Οι δολοφόνοι «φίλοι και συνεργάτες» μας και το διεθνές δίκαιο

 Οι δολοφόνοι «φίλοι και συνεργάτες» μας και το διεθνές δίκαιο


H δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα και αναπληρωτή υπουργού Αμυνας τον περασμένο Νοέμβρη, που όπως αποδεικνύεται έγινε με τη στενή «καθοδήγηση» των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Την αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξή του ο Γιόσι Κοέν, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Μοσάντ.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Μοχσέν Φαριζαντέχ, «πατέρας» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε με τη σύζυγό του καθώς ταξίδευε σε πομπή οχημάτων. Ο ξένος Τύπος περιέγραψε, λέει ο Κοέν, επιχείρηση βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία: βαρύ πολυβόλο, τοποθετημένο στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, σταθμευμένου στην άκρη του δρόμου, πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, για να αυτοκαταστραφεί μετά τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

H δολοφονία ήταν η τέταρτη κατά σειράν επίλεκτου μέλους της ιρανικής κοινωνίας, που τελούσε υπό προστασία από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, με πρώτη την επίθεση με αμερικανικό drone που δολοφόνησε τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ τον περασμένο Ιανουάριο. Διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο εκτέλεσης του Φαχριζαντέχ διέρρευσαν στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς αρχικά είχε αναφερθεί η ύπαρξη πρακτόρων και ανταλλαγής πυροβολισμών που στη συνέχεια αναιρέθηκε. 

Δημοσιεύματα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και του CNN ανέφεραν πως η δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ έγινε από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται πως έδωσε το «πράσινο φως» στο Τελ Αβίβ, όταν στις 22 Νοέμβρη συναντιόνταν υποτίθεται «μυστικά» στην πόλη Νίομ της Σαουδικής Αραβίας ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αρχηγό της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Μπορεί η συνέντευξη να προβλήθηκε «κομμένη» στο συγκεκριμένο σημείο, ο δημοσιογράφος όμως που την πήρε δήλωσε πως «ο Κοέν δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για αυτήν την ενέργεια, αλλά η προσωπική του υπογραφή βρίσκεται σε ολόκληρη την επιχείρηση». Ο ίδιος ο Κοέν εμφανίζεται να λέει ότι η Μοσάντ «βρισκόταν για χρόνια πολύ κοντά στον Φαχριζαντέχ» και ότι «αν ένας άνθρωπος κατέχει μια ικανότητα που θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες του Ισραήλ, πρέπει να σταματήσει να υπάρχει». Βέβαια, η έμμεση αυτή ομολογία ενοχής για τη δολοφονία, από μια κρατική υπηρεσία, ενός αξιωματούχου μιας άλλης χώρας, δεν προκάλεσε καμία «αναταραχή» σε ΗΠΑ και ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για την αποκάλυψη ότι οι δολοφόνοι του Σαουδάραβα Κασόγκι είχαν εκπαιδευτεί από αμερικανική παραστρατιωτική εταιρεία, εις γνώσιν των κυβερνήσεων Κλίντον και Τραμπ!

Να θυμίσουμε ότι η πιο «ανεκτική» προς το Ιράν Γαλλία κράτησε την εξής στάση όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία:Το Παρίσι καλεί σε «αυτοσυγκράτηση» για να «αποφευχθεί μια κλιμάκωση των εντάσεων»  στην περιοχή μετά τη δολοφονία στο Ιράν διακεκριμένου Ιρανού πυρηνικού φυσικού, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.  Πολλοί μόνο που δεν βγήκαν στους δρόμους αλαλάζοντας από ενθουσιασμό.

Αντίθετα, δεν μας αρέσει να κάνουμε συμψηφισμούς ούτε να εξισώνουμε μια καταδικαστέα μη νόμιμη σύλληψη με μια κρατική επιχείρηση δολοφονίας, στην περίπτωση της αναγκαστικής προσγείωσης στο Μινσκ και της σύλληψης του αντικυβερνητικού «δημοσιογράφου» από τις αρχές της Λευκορωσίας, περίσσεψαν οι καταδίκες και οι κυρώσεις, όπως αυτές που επέκτεινε πρόσφατα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, επικαλούμενο την ανάγκη να εφαρμοστεί το ...«Διεθνές Δίκαιο». Η υποκρισία και οι προκλήσεις τους ξεχειλίζουν, στην προσπάθεια να επιταχύνουν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, με συνεργούς την ελληνική κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, παγιδεύοντας σε νέα ναρκοπέδια τους λαούς.

Η επιλογή ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου και μάλιστα του πιο αιματοβαμμένου, που έχει στην ατζέντα του ατελείωτες επεμβάσεις κατά κρατών και λαών, δεν είναι απλή επιλογή ούτε έχει να κάνει με την πλήρη ανικανότητα τους να υπάρξουν σαν «ανεξάρτητη» τάξη με το κράτος της σε έναν κόσμο που αλλάζει. Έχει να κάνει με τα συμφέροντα της που επέλεξε ότι έτσι εξυπηρετούνται και σιγουρεύονται καλύτερα και λογαριασμό δεν δίνουν. Άλλωστε όλα τα αστικά κόμματα στοιχίζονται πίσω από αυτή την επιλογή και καλύπτουν κάθε ηλίθια και επαίσχυντη πράξη τους.

Εδώ συμμετέχουν στην περικύκλωση της Ρωσίας απροκάλυπτα, η Μαύρη Θάλασσα άρχισε να μυρίζει μπαρούτι και αυτοί στέλνουν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό εκεί και επιχαίρουν με κάθε ευκαιρία για το γεγονός πόσο καλοί σύμμαχοι είμαστε όπως και πόσο καλά συνεργαζόμαστε με το κράτος δολοφόνο, το Ισραήλ…

 

Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια