Δουλειά ως τον τάφο άρχισε να συστήνει η ΕΕ

 Δουλειά ως τον τάφο άρχισε να συστήνει η ΕΕ


Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 έτη προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Λιθουανία, για να διατηρηθεί η τρέχουσα αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων.

Τα παπαγαλάκια έπιασαν δουλειά και για την προετοιμασία του εδάφους και για το πέρασμα αυτών των επιλογών. Σύμφωνα με τον Bogulsavas Gruževskis, διευθυντή του Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών με έδρα το Βίλνιους, η κατάσταση στη χώρα είναι ήδη κρίσιμη.

"[Σε τέσσερα χρόνια] θα υπάρχουν 50 συνταξιούχοι ανά 100 εργαζόμενους", δήλωσε ο Γκρουέφσκις στο LRT TV, προσθέτοντας ότι θα έχει κρίσιμες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και ενδέχεται να απαιτήσει αύξηση των φόρων. Προς το παρόν, το 35% του πληθυσμού της χώρας είναι άνω των 55 ετών.

 Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα, που, όπως φαίνεται, είναι «ψιλά γράμματα» για την ΕΕ. Το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες στη Λιθουανία είναι τα 71,5 έτη. Δηλαδή, η εισήγηση φιλοδοξεί να κάνει κυριολεξία τη «δουλειά μέχρι τον τάφο», ώστε να γίνει «βιώσιμο» το Ασφαλιστικό! Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, είναι λίγο πιο «τυχερές», αφού με προσδόκιμο ζωής τα 81 έτη, η ΕΕ τους λέει ότι θα προλάβουν να «απολαύσουν» μέχρι και 10 χρόνια σύνταξης!

Τα πράγματα όμως είναι ακόμη χειρότερα όπως φαίνεται.

Πριν παρατείνει την ηλικία εργασίας της, η Λιθουανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σχετικά κακή υγεία και το χαμηλό προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού της, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό υγείας και τον τρέχοντα εκπρόσωπο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Vytenis Andriukaitis.

«Πριν φτάσουν ακόμη και στην ηλικία συνταξιοδότησης, πολλά άτομα στη Λιθουανία δεν μπορούν να εργαστούν λόγω του υψηλού επιπολασμού χρόνιων, μη μολυσματικών παθήσεων», δήλωσε ο Andriukaitis στο LRT TV, προσθέτοντας ότι «στη Λιθουανία, τα ποσοστά παθήσεων καρδιαγγειακών, πνευμόνων, μυών και οστών είναι τεράστια.»

Δεν φτάνει που θα δουλεύουν για να επιβιώσουν ως τον τάφο αλλά θα βασανίζονται άρρωστοι και ημιθανείς ως το τέλος!

Όπως και να 'ναι, ανεξάρτητα αν θα γίνει πράξη μια τέτοια εισήγηση, οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», τις οποίες μηρυκάζουν στην Ελλάδα όλα τα αστικά κόμματα, δεν παύουν να μας εκπλήσσουν. Δεν είναι, δηλαδή, καπρίτσιο μόνο των εδώ κυβερνήσεων το ξεπάτωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η δουλειά «δίχως αύριο». Μετά κι απ' αυτήν τη φαεινή πρόταση, ελπίζουμε να μην μπουν κι άλλες ιδέες στον υπουργό Εργασίας για νέα «κατορθώματα» που φιλοδοξεί να προσθέσει στην τούρτα του...

Το ελπίζουμε είναι αισιόδοξο και σχετίζεται με το αν προλάβει. Γιατί ο συγκεκριμένος -και η κυβέρνηση του- δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να το κάνει.

Εδώ τόλμησε να κατηγορήσει όσους εναντιώνονται στα κατορθώματα του στο συνταξιοδοτικό ότι «είναι με το τέρας της γραφειοκρατίας»…

Ποιος, αυτός που είναι ένα αντεργατικό και αντισυνταξιουχικό τέρας, θρασύτητας, αναλγησίας και ειδικών εξυπηρετήσεων!

Ν.Π.

Σχόλια