Χιλιάδες εργάτες νεκροί στα έργα για το Μουντιάλ στο Κατάρ

 Χιλιάδες εργάτες νεκροί στα έργα για το Μουντιάλ στο Κατάρ


Με τους θανάτους χιλιάδων εργατών μεταναστών συνεχίζουν να στιγματίζονται τα έργα υποδομής ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της αγγλικής εφημερίδας «Guardian», οι νεκροί εργάτες - στην πλειοψηφία τους μετανάστες - ανέρχονται πλέον σε 6.500.

Και έχουμε ακόμα σχεδόν δύο χρόνια μέχρι τον Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2022, οπότε και είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η διοργάνωση...

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Guardian», περισσότεροι από 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα έχουν πεθάνει στο Κατάρ από το 2012, όταν ανέλαβε τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Η μεγάλη πλειοψηφία τους μάλιστα φαίνεται ότι έχουν βρει το θάνατο την τελευταία πενταετία, καθώς το 2015 τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για 1.200 θύματα. Πολύ μεγάλος εμφανίζεται επίσης να είναι ο αριθμός των εργατών που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς και σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί ακόμα και σε αναπηρία (ακρωτηριασμούς κ.λπ.).

Τα όσα συμβαίνουν στα έργα στο Κατάρ είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν μεγαλοεργολάβοι και πολυεθνικές κατασκευαστικές που έχουν αναλάβει τα έργα, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, αλλά και των σημαντικών ελλείψεων σε ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κόστους. Επιπλέον, έχουν υπάρξει σημαντικές αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων εργατών, που θυμίζουν σκλάβους, με παρακράτηση των εγγράφων τους, απειλές κατά της ζωής τους κ.λπ.



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συγκεκριμένος αριθμός νεκρών προκύπτει από έρευνα στα επίσημα κυβερνητικά αρχεία των χωρών από όπου προέρχεται η πλειοψηφία των εργατών που εργάζονται στα έργα του Μουντιάλ. Εκφράζονται δε φόβοι ότι ο αριθμός ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν αρκετοί εργάτες που δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.

Η έρευνα του Guardian τόνισε επίσης την έλλειψη διαφάνειας, αυστηρότητας και λεπτομέρειας στην καταγραφή των θανάτων στο Κατάρ. Οι πρεσβείες στη Ντόχα και οι κυβερνήσεις στις χώρες που αποστέλλουν εργασία διστάζουν να κοινοποιήσουν τα δεδομένα, πιθανώς για πολιτικούς λόγους. Όπου έχουν παρασχεθεί στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν ασυνέπειες μεταξύ των αριθμών που κατέχουν διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και δεν υπάρχει τυπική μορφή για την καταγραφή των αιτίων του θανάτου. Μια πρεσβεία της Νοτίου Ασίας είπε ότι δεν μπορούσε να μοιραστεί δεδομένα σχετικά με τις αιτίες θανάτου, επειδή καταγράφηκαν μόνο με το χέρι σε ένα σημειωματάριο.

Το 2019 διαποστώθηκε ότι η έντονη καλοκαιρινή ζέστη του Κατάρ είναι πιθανό να είναι σημαντικός παράγοντας για πολλούς θανάτους εργαζομένων. Τα ευρήματα του Guardian υποστηρίχθηκαν από έρευνα που ανέθεσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποκάλυψε ότι για τουλάχιστον τέσσερις μήνες του έτους οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν σημαντική θερμική πίεση όταν εργάζονταν έξω.

Μια έκθεση από τους δικηγόρους που συνέστησε η κυβέρνηση του Κατάρ το 2014 για να αναθέσει μια μελέτη σχετικά με τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων από καρδιακή ανακοπή και να τροποποιήσει το νόμο ώστε να «επιτρέπεται αυτοψία… σε όλες τις περιπτώσεις απροσδόκητου ή ξαφνικού θανάτου». Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.

Το Κατάρ αμφισβητεί την εγκυρότητα των στοιχείων και των θανάτων στα έργα, ισχυριζόμενο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων προήλθε από φυσικά αίτια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι οι συνθήκες εργασίας και υγιεινής για τους μετανάστες βελτιώνονται διαρκώς την τελευταία δεκαετία.

«Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ αυτών των κοινοτήτων είναι εντός του αναμενόμενου εύρους για το μέγεθος και τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού. Ωστόσο, κάθε χαμένη ζωή είναι τραγωδία και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε θάνατος στη χώρα μας», δήλωσε η κυβέρνηση του Κατάρ διά του εκπροσώπου της.

Σε μια δήλωση, εκπρόσωπος της FIFA, δήλωσε ότι είναι πλήρως δεσμευμένη στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε έργα της FIFA. «Με τα αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας επί τόπου… η συχνότητα των ατυχημάτων σε εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Fifa ήταν χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μεγάλα κατασκευαστικά έργα σε όλο τον κόσμο», ανέφεραν, χωρίς να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία.

 

ΠΗΓΗ: The Guardian

Σχόλια