Λεφτόδεντρα για εξοπλισμούς υπάρχουν!
«Λεφτόδεντρα» για το δημόσιο σύστημα υγείας, νοσοκομεία, γιατρούς, υγειονομικούς εν γένει ή σωστούς γενικευμένους ελέγχους με αποτελεσματική ανίχνευση δεν υπάρχουν. Αντιθέτως μπορεί και να μειώνονται όπως στη χώρα μας. Τα λεωφορεία δεν «γεννιούνται» από το πουθενά κοκ. Αυτό όμως δεν ισχύει καθόλου όταν πρόκειται να αγοραστούν όπλα.
Οι στρατιωτικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν τα 1,830 τρισεκ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το 2019, «παρά την πανδημία που οφείλεται στον κορονοϊό και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας», εξήγησε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που θεωρείται αυθεντία στο θέμα.
Σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλουν τη μερίδα του λέοντος με 40,3% (ή 738 δισεκ. δολάρια), των συνολικών δαπανών, καθώς και στην Κίνα (10,6% ή 193,3 δισεκ.).Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 6,3% το 2020 σε πραγματικούς όρους, ενώ η ανάπτυξη αυτού της Κίνας επιβραδύνθηκε ελαφρώς σε 5,2% το 2020 από 5,9% το 2019.
Η τελευταία είναι ο κινητήρας της αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ασία (25% του συνόλου), όπου η παγκόσμια τάση παρέμεινε αυξητική αν και με λίγο μειωμένο ρυθμό (+4,3% έναντι +4,6% το 2019).
«Πολλές χώρες προσάρμοσαν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους προκειμένου να ανακατευθύνουν χρήματα για βοήθεια στην κρίση ή σε μέτρα υποστήριξης της οικονομίας», σύμφωνα με το IISS. «Ωστόσο, πολλές άλλες μείωσαν απλώς ή ανέβαλαν την αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών μάλλον παρά τις περιέκοψαν».
Οι συνολικές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,0% σε πραγματικούς όρους το 2020. Αυτό ήταν πιο μέτριο από την αύξηση 4,1% που παρατηρήθηκε το 2019 και το μερίδιο της Ευρώπης στις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες μειώθηκε ελαφρά το 2020 από 17,8% το 2019 σε 17,5%. Ωστόσο, οι μέσες δαπάνες μεταξύ των ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν σταθερά ως ποσοστό του ΑΕγχΠ τα τελευταία έξι χρόνια, από 1,25% του ΑΕΠ το 2014 σε 1,52% το 2019 και άλμα στο 1,64% του ΑΕΠ το 2020. Αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τη Σύσταση του ΝΑΤΟ ότι τα μέλη του στοχεύουν να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση 7,0% που αναμένεται το 2020. Όσον αφορά τις δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ διατήρησαν το υψηλότερο επενδυτικό μερίδιο των αμυντικών δαπανών που πέτυχαν το 2019, διαθέτοντας κατά μέσο όρο 23% το 2020, πέραν του συνιστώμενου από το ΝΑΤΟ επιπέδου του 20%.
Επιπλέον, η δέσμευση των μεγάλων ευρωπαϊκών αμυντικών αγορών - της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - να συνεχίσει να αυξάνει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς το 2021 και πέρα από αυτό σηματοδοτεί την πρόθεση να αποφευχθούν οι δραστικές περικοπές που εφαρμόστηκαν μετά την οικονομική περίοδο 2007–2008 και την αντίστοιχη κρίση. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 ότι 16,5 δισεκατομμύρια λίρες (21,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) θα προστεθούν στον αμυντικό προϋπολογισμό κατά την περίοδο 2021–25. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία συνέχισαν με τα υπάρχοντα στρατιωτικά χρηματοοικονομικά σχέδια για το 2021 μετά τη θέσπιση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων το 2020, προκειμένου να υποστηρίξουν τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες. Εάν αυτά τα σχέδια δαπανών συνεχίσουν στην τρέχουσα πορεία τους, το 2021 η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι η περιοχή με την ταχύτερη αύξηση των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών.
Η εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών ανά τον κόσμο είναι ένδειξη της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προπαρασκευής μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, μπροστά στο ενδεχόμενο ακόμη και μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης. Οι λαοί πληρώνουν την ειρήνη τους με την υγεία ή και τη ζωή τους, στις συνθήκες της πανδημίας και της κρίσης, για να θωρακίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων με μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους και ενίσχυση των εξοπλισμών.
Επιμέλεια: Π. Ε.
ΠΗΓΗ : IISS Fenella McGerty
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου