132 διασωληνωμένοι χτες εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα

 132 διασωληνωμένοι  χτες εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα


Μια καθημερινή μάχη δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Αττικής, αναζητώντας μάταια κρεβάτια ΜΕΘ για να νοσηλευτούν διασωληνωμένοι ασθενείς, οι οποίοι κατά δεκάδες στοιβάζονται πια σε κοινούς θαλάμους, με τεράστιους κινδύνους για την εξέλιξη της υγείας τους. Ράντζα, εξουθενωμένο προσωπικό, ασφυκτικά γεμάτες κλινικές, σωρηδόν εισαγωγές ήταν τα χαρακτηριστικά και της χτεσινής εφημερίας, προσθέτοντας νέες «βάρδιες τρόμου» σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που θα αποσυμφορήσει την ασφυκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, χτες το βράδυ στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ πάνω από 132 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Οι 17 από αυτούς είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα νοσοκομεία της περιφέρειας (όπως σε Ρίο, Βόλο, Αργος, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα κ.α.). Οι 115 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είναι σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα πάνω από τους μισούς, οι 60, μπήκαν πλέον στο τέταρτο 24ωρο αναμονής τους για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ένα σοκαριστικό στοιχείο - απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης (δηλώσεις Β. Κοντοζαμάνη) ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα εξυπηρετούνται όσοι έχουν ανάγκη από ΜΕΘ». Σημειώνεται ότι χτες έγιναν 402 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία, με τον μέσο όρο των εισαγωγών την τελευταία βδομάδα να είναι 431 ασθενείς τη μέρα, κάτι που προμηνύει και νέα αύξηση των αναγκών διασωλήνωσης.

Η λίστα αναμονής - ντροπή με τους δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ αντικειμενικά γεννάει ερωτήματα, όπως με ποιο κριτήριο επιλέγεται ποιος θα μπει σε ένα κρεβάτι που αδειάζει, τον εφιάλτη δηλαδή της διαλογής ασθενών για τον οποίο από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαν γιατροί και νοσηλευτές. «Οι γιατροί δεν διαλέγουμε ποιος θα πάει σε ΜΕΘ, ποιος θα διασωληνωθεί, ποιος θα σταλεί με οξυγόνο σπίτι του "για να αδειάζουν κρεβάτια". Η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει προσλήψεις, να μην ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Η κυβέρνηση θεωρεί "κόστος" την υγεία του λαού και αρνείται να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, δίνοντας δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας», σημείωνε προχτές η Γ. Φιλίππα, παθολόγος στο «Γεννηματά», ένα ακόμα νοσοκομείο που ασφυκτιά αυτές τις μέρες.

Και ενώ μιλάμε για 132 άτομα που με ευθύνη της κυβέρνησης στερούνται τη δυνατότητα να δώσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους τη μάχη για τη ζωή τους, το υπουργείο Υγείας κάνει το μαύρο άσπρο σε σχέση με την «αντοχή» των «θωρακισμένων νοσοκομείων» και τη «συμβολή» - όπως λέει - του ιδιωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έστρεφε για μια ακόμα φορά τα ΜΑΤ εναντίον των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας (βλ. σελ. 12), μοίραζε στα ΜΜΕ «στοιχεία» παρουσιάζοντας ως κοσμογονία τις 1.483 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα, μετά από μετατροπές όπως - όπως κλινικών, χωρίς επαρκές και εκπαιδευμένο κατάλληλα προσωπικό, και τη «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα, που όπως λέει διαθέτει 220 κλίνες, πάντα με το αζημίωτο (1.600 ευρώ τη μέρα για κάθε κρεβάτι non Covid).

Το υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει που τάχα καταφέρνει ακόμα και με μπαλώματα να «πιάνει» τον «ευρωπαϊκό στόχο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ», που βέβαια με βάση ακόμα και τα κριτήρια του ΠΟΥ είναι το 1/3 των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ που χρειαζόταν η χώρα πριν την πανδημία. Είναι ο «στόχος» που σήμερα στερεί από εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά το δικαίωμα να δώσουν μάχη για τη ζωή τους.



Επικίνδυνη προχειρότητα

Μοιάζει παράδοξο από τη μια να αντιμετωπίζουμε τη δραματική εκτόξευση του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων πάνω από τις 4.000 και από την άλλη να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα σε τέσσερις μέρες. Ωστόσο το ζήτημα άνοιξε από την κυβέρνηση και δεν κλείνει. Εκτός και αν η επιτροπή λοιμωξιολόγων διατυπώσει άλλη γνώμη σήμερα στην έκτακτη συνεδρίασή της.

Προς το παρόν όμως τα ερωτήματα είναι πολλά και πιεστικά. Δεν αφορούν το δίλημμα αν θα πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, αλλά αν θα ανοίξουν με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για ακόμα μία φορά σπασμωδικές, πρόχειρες πρωτοβουλίες μετατρέπονται εν μια νυκτί (στην κυριολεξία) σε κατεπείγοντα νομοθετήματα με ακροβασίες στα όρια της συνταγματικότητας, της νομιμότητας, της πολιτειακής υποχρέωσης στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύγχυση, ανασφάλεια, πανικός. Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την ταχύτατη επιστροφή στα σχολεία με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε μαθητές και με τα αδιάθετα εμβόλια στους εκπαιδευτικούς.

Το υπουργείο Παιδείας ορίζει ως υποχρεωτικά τα self tests στους ανήλικους μαθητές, χωρίς όμως να το λέει. Αναφέρεται σε «προϋπόθεση φοίτησης», ανοίγοντας έτσι νέες τρύπες στο πλαίσιο φοίτησης των μαθητών και λειτουργίας των σχολείων. Τι θα γίνει αν ένα παιδί δεν κάνει τεστ; Θα του απαγορευτεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση; Σε ποιον βαθμό και από ποιον;

Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς; Γιατί σπεύδει η κυβέρνηση να υποχρεώσει τους ανήλικους μαθητές και αφήνει εκτός τους ενήλικους δασκάλους τους; Θα ενταχθούν σε οριζόντιο μέτρο μαζί με άλλες πληθυσμιακές ομάδες (εστίασης, τουρισμού); Είναι προεξοφλημένη η ταυτόχρονη μαζική εκκίνηση της κανονικότητας;

Το χειρότερο όμως είναι ότι πάλι η κυβέρνηση παίρνει απαλλαγή από την ευθύνη μετατρέποντας την ατομική ευθύνη σε οικογενειακή. Φορτώνει στις πλάτες της οικογένειας την ευθύνη της δημόσιας ασφάλειας, το βάρος από τον κίνδυνο της αποτυχίας και κυρίως το κόστος της.

Επιβάλλει στις οικογένειες να εφαρμόσουν μια ιατρική πράξη, να κάνουν τεστ στα παιδιά τους, να δεχτούν τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα (είτε από κακή χρήση, είτε λόγω του χαμηλού δείκτη αξιοπιστίας των γρήγορων τεστ) και μετά να αναλάβουν την ευθύνη της ενημέρωσης, της καραντίνας, της επιτήρησης της δημόσιας υγείας. Μνημείο κυβερνητικής εγκληματικής πρακτικής!

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Εφσυν

 

Σχόλια