Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για το Κυπριακό;

 Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για το Κυπριακό;


Η αλήθεια είναι ότι, κατά την τελευταία τριαντακονταετία, δηλαδή με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση της ΕΣΣΔ, τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν τον μοναδικό μας αξιόπιστο σύμμαχο, καθώς δίνουν δυσανάλογη βαρύτητα στο κυπριακό ζήτημα σε σύγκριση με άλλες αντιπαραθέσεις.

Παράλληλα, επιθυμούν διαχρονικά την επίλυση του Κυπριακού μέσω μίας λύσης δίκαιης και βιώσιμης χωρίς καθόλου ανταλλάγματα, παρά μόνο ίσως την περαιτέρω αίγλη που θα προσδώσει στον Οργανισμό μία ενδεχόμενη θεμελίωση της ειρήνης. Παρόμοιες απόψεις έχουν πολλοί στην Κύπρο.

Μια διάσκεψη χαμηλών προσδοκιών θα είναι η άτυπη πενταμερής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη. Τα Ηνωμένα Έθνη, τρεις εβδομάδες πριν την πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης, επιλέγουν να τοποθετήσουν τον πήχη των προσδοκιών αρκετά χαμηλά.

Η σταθερότητα και η επιμονή που παρουσιάζουν τα εμπλεκόμενα μέρη στις θέσεις τους στο Κυπριακό οδηγούν τόσο την Τζέιν Χολ Λουτ όσο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην εκτίμηση ότι η άτυπη πενταμερής συνάντηση της Γενεύης δεν αναμένεται να προσφέρει πολλά πράγματα. Το ταξίδι της στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο έχει ως βασικό ζητούμενο να επιτευχθεί συναίνεση των εμπλεκομένων μερών ότι στη Γενεύη θα συμφωνηθεί ένα κείμενο που στο ελάχιστο θα διασφαλίζει τη συνέχιση της προσπάθειας στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας κατά τις επαφές της με τις δύο πλευρές στην Κύπρο θα ρίξει το βάρος της στην προετοιμασία της συνάντησης της Γενεύης και θα συζητήσει με τα μέρη το πώς επιτυγχάνεται το μίνιμουμ δυνατό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρουν στον «Φ» άριστα ενημερωμένες πηγές, η Τζέιν Χολ Λουτ κατά τις εδώ επαφές της δεν αναμένεται ότι θα μεταφέρει προτάσεις επί της ουσίας.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε ή γίνεται και κάτι άλλο στα παρασκήνια; Βάσιμες υποψίες γι’ αυτό αποτελεί η παρακάτω εξέλιξη.

Χρέη ανώτατου στελέχους στον ενεργειακό κολοσσό της «Shell» ετοιμάζεται να αναλάβει η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ». Θυμίζουμε ότι η «Shell», στην οποία η Λουτ ετοιμάζεται και επισήμως να «χτυπήσει κάρτα», αναβαθμίζει την παρουσία της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο την τελευταία διετία. Δραστηριοποιείται ήδη στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, συμμετέχει στην κοινοπραξία για εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με τη «Chevron» και την «Delek», ενώ συνδιαχειρίζεται το γιγάντιο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ...

  Σύμφωνα μάλιστα με κυπριακά ΜΜΕ, όταν η εκπρόσωπος του ΟΗΕ ρωτήθηκε αν θα διατηρήσει και τα «καθήκοντά» της ως απεσταλμένη για το Κυπριακό, απάντησε ότι θα συνεχίσει κανονικά, καθώς η εργασία της στον Οργανισμό είναι ...μερικής απασχόλησης. Τα ίδια δημοσιεύματα συμπλήρωναν ότι η Λουτ είναι ήδη στέλεχος και σε δύο άλλες αμερικανικές εταιρείες, ενώ έχει θητεύσει στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ομπάμα και σε άλλα επιτελεία, όπως η εταιρεία συμβουλευτικής για θέματα κυβερνοασφάλειας, «Cambridge Global Advisors» (CGA).

  Με τέτοιο βιογραφικό, δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερη «σύμβουλο» για να διαχειριστεί τις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπου τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Ενέργειας και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για τα κοιτάσματα είναι αυτά που «χαράζουν ρότα», προωθώντας «λύσεις» συνεκμετάλλευσης και σχέδια διχοτόμησης σε βάρος των λαών.

 

Επιμέλεια: Ν.Π.

Σχόλια