Αγώνας για το ποιος θα έχει την ισχυρότερη οικονομία στον 21ο αιώνα Πρόβες πολέμου κατά της Ρωσίας με εμπλοκή της Ελλάδας

 Αγώνας για το ποιος θα έχει την ισχυρότερη οικονομία στον 21ο αιώνα Πρόβες πολέμου κατά της Ρωσίας με εμπλοκή της Ελλάδας


«Διεξάγεται ένας αγώνας για τον 21ο αιώνα, για το ποιος θα έχει την ισχυρότερη οικονομία στον 21ο αιώνα. Και ο υπόλοιπος κόσμος δεν περιμένει. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ομιλία του στην Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον εντεινόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Ξεκαθαρίζοντας ότι η κόντρα με το Πεκίνο βρίσκεται στην κορυφή της οικονομικής και γεωπολιτικής «ατζέντας» των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη, κατά το οποίο δήλωσε ότι η Κίνα «πρέπει να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες για την παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα».

Ταυτόχρονα είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη «ξεκαθάρισα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ πρέπει να είναι σταθερές και προβλέψιμες, ενώ θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεργαζόμαστε όπου έχουμε κοινά συμφέροντα, όπως για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την κλιματική αλλαγή».

Από την άλλη, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα «ανταποκριθούν άμεσα» σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων ή παρεμβάσεων στην οικονομία τους.

Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και μεγάλες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα


Χαρακτηριστική βέβαια για τις... «σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις» στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Δύσης - Ρωσίας είναι η ταυτόχρονη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών αυτές τις μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εντείνουν τις «πρόβες πολέμου» εναντίον της Ρωσίας, η οποία απαντά στην επιχείρηση περικύκλωσης των συνόρων της.

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι η μεγάλη ΝΑΤΟική στρατιωτική άσκηση «Sea Breeze 21» στη Μαύρη Θάλασσα, σε κλίμα ακόμα μεγαλύτερης έντασης μετά και το πρόσφατο περιστατικό με το βρετανικό πολεμικό πλοίο που δέχθηκε ρωσικά προειδοποιητικά πυρά. Η άσκηση θα διαρκέσει δύο βδομάδες με τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτικών του ΝΑΤΟ και άλλων «συμμάχων», με 32 πολεμικά πλοία και 40 αεροσκάφη από περίπου 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και της Ουκρανίας, η οποία διεκδικεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως παρακολουθεί στενά τις ασκήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «πρόκληση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «ατυχήματος».

Σε απάντηση της «Sea Breeze», χτες ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ότι περίπου 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν άσκηση με τμήματα πυραυλικών συστημάτων «S-400» και «Panzir» για να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης των συστημάτων επιφυλακής και αεροπορικής άμυνας της Κριμαίας.

Η Ρωσία δοκίμασε την ετοιμότητα των συστημάτων αεροπορικής άμυνας στην Κριμαία, καθώς οι χώρες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τρίτη.

«Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας προχωρά σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να παρακολουθεί τις ενέργειες των πλοίων του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που συμμετέχουν στα γυμνάσια», ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Άμυνας.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για την ακρίβεια την καθιερωμένη συνέντευξη στη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή «Ευθεία Γραμμή», όπου μια φορά το χρόνο απαντά σε ερωτήσεις πολιτών για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα, με τα προειδοποιητικά πυρά στην πορεία του βρετανικού Defendor, κάνοντας λόγο για «ολοφάνερα προβοκάτσια» και μάλιστα «συνδυαστική, που πραγματοποιήθηκε όχι μόνο από Βρετανούς, αλλά και Αμερικανούς.

«Ακόμη κι αν βυθίζαμε αυτό το πλοίο, θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι ο κόσμος θα έφθανε στο χείλος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, διότι εκείνοι, που τα πράττουν αυτά, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να βγουν νικητές από τον πόλεμο αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η χώρα του δεν θα χαιρόταν με την έναρξη ενός νέου πολέμου, «αν και τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε για τι αγωνιζόμαστε, αγωνιζόμαστε για τον εαυτό μας στο έδαφός μας, για το μέλλον μας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδεικτική της όξυνσης, ο υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας είπε χτες ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, οπλισμένα με πυραύλους αέρος - εδάφους, είχαν παρενοχλήσει μια φρεγάτα της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα στις 24 Ιούνη, δηλαδή μια μέρα μετά το περιστατικό με το βρετανικό πλοίο. Η ολλανδική φρεγάτα «Evertsen» έπλεε μαζί με βρετανικό πλοίο που διεξήγαγε περιπολία στην περιοχή, ενώ ο Ολλανδός υπουργός έκανε λόγο για «καταστρατήγηση του δικαιώματος ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας συνεχίζεται στο μεταξύ και με «ανταλλαγή» οικονομικών κυρώσεων: Σε απάντηση αντίστοιχων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ από τις 14 Ιούνη, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το «Moscow Exchange», το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ρωσίας, θα απορρίπτει πλέον τις εντολές για αγορά ομολόγων της ρωσικής κυβέρνησης (γνωστά ως OFZ), που προέρχονται από πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ.

 

Επιμέλεια: Ν.Π.

 

Σχόλια