Για την πανδημία στους εργασιακούς χώρους επιτέλους πήραν μέτρα: έκαναν σύσκεψη!

 Για την πανδημία στους εργασιακούς χώρους επιτέλους πήραν μέτρα: έκαναν σύσκεψη!


Σύσκεψη ανακοινώθηκε προ ημερών στο Μέγαρο  Μαξίμου, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη, για τον συντονισμό του ελέγχου των μέτρων κατά της πανδημίας στους χώρους εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στις 17:00 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον συντονισμό του ελέγχου ιδιαίτερα στους εργασιακούς χώρους, της τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική, με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της Γενικής Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη, της Γενικής Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννας Στρατινάκη, καθώς και του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελου Μπίνη». Είδατε κανέναν ειδικό, γνώστη της κατάστασης ή εκπρόσωπο των εργαζομένων; Τί να τους κάνουν αφού έχουν τον Χρυσοχοΐδη;

Ανακοινώθηκε κάτι εκ των υστέρων και κυρίως έγινε τίποτα; Κύριος είδε τι είπαν. Κανείς δεν είδε πράξεις προστασίας των εργαζομένων. Προφανώς εδώ δεν περνάει το αφήγημα της προσωπικής ευθύνης ούτε τα πρόστιμα και τα lockdown…

Στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό, στις 5 Φλεβάρη, η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα νέα κρούσματα κυρίως αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25 - 44 ετών (...) Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα, τώρα που μιλάμε, να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση, είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Να σημειωθεί ότι στην ηλικιακή ομάδα 25 - 44 εντάσσεται το μεγαλύτερο τμήμα των μισθωτών της χώρας. Με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (γ' τρίμηνο 2020), το τμήμα αυτό αποτελούσε το 50% των μισθωτών, δηλαδή των ατόμων που λόγω εργασίας έχουν αυξημένη πιθανότητα να βρίσκονται σε κατάσταση κινητικότητας και να συγκεντρώνονται πολλοί μαζί σε χώρους δουλειάς.

Με άλλα λόγια, όπως επιβεβαιώνεται και από τις αλλεπάλληλες συρροές κρουσμάτων και το πλήθος καταγγελιών συνδικάτων, οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει βασικές εστίες μετάδοσης, ο ένας εργαζόμενος κολλάει τον άλλο, στο χώρο δουλειάς και στις αστικές συγκοινωνίες, κολλά και τα μέλη της οικογένειάς του.

Αυτό ακριβώς έλεγε η Β. Παπαευαγγέλου, τοποθετούμενη και πάλι εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις 4 Δεκέμβρη: «Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος», παρά το συνεχιζόμενο και τότε lockdown, είναι ότι υπάρχει «ένα συνεχές ας το πούμε πινγκ πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα τη διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους».

Αλλά και πιο πρόσφατα, στις 5 Φλεβάρη, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή, για 15 μέρες, της οικοδομικής δραστηριότητας σε πέντε δήμους (Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγ. Νικολάου Κρήτης) με ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο επιδημιολογικό φορτίο λόγω ευρημάτων που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση. Άλλη μια απόφαση που φανερώνει τη σύνδεση χώρων δουλειάς με τα αυξημένα κρούσματα.

Και ποια ήταν η συνέχεια σε σχέση με το γενικευμένο πρόβλημα της διασποράς στους χώρους εργασίας αλλά και στη διαδρομή με τα ΜΜΜ προς και από αυτούς;

Τίποτα. Απολύτως τίποτα.

Ας μην είμαστε άδικοι.

Τώρα λανσάρουν τη διπλή μάσκα και… καθάρισαν!

 

Α.Κ.

 

Σχόλια