σταδίου (αξιολόγηση σχολικών μονάδων), δεν φαίνεται να προβληματίζει την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, η οποία, σε μια προσπάθεια υφαρπαγής της συναίνεσης των εκπαιδευτικών διαρρέει «μπόνους» ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να περάσει το νομοσχέδιο το κατακαλόκαιρο, όταν τα σχολεία θα είναι κλειστά για ευνόητους λόγους.
Η ατομική αξιολόγηση είναι συνδεδεμένη με ένα νήμα και με την αλλαγή φρουράς των στελεχών της εκπαίδευσης. Έτσι το ΥΠΑΙΘ στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών περιλαμβάνει και τους όρους και τις προϋποθέσεις κρίσης – επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης. Για το «σιδερένιο» πέρασμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών η διοίκηση χρειάζεται να έχει συγκροτημένο «σώμα» και «πνεύμα» αξιολογητών που θα αρχίζει από το Διευθυντή της σχολικής μονάδας στον νέο του ρόλο και με τα νέα του καθήκοντα και θα συνεχίζεται με τους Συντονιστές – επιθεωρητές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης ως ταξίαρχους του επιθεωρητισμού
Κατόπιν όλων αυτών, σε μια φανερή ένδειξη αμηχανίας και εκνευρισμού, στο τέλος της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει τους διαδηλωτές έξω από τον χώρο ως «στενόμυαλους» και «οπισθοδρομικούς» που αντιδρούν στην «αξιολόγηση» γιατί τάχα «φοβούνται το νέο», όταν τα καλέσματα και τα συνθήματά τους απέρριπταν ακριβώς το πνεύμα και το γράμμα του παμπάλαιου και ξεπερασμένου σχολείου που παρουσίασε, της έντασης της ταξικότητας και της παραπέρα μορφωτικής υποβάθμισης που φέρνουν για τα παιδιά του λαού.
Χθες εκπαιδευτικοί, αλλά και γονείς όπως και μαθητές από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησαν έκτακτη δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σχολικό συγκρότημα του 1ου ΓΕΛ – 1ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου (στρογγυλό) όπου ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας αποφάσισαν να δώσουν επικοινωνιακό σόου για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση να φέρει και πάλι μέσα στο καλοκαίρι, με τα σχολεία κλειστά και εκπαιδευτικούς και μαθητές μακριά. Είναι κι αυτό χαρακτηριστικό για το είδος του ”διαλόγου” που επιθυμεί η κυβέρνηση: Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…
Βεβαίως χθες για μία ακόμα φορά φάνηκε πως το κίνημα παιδείας θα είναι παρών, δεν πρόκειται να φοβηθεί από την κρατική τρομοκρατία (είναι χαρακτηριστικό πως αγνοήθηκαν από τους συγκεντρωμένους οι αστυνομικές απειλές για απομάκρυνση, αλλιώς θα υπήρχε επέμβαση της ΕΛΑΣ) και μπορεί να διαμορφώσει όρους ανατροπής.
Επιμέλεια: Χρήστος
Αειβάτης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου