Ακραία νεοφιλελεύθερη λαίλαπα πλήττει τη χώρα
Το κρίσιμο στη διαχείριση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου είναι να μην κινδυνεύσουν ζωές. Το κλείσιμο της εθνικής απέτρεψε τουλάχιστον αυτόν τον κίνδυνο. Εκείνο που δεν απετράπη ήταν η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε πάρα πολλές περιοχές, την ώρα που η πολιτεία συνιστούσε στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.
Η συζήτηση όμως για τις δομικές αδυναμίες του μηχανισμού δεν γίνεται ποτέ στα σοβαρά. Αντιθέτως, εξαντλείται πάντα σε έναν γραφικό χιονοπόλεμο εντυπώσεων. Σαν να υπήρχε κόκκινο ή μπλε χιόνι.Αυτά γράφει η «σοβαρή» Καθημερινή στο κύριο άρθρο της, κομμάτι
ενός παζλ που έστησαν τα ΜΜΕ, για να δικαιολογήσουν τα απίστευτα που βίωσαν
εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κάλεσε τον ΔΕΔΔΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του, επιχειρώντας να αποσείσει από πάνω του κάθε ευθύνη: «Καταφέραμε με καθημερινή μάχη όλες αυτές τις μέρες να κρατήσουμε ανοικτούς τους δρόμους ευθύνης μας και να συμβάλουμε στη διάνοιξη οδικών αρτηριών εκτός αρμοδιότητας μας, κάνοντας το καθήκον μας. Είναι ώρα να αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ τις ευθύνες τoυ και να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα 250.000 νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.
Η δήλωση αυτή ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά το blame game που παίχτηκε στα τηλεοπτικά κανάλια για το ποιος έχει τελικά την ευθύνη για εξασφάλιση της πρόσβασης στο δίκτυο, καθώς εκατοντάδες δέντρα σε όλη την Αττική έπεσαν, προκαλώντας εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση.
«Είναι προκλητικό να ακούγονται (την ώρα που οι συνάδελφοι τεχνικοί δίνουν τη μάχη) δηλώσεις όπως αυτές του περιφερειάρχη Αττικής» σχολίασε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξηγώντας πως για την επισκευή της βλάβης και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα πρέπει να προηγηθούν δύο άλλα στάδια: «α) η διάνοιξη του δρόμου / αποχιονισμός και β) η κοπή του δέντρου και η απομάκρυνσή του για τα οποία δεν ευθύνονται προφανώς οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ!».
Η ΓΕΝΟΠ καταλήγει λέγοντας: «Ευτυχώς για τους καταναλωτές δεν βρίσκεται ο κ.Πατούλης αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ και οι εργαζόμενοι του στις πληγείσες περιοχές, από την πρώτη στιγμή, αποκαθιστώντας την ηλεκτροδότηση».
Στον ΔΕΔΔΗΕ
επιρρίπτει την κύρια ευθύνη για τα πεσμένα δέντρα που προκάλεσαν τα
προβλήματα ηλεκτροδότησης και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και
Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις για τις
ευθύνες και πού αυτές κατανέμονται λέγοντας πως «δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι» και παραπέμποντας στο
Γενικό Σχέδιο «Βορέα».
Καμία ευθύνη δεν φέρουν οι δήμοι για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς
ενέργειας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ επικαλούμενη τον «Κανονισμό
Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΦΕΚ
608/Β/6.10.67 Αρ. 281)».
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως προηγήθηκε η φοβική αντιμετώπιση με το άνοιξε-κλείσε της Αθηνών-Λαμίας και την εταιρεία να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν για να κρατήσει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο.
Οι προκλητικοί κυβερνητικοί ισχυρισμοί για τα «ακραία» φαινόμενα, το «γαϊτανάκι» κυβέρνησης, Περιφερειών, δήμων και ΔΕΔΔΗΕ για το ποιος φταίει που εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και ποιος δεν έκοψε το κλαδί και το δέντρο, προσπαθούν να κρύψουν το «δάσος» των εγκληματικών τους ευθυνών: Τη συμφωνία τους στην πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας.
Όσο κι αν η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι «παίζουν τον παπά» για να κρύψουν την αλήθεια αυτή, οι προτεραιότητες του αστικού κράτους, που οδηγούν στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα, στο εν εξελίξει έγκλημα σε βάρος του λαού, δεν κρύβονται.
Οι «ασυντόνιστες» κατά τ' άλλα κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι «συντονίζονται» σε χρόνο ρεκόρ - αξιοποιώντας και τις «fast track» διαδικασίες που έχουν νομοθετηθεί την τελευταία δεκαετία - όταν πρόκειται να «σπείρουν» με πανάκριβες ΑΠΕ ακόμα και τις πιο δυσπρόσιτες βουνοκορφές, μέχρι και περιοχές Natura, για τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών. Πετάνε όμως «το μπαλάκι» η μία στην άλλη και επικαλούνται... το δασαρχείο όταν πρόκειται για τις ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων ακόμα και μέσα στην καρδιά της Αθήνας.
Με «σημαία» τα σχέδια της αστικής τάξης για «Ελλάδα - ενεργειακό κόμβο» και «εξαγωγέα Ενέργειας», το κράτος στηρίζει με δισ. ευρώ τις επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία», «τρέχοντας» μεγάλα ενεργειακά σχέδια, όχι για τις ανάγκες του λαού, αλλά για τα κέρδη των μονοπωλίων, προωθώντας τη βαθύτερη ενσωμάτωση του εθνικού δικτύου παραγωγής και διανομής στην «ενιαία αγορά ηλεκτρισμού» της ΕΕ.
Με τον ίδιο ακριβώς στόχο και στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» στην αγορά Ενέργειας, προωθούνται η απολιγνιτοποίηση, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ σε ανταγωνιστικά μεγαθήρια, το κλείσιμο άλλων λιγνιτικών μονάδων, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των δικτύων.
Στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής στρατηγικής για την Ενέργεια, εργαζόμενοι απαραίτητοι για τη συντήρηση του δικτύου απολύονται και τα δικαιώματά τους διαλύονται, οι εργολαβίες αντικαθιστούν το μόνιμο προσωπικό, υποδομές που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες απαξιώνονται (η πυρκαγιά στον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο, που λειτουργούσε με υλικά του 1970, είναι αποκαλυπτική) και το βάρος δίνεται σε έργα και υποδομές που αφορούν τους μεγάλους πελάτες, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η αυτονόητη ανάγκη του λαού εν έτει 2021 για φτηνή και απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συνθλίβεται στις μυλόπετρες του «κόστους - οφέλους» για λογαριασμό των επιχειρηματιών και των κερδών τους, με αποκορύφωμα την κακοκαιρία, που πάνω από 250.000 νοικοκυριά στην Αττική έμειναν χωρίς καθόλου ρεύμα!
Αλλά και τις υπόλοιπες 364 μέρες που δεν χτυπάνε τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα και επικρατεί η «κανονικότητα» της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, η εικόνα για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που είναι αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια, δεν είναι και πολύ διαφορετική.
Και είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δεν δυσκολεύονται καθόλου να βρουν συνεργεία και προσωπικό για να κόψουν το ρεύμα όταν κάποιος μεροκαματιάρης δεν έχει να πληρώσει τον λογαριασμό, σε πάνω από 200.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν καλούνται να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τον χιονιά, βυθίζοντας τον κόσμο στο σκοτάδι.
«Ρολόι» λειτουργούν επίσης όλοι οι μηχανισμοί όταν πρόκειται να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα, με τις απανωτές αυξήσεις όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Οταν στέλνουν τα ραβασάκια «για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα», όπως είναι ο στόχος και στην περιβόητη «Εκθεση Πισσαρίδη», για να «προικοδοτήσουν» τη ΔΕΗ, τους ΑΠΕτζήδες, για να διασφαλίσουν φτηνότερο ρεύμα για τους βιομήχανους.
Αυτά και άλλα πολλά είναι το εν εξελίξει έγκλημα της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια, που αποτελεί πολιτική της ΕΕ και κοινό στόχο των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, που οι διαδοχικές κυβερνήσεις τους προωθούν, η μία χτίζοντας πάνω στο έργο της άλλης, με τη συνδρομή των περιφερειαρχών και των δημάρχων τους.
Εκεί που είναι να συντονίσουν και να «δουλέψουν» σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας δεν υστερούν καθόλου οι άριστοι. Η βιομηχανία νομοθετικών ρυθμίσεων εν είδη τσουνάμι συνεχίζεται ακάθεκτη.
Η χώρα δεν αντέχει την πολιτική αδράνεια, επισημαίνει σε άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Η πανδημία, τονίζει σε άλλο σημείο του άρθρου του, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ «προφανώς, δεν πρέπει να αναστείλει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις», υπενθυμίζοντας ότι οι εύλογοι περιορισμοί στη φυσική παρουσία των βουλευτών δεν στάθηκαν εν τέλει εμπόδιο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -κι αυτό ήταν «μια νίκη της δημοκρατίας».
Ξεδιπλώνει τη νομοθετική - μεταρρυθμιστική βεντάλια της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας, την «ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων που θα διαρρήξουν πάγιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης».
Οι βασικές αυτές «μεταρρυθμίσεις» που θα έλθουν στη Βουλή το επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, είναι: «Απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
-«Αναμόρφωση του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων που
-«Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων ώστε, επιτέλους, να υπάρξει επιβράβευση των άξιων διδασκόντων»…
Το είπαμε για τη στρατηγική τους:
Βρήκαμε παπά(πανδημία) ας θάψουμε πέντε-έξι(εκατομμύρια)!
Ακόμη και τα εγκλήματα τους σε βάρος του λαού τα χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να ξεδιπλώσουν και άλλο την ατζέντα τους.
Επιμέλεια: Π.Ε.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή,
Εφσυν,
Ναυτεμπορική,
Ριζοσπάστης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου