"Πόσοι θάνατοι Παλαιστινίων θα χρειαστούν πριν την καταδίκη;" Χωρίς ανακοίνωση το Σ.Α του ΟΗΕ

 "Πόσοι θάνατοι Παλαιστινίων θα χρειαστούν πριν την καταδίκη;"  Χωρίς ανακοίνωση το Σ.Α του ΟΗΕ


Φορτισμένη ομιλία του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ ενώπιων των μελών. Τρίτη φορά οι ΗΠΑ μπλόκαραν την έκδοση ανακοίνωσης.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια εβδομάδα συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις βαρβαρότητες του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά  επίσης για τρίτη φορά δεν εξέδωσε καμία κοινή ανακοίνωση και δεν αποφάσισε την ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ και παρά τη βούληση των άλλων μόνιμων και μη μελών.

Ωστόσο, ήταν η πρώτη δημόσια συνεδρίαση και εκπρόσωποι των χωρών-μελών παίρνοντας το λόγο καταδίκασαν τα γεγονότα που σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή. 

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, ενώπιον του Σ.Α. κατηγόρησε το Ισραήλ για ”εγκλήματα πολέμου” καταγγέλλοντας την ”επιθετικότητα” του εναντίον του ”παλαιστινιακού λαού” και των ”ιερών τόπων” του.

″Κάποιοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις - εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - αλλά ξέρουν ότι είναι η αλήθεια”, είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

″Το Ισραήλ είναι αδίστακτο και αδυσώπητο στη συνέχιση της εποικιστικής του πολιτικής”, είπε, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας ”να αναλάβει δράση για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ” εναντίον των Παλαιστινίων.

″Πόσοι θάνατοι Παλαιστινίων θα χρειαστούν πριν από την καταδίκη;”, ρώτησε επίσης.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε, μόνο ως ειρωνεία και συγκάλυψη εκλαμβάνεται, το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς:

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαύουν εξίσου ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Φιτρ.

«Δυστυχώς, απλώς και μόνο λόγω της παρεμπόδισης μιας χώρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να μιλήσει με μία φωνή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. «Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επωμιστούν τις δέουσες ευθύνες τους να πάρουν μια δίκαιη θέση».

Η Κίνα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Μάιο και ο κ. Wang είπε ότι η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία θα συντάξουν μια προτεινόμενη κοινή δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Κυριακής για κυκλοφορία προς έγκριση από άλλα μέλη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε χθες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης ισραηλινούς αξιωματούχους που βρίσκονται πίσω από «εγκλήματα πολέμου» σε βάρος των Παλαιστινίων, καταδικάζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σειρά σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα με περίπου 200 νεκρούς.

«Δεν έχουμε δει ποτέ πλήγματα τέτοια κλίμακας», ανέφερε ο Μαντ Άμπεντ Ράμπου, 29 ετών, που ζει στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, εκφράζοντας «φρίκη» και «φόβο».

«Είχα την εντύπωση πως θα πέθαινα», είπε η Μάνι Καζάτ, άλλη κάτοικος της Γάζας. «Ο Νετανιάχου πρέπει να λογοδοτήσει, είμαστε άμαχοι, όχι στρατιωτικοί», πρόσθεσε.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα καταγράφηκαν ενώ ο παλαιστινιακός θύλακας, όπου κυβερνούν οι ισλαμιστές της Χαμάς, κατέγραψε χθες Κυριακή τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό αφότου άρχισε ο νέος κύκλος βίας, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας: 42 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ παιδιά και δύο γιατροί, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

 

 

 

Σχόλια