Πολύ μικρή η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους Σκοπιμότητες με την απαγόρευση διαδηλώσεων

Πολύ μικρή η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους Σκοπιμότητες με την απαγόρευση διαδηλώσεων


Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ «υπερέβαλαν στις εκτιμήσεις τους» για τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους, όταν τον περασμένο Απρίλη ανακοίνωναν ότι περίπου το 10% της διασποράς προέρχεται από εξωτερικούς χώρους.

Τα CDC επικαλούνταν διεθνείς μελέτες, στις οποίες όμως η κατηγορία «εξωτερικοί χώροι» περιελάμβανε και υπαίθριους χώρους εργασίας, όπως μεγάλα εργοτάξια, όπου η μετάδοση του ιού ευνοείται εξαιτίας άλλων παραγόντων, κυρίως λόγω έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Αργότερα εκείνη την ημέρα, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που ήταν μεταανάλυση, δηλαδή εξέταζε πολλές συναφείς μελέτες, δημοσίευσε αρκετά μηνύματα στο Twitter και η ιστορία έγινε πιο περίπλοκη.

«Ένας καταπληκτικός πόρος» οι εξωτερικοί χώροι

Τα tweets προήλθαν από τη Δρ Nooshin Razani , μία επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Σε αυτά, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το μερίδιο του Covid που συμβαίνει σε εξωτερικούς χώρους ήταν «πολύ χαμηλότερο από το 10%». Το κεντρικό μήνυμα, έγραψε ο Ραζάνι, ήταν η σχετική ασφάλεια του εξωτερικού χώρου.

Οι περισσότερες μελέτες στη μελέτη-μεταανάλυση διαπίστωσαν ότι το μερίδιο της μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους ήταν κάτω από 1 τοις εκατό. Αλλά υπήρχε μια μελέτη που κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει ότι υποδηλώνει ότι το μερίδιο της μετάδοσης Covid που συμβαίνει σε εξωτερικούς χώρους ήταν κοντά στο 10%. (Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν εργάτες οικοδομών στη Σιγκαπούρη που πιθανότατα αφορούσε κλειστούς χώρους.)

Το πραγματικό μερίδιο της μετάδοσης που συμβαίνει σε εξωτερικούς χώρους είναι "πιθανώς ουσιαστικά λιγότερο από 1 τοις εκατό", είπε η Razani. «Το ύπαιθρο είναι ένας καταπληκτικός πόρος», πρόσθεσε. «Αυτό που πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε είναι πώς να κάνουμε μετάβαση περισσότερων δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους».

Τα νεότερα στοιχεία λοιπόν πιστοποιούν ότι το ποσοστό μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους δεν ξεπερνάει το 1%, ενώ ενδέχεται να είναι και πολύ μικρότερο, έως και 0,1%, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε χώρες όπως η Ιρλανδία!

Ωστόσο, η καθοδήγηση του CDC συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις υπαίθριες δραστηριότητες ως σημαντικό κίνδυνο - σαν η αλήθεια να πλησιάζει το 10 τοις εκατό από το 0,1 τοις εκατό.

Η οδηγία για τη μάσκα που εκδόθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την περασμένη Πέμπτη είναι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, τα καταφύγια αστέγων, τις φυλακές και τις φυλακές και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ακόμα και ο Αμερικανός επιδημιολόγος Φάουτσι δήλωσε πως αποτελεί «κοινή λογική» ότι η μετάδοση του κορονοϊού σε εξωτερικούς χώρους είναι «ελάχιστη», πόσο μάλλον όταν λαμβάνονται μέτρα προστασίας, όπως μάσκες και τήρηση των αποστάσεων.

Ο Δρ Anthony Fauci  επίσης είπε,  σε διαδικτυακή  εκδήλωση του Axios που προβλήθηκε, ότι πολλοί Αμερικανοί «παρερμηνεύουν» τη νέα οδηγία για τις μάσκες του CDC, η οποία επιτρέπει στους εμβολιασμένους να παραιτηθούν από τις μάσκες στο εσωτερικό.

 "Νομίζω ότι οι άνθρωποι παρερμηνεύουν, πιστεύοντας ότι πρόκειται για την αφαίρεση μιας εντολής μάσκας για όλους. Δεν είναι", είπε ο Fauci. "Είναι μια διαβεβαίωση για όσους εμβολιάζονται ότι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, είτε είναι έξω είτε σε εσωτερικούς χώρους."

Τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τη χώρα μας: Από τη μια, αναδεικνύουν τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας, με την επιβολή και την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, με σταθερό κριτήριο τις «ανάγκες» της οικονομίας. Από την άλλη, αποκαλύπτουν τις πραγματικές σκοπιμότητες πίσω από την απαγόρευση των συναθροίσεων και των διαδηλώσεων, που δεν στόχευαν στον έλεγχο της διασποράς αλλά στο «πάγωμα» των λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, αξιοποιώντας την πανδημία ως «ευκαιρία» για να μπει το κίνημα στο γύψο. Δεν τα κατάφεραν, όμως, χάρη στην οργανωμένη απειθαρχία του λαού. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχεια.

 

Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια