Η κυβέρνηση κοιτάει στα μάτια την αγορά εργασίας και εφαρμόζει τον νόμο της ζούγκλας

 Η κυβέρνηση κοιτάει στα μάτια την αγορά εργασίας και εφαρμόζει τον νόμο της ζούγκλας


«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκόπης με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια, δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Με μια ομιλία «μνημείο» πρόκλησης, και επιστρατεύοντας διάφορα φθηνά κόλπα, χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη 10ωρη ημερήσια δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τις απλήρωτες υπερωρίες και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», εννοώντας τη ζούγκλα που όλες οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία έχουν διαμορφώσει στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, και που με το νομοσχέδιο γίνεται και τυπικά «νόμιμο» το ξεχείλωμα της εργάσιμης μέρας, η δουλειά όπου - όσο - όπως θέλει ο εργοδότης. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να νομοθετήσει πρόσθετους επαχθείς όρους εργασίας, που διαλύουν τα ωράρια και τη ζωή των εργαζομένων, μειώνουν τους μισθούς, απογειώνουν την «ευελιξία», ώστε να τροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη με ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε «καινοτομία» τις βάρβαρες ανατροπές. Έφτασε να παρουσιάζει τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και τη 10ωρη δουλειά ως ...«διευκόλυνση» για τον εργαζόμενο και ως προσωπική «επιλογή» το να εργάζεται κάποιος χωρίς αμοιβή όσες ώρες παραπάνω του ζητάει ο εργοδότης, τις οποίες κάποια στιγμή θα αντισταθμίσει δουλεύοντας λιγότερο.

Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ' αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσυνδέσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.

Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο Υπουργός. Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου.

Η κυβέρνηση διαφήμισε χτες και την «ψηφιακή κάρτα» εργασίας, τη γονική άδεια προς τον πατέρα εργαζόμενο και την εξίσωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, αξιοποιώντας μάλιστα ως επιχείρημα ότι το τελευταίο ήταν πάγιο αίτημα του ΚΚΕ.

Ειδικά γι' αυτό, βέβαια, οι εργάτες έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα της ΝΔ. Γιατί ήταν αυτή που σε συνέχεια νόμου του ΠΑΣΟΚ, το 2012, μείωσε κατά 50% την αποζημίωση απόλυσης, ενώ «πάγωσε» και τον χρόνο προϋπηρεσίας για όσους εργαζόμενους τον Νοέμβρη του 2012 είχαν συμπληρώσει 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα, ειδικά ο νέος εργαζόμενος δεν «στεριώνει» στον ίδιο εργοδότη, ώστε να κατοχυρώσει και δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση που απολυθεί. Είναι τέτοια η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με την «Εργάνη», ετησίως οι απολύσεις πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια! Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου από τους 2 μήνες σε 12, αποκλείουν ένα μεγάλο μέρος μισθωτών, υπάλληλους ή εργατοτεχνίτες από κάθε δυνατότητα αποζημίωσης όταν απολύονται από τις επιχειρήσεις.

Στη γραμμή του πρωθυπουργού ήταν η τοποθέτηση στην ΚΟ και του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «φιλεργατικές διατάξεις» και προκλητικά παρουσίασε ως θετικό στοιχείο μέχρι και την αύξηση των υπερωριών, ενώ έφτασε να διαφημίζει τη δουλειά «ήλιο με ήλιο» ως 4ήμερη βδομάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα εργαζόμενο που «θα μπορεί να δουλεύει 10ωρο για 4 ημέρες την εβδομάδα»!

Στο κάδρο του ζοφερού αυτού νομοσχεδίου μπαίνει και η Κυριακάτικη Αργία, με προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη μεγάλη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή. Το νομοσχέδιο επίσης κάνει λόγο για σύναψη «συμφωνίας» μεταξύ εργοδότη – εργαζομένου όσον αφορά το ωράριο. Κάτι τέτοιο γίνεται εύκολα αντιληπτό πως είναι δύσκολο να ισχύσει με εργοδότες που στόχο έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών τους, με κάθε κόστος για το εργαζόμενο. Ακόμα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το νέο πλαίσιο για επέκταση της τηλεργασίας. Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχτεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία, όταν συντρέχει σοβαρός λόγος, με τον εργαζόμενο να μην έχει δικαίωμα επιλογής.

Τέλος, στο πλαίσιο περιορισμών που θέτει η κυβέρνηση στο όνομα της «ασφάλειας», κάθε προσπάθεια συγκρότησης κινητοποιήσεων αντιστάσεων θα μπορεί να βγαίνει παράνομη, εφόσον θεωρηθεί πως είναι ριζοσπαστική ή «ασκεί ψυχολογική βία», όπως ορίζεται στο νέο νομοσχέδιο, με τον εργοδότη να έχει το δικαίωμα να θέτει μια απεργία εκτός νόμου.

 

Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Πρώτο Θέμα, Εφσυν, Aftodioikisi.gr, The Press Project

Σχόλια